– Pone Uspaskichai, rytoj tikrai paskelbsite, kad kandidatuojate, ar per naktį, kamuojamas abejonių, dar galite persigalvoti?

V. Uspaskichas: Ne, nes 11 valandą jau paskelbta spaudos konferencija. Tai vyks, tai vyks. Kur čia problema? Siurprizų nebus.

– Pone Kreivy, ką tapęs meru darytumėte kitaip nei dabartinis meras? Kokios, jūsų manymu, didžiausios Remigijaus Šimašiaus klaidos?

D. Kreivys: Pirmiausia noriu pasakyti, kad Vilnių aš matau kaip patogų, sveiką ir išmanų miestą. Patogus miestas, tai yra toks miestas, kuriame kiekvienas rajonas yra svarbus, ne tiktai centras, bet ir visi gyvenamieji rajonai.

– Jūs manote, kad R. Šimašius to nepadarė?

D. Kreivys: Manau, kad kiekviename rajone turi būti gera mokykla ir darželis, ir už 10 minučių nuo gyvenamosios vietos turi būti parkas, taip pat darbo vietos. Mes turime puikų aplinkkelį aplink aplinkkelį, jeigu pažiūrėsime į didžiuosius Vakarų Europos miestus, visur yra darbo vietos, yra ofisų, yra gamyklėlės ir panašiai. Manau, kad dėmesys turėtų būti nukreiptas atgal į miegamuosius rajonus, kad žmonės ten galėtų jaustis gerai ir kad tas srautas tarp centro ir miegamųjų rajonų mažėtų. Taip pat, kalbant apie patogumą, yra tas pats tramvajus, kuris galėtų spręsti kamščių problemas.

– Žadate Vilniui tramvajų. Miestui, kurio siauros gatvės ir taip neatlaiko transporto spūsčių, norite dar įgrūsti tramvajų? Atrodo, automobiliams tokiu atveju tektų pradėti važinėtis šaligatviais.

D. Kreivys: Tramvajus turbūt yra skirtas tam, kad žmonės persėstų iš automobilių į tramvajų. Greitaeigis modernus tramvajus. Turbūt turėtume įsivaizduoti, kad jis nebus toks, kaip Rygoje. Tai nieko bendra su tuo neturi. Tai greitaeigis tramvajus, kuris yra modernus, į kurį galima greitai įlipti, greitai išlipti, kuris per trumpą laiką gali pervežti didelį kiekį keleivių. Manau, būtų patrauklus. Ir statistika rodo, kad beveik 20 proc. važiuojančių nuosavomis mašinomis perlipa į tramvajų. Gerą pavyzdį galiu pasakyti, kad štai mano kolega važiuoja iš Jeruzalės iki Žaliojo tilto ir šiuo metu jam kelionė piko valandą užtrunka 30 minučių. O tramvajumi tas pats atstumas būtų įveikiamas per 11-12 minučių. Tai galime įsivaizduoti, koks komfortas būtų žmonėms.

– Žinome vilniečių įpročius, jokios pastangos persodinti juos į viešąjį transportą kol kas neveikia. Jūs sakote, kad veiks tramvajus. Pone Uspaskichai, jūs norėtumėte tramvajaus Vilniuje?

V. Uspaskichas: Šiaip tramvajaus idėja nebloga. Jei pažiūrėtumėm Prancūzijoje, aš labai dažnai būnu Strasbūre. Labai patogus, pritaikytas prie tos vietovės, prie miesto. Labai gerai, bet, aišku, reikia pažiūrėti, kiek leistų mūsų Vilniaus infrastruktūra tai įgyvendinti. Aš dabar nepasirengęs kalbėti apie tokį dalyką. Kada ateini į vietą, realybė būna dažniausiai kitokia. Ir tada gali tik nagrinėti ir priimti sprendimą, ar reikia, ar yra galimybė ir taip toliau.

– Visai gali būti, kad mes čia turime būsimo tramvajaus koaliciją.

V. Uspaskichas: Aš sakau, jeigu tai yra įmanoma, gal kažkokiuose rajonuose ir modernus. Aš pats Strasbūre važinėju tramvajumi.

– Per praėjusius rinkimus Tėvynės sąjungos kandidatas Mykolas Majauskas parodė labai kuklius rezultatus: užėmė tik ketvirtą vietą su dvigubu atotrūkiu nuo trečią vietą užėmusio kandidato. Visai blogai pasirodė Darbo partijos kandidatas Jonas Pinskus, gavęs tik du su puse procento balsų ir užėmęs aštuntą vietą. Bet, aišku, V. Uspaskichas – ne J. Pinskus. Klausiame prie mūsų pokalbio prisijungusio sociologo, „Vilmorus“ vadovo Vlado Gaidžio: ar gali V. Uspaskichas Vilniuje pademonstruoti stebuklą? Jūs ne kartą esate sakęs, kad kai tik V. Uspaskichas pasirodo viešojoje erdvėje, jo reitingai kyla į aukštumas.

V. Gaidys: Iš tikrųjų aš esu taip sakęs ir buvo pagrindo sakyti. Tai pakildavo, 2004-2005 m. jo populiarumas buvo ypatingai aukštas. Šiuo metu nėra nė vieno tokio populiarumo politiko. Paskui krito tas populiarumas, paskui vėl pakilo. Šiuo metu nėra jis populiarus Lietuvoje, tikrai neigiamai vertinamas beveik 50 proc. apklaustųjų. Ir per tuos keturis mėnesius, kai Darbo partijos pirmininkas yra reitinguojamas, jo reitingas nekyla. Gal žiniasklaida jau ne taip dažnai kviečia ir, matyt, tas V. Uspaskichas nebe tas. Yra ankstyvasis V. Uspaskichas ir yra vėlyvasis, dabartinis, kurį reikėtų, matyt, išgryninti: jo požiūrius, tikslus ir asmenybės charakteristiką.

– Prieš 11 metų per savivaldos rinkimus Vilniuje įvyko tai, ko mažai kas tikėjosi. Pirmą vietą su nemažu atotrūkiu užėmė Rolando Pakso vadovaujama partija. Pone Gaidy, Vilnius laikomas dešiniųjų rinkėjų miestu, bet ar negali V. Uspaskicho atveju pasikartoti anų metų stebuklas? Ims ta tylioji dauguma ir nubalsuos už Darbo partijos lyderį.

V. Gaidys: Tam tikrų šansų yra, Vilnius tikrai labai nelygus, nevienodas miestas ir teritoriniu, ir socialiniu požiūriu. Įvairiausiais pjūviais yra, kas V. Uspaskichą labiau remia. Bet jeigu anksčiau vien jau Darbo partija, vien tas pavadinimas traukė žmones, kurie neturi darbo, šiuo metu tie dalykai į šešėlį, į kitą pusę pereina. Žiūrint pagal apklausas, jį remia tautinės mažumos: rusai, lenkai. Bet rusai, lenkai turi labai stiprias organizacijas Vilniuje. Tai kažin, ar į tą segmentą galima suspėti įvažiuoti. Galimybių yra kiekvienam politikui, tai priklauso ne tik nuo pastangų, bet ir nuo kito nesėkmės.

– Klausimas abiem kandidatams: neviešos apklausos prognozuoja sėkmę Artūrui Zuokui. Ar jūs turite kokį nors slaptą ginklą, kuris leistų įveikti Artūrą Zuoką, jeigu jis kandidatuotų į Vilniaus merus?

V. Uspaskichas: Galiu pasakyti, kad tikrai su ginklais neturėjo nieko bendra ir nesiruošia kovoti nė prieš ką. Tikrai negaišiu laiko kritikai ir ieškojimui savo konkurentų blogų darbų. Rodysiu savo darbus, siūlysiu savo siekius, tai, ką galiu tikrai įgyvendinti. Labai neblogą rezultatą parodė ponas V. Matijošaitis Kaune, atėjęs iš sėkmingo verslo. Aš galvoju, kad man pasiseks. Aš pats nutariau, kad aš pats jau meras. Todėl, kad viduje reikia tapti meru, o tik paskui galės žmonės sau pasirinkti. Aš esu, O žmonės nuspręs, jeigu jiems esu reikalingas su savo galimybėmis ir realiais pažadais, aš tikrai būsiu geriausias meras.

– Bet žmonės gali suabejoti pažadų realumu. Pone Kreivy, koks jūsų atsakas tam kandidatui, kuris laikomas favoritu, jeigu jis kandidatuos?

D. Kreivys: Nežinau, ar laikomas favoritu, bet aš manau, kad per šiuos rinkimus, turbūt skirtingai negu per kitus, daug dėmesio bus skiriama miesto vizijoms ir matymui, kaip mato kandidatai. Bus tokia grynai ir idėjų, ir miesto vizijos, ir gebėjimo įgyvendinti kova. Manau, kad aš tikrai turiu visas galimybes, turiu ir patirties, ir versle, ir ministro. Yra visa eilė solidžių darbų už nugaros. Tai yra tikrai solidi vizija, kurią mes brėžiame vilniečiams.

– O kokie būtų jūsų esminiai priekaištai ponui A. Zuokui? Jis vadovavo dvi kadencijas. Ką jūs trumpai įvardytumėte?

D. Kreivys: Matote, aš manau, kad visi darome klaidų ir mokomės iš klaidų. Ir kas neklysta? Bet matau ir A. Zuoko nemažai gerų darbų padaryta. Gerų darbų bagažas tiek už jo yra, tiek už manęs irgi nemažas. Aš manau, kad kausimės dėl to, kaip Vilnius atrodys ateityje, ką mes geriausiai galėsime pasiūlyti, kaip mes spręsime tų pačių kamščių problemas, kaip mes spręsime darbo vietų problemas.

– Matau, kad nė vienas nenorite kritikuoti A. Zuoko. Paskutinis klausimas. Premjeras Saulius Skvernelis šiandien pareiškė norintis grąžinti likusią 20 metų senumo skolą Kauno „Žalgiriui“. Jei jūs būtumėte Vilniaus merai, jūs taip pat dabar skirtumėte tą pusę milijono Kauno komandai, pone Kreivy?

D. Kreivys: Vilniaus miestui savivaldybė skiria pusę milijono, berods, paramą ir miestas prisideda prie miesto komandos. Aš manau, tai yra indėlis. Vilnius yra Vilnius, Kaunas yra Kaunas. Manau, kad Kauno savivaldybė taip pat labai daug prisideda prie Kauno komandos išlaikymo, daugiau negu Vilniaus. Žiūriu pozityviai ir, be abejo, turbūt miestiečių pinigus irgi reikia skaičiuoti. Miestas negali per didelio biudžeto išleisti komandos išlaikymui, bet tiek, kiek Vilnius šiuo metu duoda, manau, yra optimalu.

– Pone Uspaskichai, jūs, kaip galimas Vilniaus meras, kaip vertinate tą premjero žingsnį?

V. Uspaskichas: S. Skvernelis yra premjeras. Ir premjeras turi galvoti apie visas komandas ir apie visas sporto šakas, kur labai neblogai lietuviai pasirodė. Tad aš galvoju, vyriausybės galva turi kalbėti apie nors pagrindinės LKL komandos rėmimą iš vyriausybės, o ne tik vienos kažkokios komandos. Aš, aišku, iš Kauno apskrities ir sergu už „Žalgirį“.

– Ar būdamas premjeru jūs taip pasielgtumėte?

V. Uspaskichas: Aš elgčiausi taip, kad būtų visiems suteikta finansinė galimybė iš vyriausybės.

– Pone Kreivy?

D. Kreivys: Vilniuje mes turime ir kitų problemų. Tai tie patys plaukimo baseinai, turime aikštynus, futbolo aikštynus, kuriuose negali nei vaikai, nei suaugusieji treniruotis. Tai, be abejo, čia dėmesys turėtų būti gerokai didesnis, ir aš manau, kad su Vyriausybe taip pat reikėtų tų sprendimų ieškoti kartu.