„Aš jokio spaudimo nedariau, bet kai komisijos nariai informavo apie galimus padarytus pažeidimus M. Siaurio, buvo pasakyta neslėpti ir išsiaiškinti. Buvo sudaryta komisija, buvo pripažinta, kad tie pažeidimai šiurkštūs, ir LVAT pripažino, kad tyrimas buvo objektyvus jo atžvilgiu, tik ne tas žmogus padėjo parašą“, – apie savo vaidmenį šioje istorijoje žurnalistams ketvirtadienį sakė P. Urbšys.

Tačiau kalbėdamas apie patį įrašą, kuriame keli VTEK nariai tuometiniam komisijos Prevencijos skyriaus vedėjui Mindaugui Siauriui siūlo išeiti iš darbo, pavadino skandalingu, jei jis autentiškas.

„Jei kalbėti apie patį faktą, jis yra skandalingas, ir VTEK nariai turi pasiaiškinti, ar buvo tas pokalbis, ar ne, ar tas įrašas tikras, ar ne. Jeigu paaiškėtų, kad taip yra, tikrai tie VTEK nariai turi spręsti dėl savo tolesnio buvimo komisijoje“, - kalbėjo P. Urbšys.

Naujienų portalui delfi.lt trečiadienį paviešinus M. Siaurio atleidimo aplinkybes, valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis žada inicijuoti apkaltą P. Urbšiui ir svarstyti Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atsakomybę. Dienraštis „Lietuvos rytas“ M. Siaurio atleidimo aplinkybes aprašė pernai rudenį.

P. Urbšys interpretuoja, kad atgaivindamas jau prieš metus aprašytą istoriją R. Karbauskis siekia suvesti su juo politines sąskaitas, užvaldyti VTEK ir taip pat paspausti Seimo pirmininką.

„R. Karbauskis žūtbūt VTEK nori sugrąžinti į R. Valentukevičiaus laikus, kai jam ar su juo susijusiems asmenims išrašinėdavo palankias pažymas, prisiminkim Gretos ir „Agrokoncerno“ nuomojamo džipo istoriją, o su P. Urbšiu jis nusprendė suvesti savo politines sąskaitas ir panaudot tą informaciją keršto įgyvendinimui“, – kalbėjo buvęs R. Karbauskio bendražygis P. Urbšys.

„Ne paslaptis, kad R. Karbauskis nėra iki galo patenkintas Seimo pirmininku, nes nėra jis pakankamai atsidavęs jam. R. Karbauskis šitą skandalą, kurį jis pučia, nori panaudoti tam, kad įgytų didesnės įtakos Seimo pirmininkui. (...) Dabar siekiama per šitą skandalą šantažuoti Seimo pirmininką ir taip jį padaryti nuolankesnį R. Karbauskio užgaidoms“, – teigė parlamentaras.

LVŽS pirmininkas R. Karbauskis ketvirtadienį paviešino slapta įrašytą pokalbį tarp VTEK narių ir M. Siaurio, juo argumentuodamas apkaltą buvusiam bendražygiui P. Urbšiui, kartu reikalauja Seimo pirmininko V. Pranckiečio paaiškinimų.

R. Karbauskio paviešintame įraše minimų VTEK narių Sauliaus Katuokos kandidatūrą 2014-aisiais Seimui pateikė prezidentė Dalia Grybauskaitė, Virginijaus Kanapinsko pernai lapkritį – Lietuvos teisininkų draugija.

Pokalbį paskelbęs R. Karbauskis socialiniame tinkle sako, kad „išklotinė visiškai atskleidžia galimą poveikį, kurį VTEK nariams darė Seimo narys Povilas Urbšys, tuo metu vadovavęs VTEK kuravusiam Seimo komitetui“.

„Manytina, jog tokia veikla yra nusikalstama, traktuotina kaip priesaikos sulaužymas ir Lietuvos Respublikos Konstitucijos pažeidimas“, – feisbuke rašo R. Karbauskis.

„Po Seimo pirmininko pasiaiškinimo, dėl jo galimo dalyvavimo darant poveikį VTEK veiklai, taps aiški jo galima atsakomybė“, – teigė jis.

„Valstiečių“ lyderis socialiniame tinkle taip pat paskelbė apkaltos P. Urbšiui iniciatyvos projektą. Didžiąją jo dalį sudaro citatos iš slapta įrašyto pokalbio.

Apkaltos projekte nurodoma, kad iš šio pokalbio „darytina išvada, kad Seimo narys P. Urbšys, kaip Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas, (...) galimai nurodė VTEK nariams atleisti M. Siaurį iš užimamų pareigų, tame tarpe – pradėti tarnybinių nusižengimų tyrimus, skiriant jam drausmines nuobaudas“.

P. Urbšio pavardė šiame pokalbyje tarp trijų VTEK narių ir tuometinio komisijos Prevencijos skyriaus vedėjo Mindaugo Siaurio dėl pastarojo atleidimo iš darbo minima pora kartų.

VTEK narys Saulius Katuoka teigia, kad sprendimas dėl M. Siaurio atleidimo turi būti priimtas. „Matai, jeigu... Mindaugai! Jeigu nebūtų pasakyta, kad Mindaugo Siaurio klausimą reikia spręsti greitai, mes galėtume „tempti“ klausyk ir visa kita. Aš galėčiau pasakyt, „davai“ darom kompromisą reiškia. Tu išeik atostogų, parašyk pareiškimą, kad atleisti iš darbo po atostogų, bet pasakyta, jo klaus (rodo į V.Kanapinską), kaip išsprendėt“, – pokalbio išklotinėje cituojamas S. Katuoka.

Kitam VTEK nariui Virginijui Kanapinskui patvirtinus, kad turės pateikti ataskaitą, buvęs komisijos vadovas Romas Valentukevičius paklausė: „Tai kas čia, Urbšys taip išdėstė?“

„Ir Urbšys, ir paskui pirmininkas, gi pas pirmininką“, – atsakė V.Kanapinskas.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ apie šį pokalbio įrašą yra rašęs dar praėjusių metų rugsėjį.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) anksčiau spalį paskelbė, kad M. Siaurys buvo atleistas neteisėtai, nes VTEK laikinuoju pirmininku tuo metu dirbęs V. Kanapinskas negalėjo eiti šių pareigų, kadangi nebuvo vyriausias pagal amžių komisijos narys.

VTEK sudaryta komisija, atlikusi tyrimą, dar anksčiau informavo, kad M. Siaurys pats nepaisė etikos reikalavimų, sumenkino dalykinę VTEK reputaciją ir viršijo tarnybinius įgaliojimus, rengdamas išaiškinimą buvusiai Seimo narei „valstietei“ Gretai Kildišienei dėl privačių interesų deklaravimo, dienraščiui „Klaipėda“ pateikdamas išankstinę nuomonę dėl buvusios Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narės elgesio, neteisėtai rinkdamas duomenis apie VTEK narius ir darbuotojus. Taip pat – nevykdydamas pareigų, kai privalėjo pateikti su Privačių interesų registro steigimu susijusius dokumentus atsakingoms institucijoms.

LVAT nevertino šių M. Siaurio atleidimo motyvų.