Šis klausimas kilo po DELFI publikacijos, kurioje aprašomos VTEK Prevencinio skyriaus vedėjo Mindaugo Siaurio atleidimo 2017 m. aplinkybės, prie ko esą galėjo prisidėti ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis bei parlamentaras P. Urbšys. Plačiau apie tai galima paskaityti čia.

R. Karbauskis įtaria, kad už visko slypi P. Urbšys, nes esą Seimo pirmininkas, tuo metu buvęs naujoku politikoje, „dar nelabai susigaudė tuo metu“ ir neturėjo tam motyvo.

Iš Seimo pirmininko V. Pranckiečio laukiama atsakymų. Parlamento vadovas šiuo metu yra komandiruotėje Izraelyje. Jis į Lietuvą grįš ketvirtadienį.

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas taip pat užsiminė, kad ketvirtadienį ketinama paviešinti įrašus, kurie atskleistų daugiau aplinkybių.

„Tikiuosi atsakymų apie aplinkybes, kuriomis viskas vyko. Tikiuosi, kad rytoj kiekvienas žurnalistas, kiekvienas Lietuvos pilietis galės girdėti viską, kas buvo pasakyta – kad visa informacija taps atvira“, – sakė R. Karbauskis.

Jis taip pat nesureikšmino P. Urbšio kalbų apie kerštą jam. Pasak „valstiečių“ lyderio, šiuo metu yra svarbios ne P. Urbšio interpretacijos, kodėl tai atsitiko, o faktas, kad tai atsitiko.

„Jis puikiai supranta, kad tie įrašai yra tokie, kad jokių abejonių dėl jo kaltės nekyla“, – sakė R. Karbauskis.

Jis teigė, kad šiuo metu parlamentaras naudojasi vieninteliu argumentu esą jam kerštaujama.

„Jis tai daro tik viešajai erdvei. Jis supranta, kad problema yra, problemos tai nepanaikina. Jis gali sakyti ką tik nori, gali mane padaryti velniu su ragais ir kuo tik nori, atsakomybės tai nenuims“, – sakė R. Karbauskis.

Mano, kad VTEK turi išsivaikščioti

R. Karbauskis mano, kad dabartinės sudėties VTEK turėtų išsiskirstyti.

„Mano asmeninis pareiškimas jau buvo, frakcijos pareiškimas turėtų atsirasti rytoj. Jeigu žmonės nesupranta, ir nepadarys patys sprendimo, tokiu atveju kviesimės į frakciją, ir jų paklausime, kaip jiems atrodo, ar tokiomis aplinkybėmis jie galėtų toliau šnekėti apie pareigūnų, tarnautojų ir politikų etiką. (…) Pats geriausias sprendimas būtų visai komisijai atsistatydinti. Galbūt, kažkurie iš jų grįš į savo pozicijas, jeigu bus tokie siūlymai iš institucijų, kurios turi juos teikti“, – sakė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderis teigė nekvestionuojąs VTEK sprendimų, tačiau mano, kad atsakymus dėl švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės turėtų pateikti jau naujos sudėties komisija.

„Manau, kad jie pirma turi apsispręsti dėl to, ar gali toliau veikti kaip institucija, ir, galbūt, palikti tą klausimą naujai komandai. Nes tie klausimai yra labai svarbūs, žmogaus likimas yra už to, o dabar visu tuo bus sukelta labai didelė abejonė“, – sakė R. Karbauskis, pabrėždamas, kad nekvestionuoja jau priimtų VTEK sprendimų.