„Referendumui keliamas klausimas apie pilietybės išsaugojimą, apie įgimtą teisę. Mes tos įgimtos teisės į Lietuvos pilietybę neturime, nes mūsų tėvai yra gimę kitos valstybės teritorijoje – Lenkijoje, esame Lenkijos piliečiai“, – dienraščiui „Lietuvos žinios“ sakė Lenkijos lietuvių bendruomenės pirmininkė Jolanta Malinauskaitė-Vektorienė.

Dienraštis rašo, kad Lenkijos Punsko valsčiuje iš beveik puspenkto tūkstančio gyventojų lietuviais save vadinančių apie 80 procentų. Iš Seinuose gyvenančių kiek daugiau nei 5 tūkst. gyventojų lietuviais save laiko per 30 proc. žmonių.

Norėdami įrodyti savo įgimtą teisę į Lietuvos pilietybę, jie privalo įrodyti, kad jie iš tiesų yra lietuviai, tačiau visi archyvuose esantys dokumentai yra tik lenkų kalba, pavardės taip pat sulenkintos.

BNS primena, kad Seimas praėjusią savaitę nusprendė, kad referendumas dėl dvigubos pilietybės instituto išplėtimo vyks dvi dienas kitų metų gegužę drauge su prezidento rinkimais.

Pagal priimtą nutarimą, privalomajame referendume bus balsuojama dėl tokio Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo teksto: „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais konstitucinio įstatymo nustatytais pagrindais. Lietuvos Respublikos pilietis pagal kilmę, įgijęs konstitucinio įstatymo nustatytus Lietuvos Respublikos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės pilietybę, Lietuvos Respublikos pilietybės nepraranda. Kitais atvejais Lietuvos Respublikos pilietis negali būti kartu ir kitos valstybės pilietis, išskyrus konstitucinio įstatymo nustatytas išimtis. Pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato konstitucinis įstatymas.“

Šiuo metu galiojantis įstatymas nustato, kad siekiant priimti Konstitucijos pataisą dėl pilietybės būtina, jog už ją balsuotų ne mažiau kaip pusė visų rinkimų teisę turinčių piliečių. Tačiau parlamente svarstomos iniciatyvos šią kartelę nuleisti.

Nustatyta, kad referendumas dėl dvigubos pilietybės instituto išplėtimo vyks kitų metų gegužės 12 dieną ir gegužės 26 dieną, kai planuojami prezidento rinkimų pirmas ir antras turai.

Šiuo metu Konstitucija numato, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis.

Referendumu priimti Konstitucijos pakeitimai įsigaliotų 2020 metų sausio 1 dieną.