Kartu prezidentė tvirtino, kad, nepaisant kai kurių Europos valstybių išlaikytų ryšių su Rusija, ES pozicija Kremliui taikomų sankcijų atžvilgiu nesikeičia.

„Manau, kad vienybė neaižėja, supratimas gal šiek tiek skiriasi. Iki šiol sugebėdavome priimti sprendimus, argumentuodami vieni kitiems, ir aš esu pasirengusi kalbėti, kodėl negalima silpninti sankcijų Rusijai“, - LRT televizijai sakė šalies vadovė. D. Grybauskaitė pabrėžė, kad ketvirtadienį vykstančiame Europos Vadovų Tarybos susitikime toliau akcentuos tai, kad Kremlius nesiliauja eskalavęs situacijos Ukrainoje, Azovo jūroje ar net Libijoje.

„Mes matome, kad ši kaimynė nesustoja su savo agresyviais veiksmais ir toliau erzina bei kiršina ne tik mūsų kaimynystę, bet ir kitas šalis. Taigi jokių priežasčių, kad sankcijos būtų mažinamos, nėra“, - kalbėjo šalies vadovė.

D. Grybauskaitė pasidžiaugė, kad Lietuvos pasiūlymai dėl kibernetinio saugumo yra ES girdimi ir aptariami Europos Vadovų Taryboje.

„Gerai, kad mums nebereikia nuolat priminti ir kalbėti apie tokias grėsmes (kibernetines. - ELTA), nes jau ir kitos Europos šalys - tiek mūsų kaimynės, tiek Jungtinė Karalystė, tiek Vokietija jau akivaizdžiai mato mūsų kaimynės (Rusijos. - ELTA) agresyvius veiksmus“, - LRT kalbėjo šalies vadovė.

Prezidentė D. Grybauskaitė dalyvauja Europos Vadovų Tarybos susitikime, kur tariamasi, kaip sustiprinti Europos Sąjungos vidaus saugumą. Lietuvos, Jungtinės Karalystės, Nyderlandų ir kitų šalių iniciatyva svarstoma sukurti naują sankcijų mechanizmą, kuris padėtų visai ES efektyviau ir ryžtingiau reaguoti į kibernetines atakas.

Šalies vadovės teigimu, dažnėjantys kibernetiniai išpuoliai prieš ES valstybių institucijas, strateginę infrastruktūrą, tarptautines organizacijas rodo, jog kibernetinės atakos tapo sudėtine Rusijos agresijos dalimi.