„Komisija trečiadienį pripažino, kad pavėlavęs tinkamai užpildyti savo privačių interesų interesų deklaraciją, ūkio ministras Virginijus Sinkevičius pažeidė įstatymų nuostatas“, – BNS sakė komisijos atstovė spaudai Eglė Ivanauskaitė.

VTEK tyrimo metu nustatė, kad pernai lapkritį tapęs ministru, V. Sinkevičius šių pareigų nenurodė privačių interesų deklaracijoje per numatytą 30 dienų terminą ir pirmąkart tai deklaravo šiemet rugsėjį.

Pats V. Sinkevičius jau anksčiau BNS sakė veikiausiai apsirikęs pildydamas formą ir pasirinkęs grafą „Seimo narys“ bei žadėjo klaidą ištaisyti. V. Sinkevičius priklauso Seimo „valstiečių“ frakcijai.

VTEK šiuo metu taip pat atlieka tyrimus dėl žemės ūkio ministro Giedriaus Surplio, teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus, socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio, kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson ir sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos deklaracijų. Tiriama, ar ministrai laiku deklaravo sandorius, paskolas, tai, jog turi akcijų. Komisija taip pat aiškinasi, ar švietimo ministrė Jurgita Petrauskienė neįsipainiojo į interesų konfliktą dėl sutuoktinio laimėtų konkursų švietimo įstaigose.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo tarnyboje įstatymą pažeidę asmenys metus negali būti skatinami.

Papildyta 11.19 val.

Po VTEK žinios savo komentaru nusprendė pasidalinti ir pats ministras.

„Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusprendė, kad aš sąmoningai nuo visuomenės nuslėpiau, jog esu ūkio ministras ir taip pažeidžiau tarnybinę etiką.

Kai iš žiniasklaidos sužinojau, kad mane svarstys dėl to, jog deklaravęs visus savo ir savo šeimos interesus viename laukelyje nepakeičiau statuso iš „seimo narys“ į „ministras“, tai kėlė šypsnį. Dabar jau ašarą galima išspausti. Institucija, kuri turėtų užtikrinti politikų ir valstybės tarnautojų skaidrumą patys save diskredituoja imdamasi svarstyti, švelniai tariant, abejotinos vertės klausimų. Dar liūdniau tai, kad ši situacija yra viskas, su kuo kasdien stengiuosi kovoti dirbdamas – neslėpkime – ministru.

Pirma, nepriklausomai nuo veiklos ar socialinio statuso, valstybės institucijos žmogui turi patarti, padėti ir paaiškinti, o bausti tik piktnaudžiaujantį. Dabar gi atrodo, kad valstybė visus laiko niekšais. O taip nėra ir dirbdamas šį darbą aš kasdien sutinku daugybę sąžiningų ir valstybės gerovę kuriančių verslininkų, tarnautojų ar tiesiog regionuose sutiktų žmonių.

Antra, nuo pat pirmos dienos Ūkio ministerijoje kartu su komanda kiekvieną dieną dirbame, kad biurokratija valstybėje mažėtų – trumpinam perteklines procedūras, apjungiam panašias, atsisakom nebūtinų. Tam, kad verslas galėtų lengviau kvėpuoti ir vietoj bėgiojimo su popieriais galėtų kurti vertę savo darbuotojams ir Lietuvai. VTEK nusprendė, kad vietoj įspėjimo, po kurio būčiau iškart pataisęs interesų deklaraciją, geriau rašyti raštus, man atgal rašyti pasiaiškinimus, paskui jiems svarstyti, rengti išvadas, jas teikti ir t.t.

VTEK nusivalė kojas į tas vertybes, dėl kurių aš kasdien dirbu. Tebūnie, tiesiog mes valstybę suprantame kitaip ir mano projekcija po šito kafkiško proceso nepasikeis. Atsisakiau jame dalyvauti ir posėdį iškeičiau į bendravimą su verslo bendruomene, šviesia ir kuriančia. Kitaip sakant, kitokia“, - rašoma ministro išplatintame pranešime.