G. Kručinsko advokatė Rūta Visočnik įsitikinusi, kad vaikai apskritai neturėjo būti paimti iš šeimos.

„Tai yra tik noro klausimas. Tikrai tėčiui vaikai jau seniai galėjo būti grąžinti. Tikimės, kad tai bus padaryta kuo greičiau, nes nėra jokių konkrečių priekaištų tėčiui. Vien dėl to, kad jis nesutinka su tarnybos pareigūnų veiksmais nelaikytina, kad tai yra blogas tėtis. Aš manau, kad bet kuris normalus Lietuvos vyras iš tikrųjų nesutiktų su tokiu agresyviu elgesiu. Jis gynė savo šeimą, savo šeimos integralumą, savo vaikus. Už tai jis neturėtų būti baudžiamas, o juo labiau už tai neturėtų būti baudžiami vaikai. Jie turėjo likti su tėčiu“, - sako R. Visočnik.

Šiuo metu E. Kručinskienės atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas bei skirta kardomoji priemonė neišvykti iš nustatytos gyvenamosios vietos. Ši vieta nustatyta pas vaikų močiutę.

„Mes norime aptarti, kaip praktiškai vyktų grąžinimas, todėl ir beldžiamės į tas uždarytas duris. Tai rodo pirmą atsivėrimą nuo visuomenės ir ne pirmą kartą pastebime, kad tai vyksta išleidžiant į priekį ryšių su visuomene specialistą, kuris, manau, pagal savo funkcijas ir ne ryšių su visuomene specialistas, o nebendravimo su visuomene specialistas. Mes atėjome dėl konkrečios situacijos pas konkrečią vadovę. Manau, ji privalėjo mus priimti žinodama, kad nėra jokių kliūčių tėčiui būti su vaikais. Manau, tai reikia spręsti greitai ir ne biurokratine tvarka“, - teigia R. Visočnik.

Po daugiau nei valandos diskusijų, Kauno Kauno miesto Vaiko teisių apsaugos tarnybos laikinoji vadovė Daiva Porutienė priėmė G. Kručinską, Seimo narius Mindaugą Puidoką, Naglį Puteikį bei advokatę.

Susitikimas vyksta už uždarų durų.

Trečiadienį bus sprendžiama, ar vaikai gali būti grąžinti į šeimą.

Artėja lemiama diena

Susitikimas truko apie valandą, tačiau po pokalbio G. Kručinskas ir jo advokatė džiaugsmu netryško.

„Mes klausėme ką galime padaryti, kad trečiadienio posėdžio metu galėtume turėti kuo daugiau elementų, leidžiančių vaikus grąžinti į šeimą. Norime turėti informaciją, ką galime padaryti. Iš dalies pavyko sužinoti, bet iš dalies liko daug neaiškumų. Remiamasi tuo, kad tai yra kolegiali institucija, kuri sprendimą priims rytoj“, - DELFI teigė R. Visočnik.

Panašu, kad trečiadienis bus lemiama diena šioje istorijoje. Beje, pokalbio metu Daiva Porutienė atsiprašė G. Kručinsko dėl paskleistos neteisingos informacijos, kad įvykio metu G. Kručinskienė buvo neblaivi.

„Mano asmeninė nuomonė, kad šioje institucijoje yra labai daug ambicijų bei nesusivokimo prioritetuose. Juk svarbiausia yra vaikai, o po to jau yra asmeniškumai, subjektyvūs vertinimai. Panašu, kad klaidžioja neteisinga informacija. Šiandien per spaudos konferenciją Vilniuje buvo pasakyta, kad buvo rasti smurto įrankiai. Čia mes išgirdome, kad nieko negali pasakyti apie tai, nieko apie tai nežino. Taip sako tos pačios institucijos struktūrinis padalinys. Keista“, - stebisi R. Visočnik.

Vaikus atėmė dėl pliaukštelėjimo

DELFI primena, Eglės elgesys praeivių dėmesį patraukė, kai kaunietė su savo atžalomis vaikščiojo Panemunės šile. Kaip teigia dviejų vaikų mama, jos sūnus pasileido bėgti į gatvę ir ji esą tiesiog bandė jį sudrausminti.

„Vaikas bėgo labai didelį atstumą ir žinojau, kad bus toks pavojingas posūkis, kur dviračiai važiuoja. Palikusi mergaitę aš bėgau paskui. Aš jo prieš tai maldavau, prašiau – sustok, sustok, nebėk. Bet jam tie maldavimai... vaikas nelabai klauso. Aš tada jam pliaukštelėjau kokius tris kartus per kombinezoną, jis nieko nepajuto ir net neketino manęs klausyt, kad reikia grįžti pas sesutę, kurią aš irgi palikau tiesiog miške. Jis toliau norėjo bėgti, tada aš jam pora kartų trinktelėjau per rankytę“, – aiškino atimtų vaikų mama Eglė.

Pasak jos, netoliese buvusi kita šeima pradėjo moterį filmuoti, vėliau iškvietė policiją. Pareigūnai kaunietę išsivežė apklausai. Kaip pasakojama reportaže, sužinojęs apie incidentą į komisariatą atskubėjo ir vaikų tėtis.

Tėvų teigimu, atvykę Kauno vaiko teisių apsaugos specialistai elgėsi grubiai. Vežant vaiką atlikti tyrimo berniukas, pasakoja tėvai, pravirko, todėl tėvas paėmė jį iš kėdutės ir išsinešė nuraminti į lauką. Tarnybos specialistas, pasak tėvo, pasiuto ir pradėjo vaiką plėšte plėšti iš rankų. Į pagalbą šoko ištiktam vyrui esą puolė pro šalį važiavę pašaliniai žmonės.

Vaikai buvo atimti iš tėvų ir iš pradžių apgyvendinti vaikų globos namuose, vėliau – atiduoti globėjams.

Pokalbį su tėvais galite peržiūrėti čia: