„VTEK dabar, manau, kad yra toks momentas, kai yra reputacinė krizė, ir dėl to turime apie jį kalbėti“, – ketvirtadienį grįžęs iš komandiruotės Izraelyje po susitikimo su valdančiųjų lyderiu Ramūnu Karbauskiu, žurnalistams Seime sakė parlamento vadovas.

„Toks laikmetis, kada iš tikrųjų yra iškilę daug klausimų, ir į juos dabar turėtume atsakinėti“, – kalbėjo V. Pranckietis.

Tačiau jis, skirtingai negu R. Karbauskis, neragina VTEK narių trauktis.

Pasak Seimo pirmininko, VTEK narių veiklą turi įvertinti institucijos, kurios juos delegavo į komisiją.

V. Pranckietis pasakojo su VTEK nariais praėjusių metų kovą susitikęs dėl laikinojo jos vadovo paskyrimo. Būtent per šį susitikimą sutarta, kad laikinai komisijai vadovaus Virginijus Kanapinskas.

Šių metų spalį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas atkreipė dėmesį, kad jis negalėjo to daryti, nes nebuvo vyriausias VTEK narys, kaip numato įstatymas.

V. Pranckietis teigė per šį susitikimą apie kokių nors VTEK darbuotojų atleidimą nekalbėjęs.

„O kas aš toks, kad galėčiau daryti įtaką žmogui, kuris dirba kitoje organizacijoje? Tai yra ne mano sekretoriatas. Tai Seimui atskaitinga, bet savarankiška organizacija“, – R. Karbauskio įtarimus, kad jis galėjo daryti neteisėtą poveikį dėl VTEK skyriaus vadovo Mindaugo Siaurio atleidimo, ketvirtadienį neigė V. Pranckietis.

Anksčiau V. Pranckiečio atsakomybės klausimą kėlęs R. Karbauskis po susitikimo su Seimo pirmininku tvirtino, kad galutiniai atsakymai bus duoti nagrinėjant apkaltos Seimo nariui Povilui Urbšiui iniciatyvą.

„Pirmininkas pasakė, ką aš ir galvojau, kad klausimas apie konkretaus žmogaus, dirbančio VTEK, atleidimas ir nebuvo čia svarstomas, niekaip nebuvo nuspręsta. Matyt, galutiniai atsakymai į tuos klausimus bus, tik pradėjus procedūrą, kai duos parodys žmonės, kurie tuose pokalbiuose dalyvavo“, – teigė „valstiečių“ vadovas.

V. Pranckietis ketvirtadienį nevertino R. Karbauskio iniciatyvos pradėti apkaltą P. Urbšiui.

„Aš dar niekaip nevertinu, tik pradėjau susipažinti su medžiaga“, – sakė jis.

R. Karbauskio teigimu, parašai dėl apkaltos iniciatyvos bus renkami netrukus, o apkaltos komisija sudaroma tik Seime priėmus kitų metų biudžetą.

„Valstiečių“ pirmininkas apkaltą P. Urbšiui inicijuoja pernai pavasarį slapta įrašyto pokalbio pagrindu. R. Karbauskio teigimu, įrašas atskleidžia, kad P. Urbšys galėjo nurodyti VTEK nariams iš pareigų atleisti M. Siaurį.

„Manytina, jog tokia veikla yra nusikalstama, traktuotina kaip priesaikos sulaužymas ir Lietuvos Respublikos Konstitucijos pažeidimas“, – tvirtina R. Karbauskis.

Trys VTEK nariai – Dalia Paulauskaitė, Saulius Katuoka ir V. Kanapinskas – ketvirtadienį pareiškė nepatyrę nei P. Urbšio, nei V. Pranckiečio spaudimo iš pareigų atleisti M. Siaurį.

Nors šis pokalbis vyko pernai pavasarį, o dienraštis „Lietuvos rytas“ apie jį pranešė 2017 metų rudenį, R. Karbauskis apie apkaltą P. Urbšiui ir galimą Seimo pirmininko V. Pranckiečio atsakomybę paskelbė tik trečiadienį.

P. Urbšys apkaltos iniciatyvą vadina R. Karbauskio keršto akcija.