Po beveik keturias valandas vykusio posėdžio E. Gentvilas pranešė, kad valdyba nusprendė naikinti Vilniaus skyriaus sprendimą palaikyti R. Šimašiaus dalyvavimą rinkimuose su komitetu. „Valdyba priėmė sprendimą naikinti Vilniaus skyriaus sprendimą kaip neatitinkantį partijos norminių aktų, – teigė E. Gentvilas. – Taip pat įpareigojo Vilniaus skyriaus vadovybę per dvi savaites suorganizuoti naują visuotinį susirinkimą ir priimti partijos įstatams atitinkančius sprendimus.“

E. Gentvilas taip pat pabrėžė, kad tas, kas iš partijos išeina į rinkiminį komitetą, jo narystė partijoje bus sustabdyta. Pirmininkas pabrėžė, kad jei R. Šimašius vis dėlto nuspręs į rinkimus eiti su rinkiminiu komitetu, jo narystė būtų sustabdyta iki kampanijos pabaigos. Šios nuostatos esą nuo šiol galios visiems partijos nariams.

E. Gentvilas įvardijo, kad 11 narių narių balsavo už Vilniaus skyriaus sprendimo panaikinimą, 6 – prieš, 2 susilaikė.

Eugenijus Gentvilas

Po sprendimo R. Šimašius teigė, kad savo pozicijos į rinkimus eiti su rinkiminiu komitetu neatsisako. Jis taip pat įvardijo, kad posėdžio metu pasitraukė iš vicepirmininko pareigų.

„Vilniaus skyrius sprendimą yra priėmęs. Valdybos didžiajai daliai atrodė, kad skyriaus sprendimą reikia kažkaip pakeisti ar modifikuoti. Man tai atrodo neteisinga, manau, kad tikrai žinau, ko reikia vilniečiams, – teigė R. Šimašius. – Skyriaus sprendimas yra teisėtas, pagrįstas, logiškas, teisingas. Natūralu, kad ruošiuosi to laikytis ir vykdyti skyriaus sprendimą, o ne valdybos kažkokius sugalvojimus.“

R. Šimašius įvardijo, kad „situacija nėra pati džiugiausia“.

Vilniaus miesto meras žurnalistams teigė, kad posėdžio metu įvardijo, kad jam „nėra priimtina būti partijos pirmininko pavaduotoju“, tačiau nepanoro įvardyti tikslių priežasčių, kodėl atsistatydino.

R. Šimašius teigė, kad nepamena tokio atvejo, kai valdyba panaikina skyriaus sprendimą.

Po posėdžio su žurnalistais bendravusi A. Armonaitė neslėpė dvejonių dėl priimto sprendimo. „Man kyla didelių abejonių, ar čia, už šių durų, priimtas sprendimas pats neturi problemų su partijos įstatais, nes man nėra tekę girdėti, kad valdyba naikintų visuotinius skyriaus sprendimus ir numatytų kažkokią pirmininko pareigą, – teigė A. Armonaitė. – Trauktis iš partijos aš neplanuoju, neturiu pagrindo. Valdyba turės patraukti jėga.“

A. Armonaitė nepasekė R. Šimašiaus pavyzdžiu ir neatsistatydino iš vicepirmininko pareigų. Ji taip pat pabrėžė, kad nemato pagrindo šaukti dar vieną skyriaus susirinkimą. „Planuoju šaukti skyriaus prezidiumą, – teigė A. Armonaitė. – Ir mes kreipsimės į Etikos ir skaidrumo komisiją su prašymu išaiškinti, ar valdybos sprendimas atitinka įstatus.“

Aušrinė Armonaitė

Dar prieš susirinkimą E. Gentvilas pabrėžė, kad susirinkimas sušauktas ne skubos tvarka dėl kilusių nesutarimų, esą jis buvo suplanuotas jau seniau. Liberalams aktualius klausimus valdybos nariai nusprendė nagrinėti už uždarų durų.

Tiesa, posėdis prasidėjo be Vilniaus mero R. Šimašiaus. DELFI žiniomis, jis užtruko Vilniaus miesto tarybos posėdyje. Buvo numatyta posėdį pradėti aptariant R. Šimašiaus klausimą, tačiau dėl jo vėlavimo buvo nuspręsta šį klausimą nukelti.

Į posėdį vėlavęs R. Šimašius teigė, kad nenori teikti jokių išvadų dar prieš posėdį, esą pirmiausia norėjo pamatyti E. Gentvilo nuotaiką.

„Gerai žinau savo kelią, kokią komandą pavyko suburti ir kokius tikslus iškelti, ką galima padaryti. Tas kelias patvirtintas Vilniaus skyriaus, pasijungė daugybė žmonių, ateina žmonių ir ne iš skyriaus. Gerai žinau, su kuo einu į rinkimus ir esu nusiteikęs parodyti vilniečiams, kad galima manimi dar kartą pasitikėti, – žurnalistams teigė R. Šimašius. – Gerai žinau savo kelią. Ar partija bus šalia, ar nebus šalia – dabar sprendžiama.“

Meras įvardijo, kad partijos pirmininko nuomonė dėl jo pasirinkto kelio per pastarąsias savaites keitėsi net kelis kartus, tačiau pridūrė, kad per šį laiką dar neteko su E. Gentvilu kalbėti akis į akį. Esą susitikę buvo tik kartą – antradienio vakarą E. Jakilaičio laidoje „DELFI Dėmesio centre“.

„Tikiuosi, nebus čia kažkokių skaldymo nuotaikų“, – prieš įeidamas į posėdį kalbėjo R. Šimašius.

Vilniaus miesto meras teigė, kad išgirdęs abejones dėl jo pasirinkto kelio, nesvarstė galimybės sustabdyti narystės partijoje.

„Pažiūrėsiu, ar man pakeliui su juo, kaip su komandos nariu, ar ne“, – apie E. Gentvilą kalbėjo R. Šimašius.

Remigijus Šimašius

Į šią situaciją įpainiota ir Aušrinė Armonaitė, nes išreiškė palaikymą R. Šimašiui. Pastarasis jai dėkojo už palaikymą ir įvardijo, kad A. Armonaitė šiuo metu yra geriausia Seimo narė. „Jos buvimas Liberalų sąjūdyje yra vienas sėkmės garantų, kad partija turi ateitį“, – teigė R. Šimašius.

Mero teigimu, viską partijoje dar galima išspręsti: „Nesu nusiteikęs durimis trankyti“.

Vis dėlto, jis nusiteikęs dalyvauti rinkimuose net jei partijos nebus šalia.

Vicepirmininko posto, anot E. Gentvilo, turėtų atsisakyti ir pritarimą R. Šimašiui išreiškusi Aušrinė Armonaitė. E. Gentvilo teigimu, R. Šimašius ir A. Armonaitė pažeidė partijos įstatus ir partijos sprendimą.

R. Šimašius pasirinkimą rinkimuose dalyvauti su rinkimų komitetu grindžia noru sutelkti kuo daugiau vilniečių. Esą taip būtų parodyta telkianti galia, tačiau šie argumentai neįtikino E. Gentvilo. Liberalai taip pat nusprendė kelti ir savo kandidatą į Vilniaus miesto merus.

R. Šimašius liberalų pirmininko poziciją vadina keista ir tikisi, kad jis persigalvos, nors partijos viduje kilus sąmyšiui, buvo sušauktas skubus valdybos posėdis.

„Man labai keista atrodo partijos pirmininko pozicija. Tikiuosi, kad jis susiprotės, grįš į protą, jeigu ne, bus tuomet blogai, partijai bus blogiau negu yra, – ELTA žurnalistams trečiadienį sakė R. Šimašius. – Partijos pirmininkas kol kas kiek kitu keliu bando eiti, bet tikiuosi, kad atsipeikės.“

Dar prieš posėdį E. Gentvilas kalbėjo, kad svarbiausias jo klausimas bus padėtis Vilniaus skyriuje, nes pastarasis uždegė žalią šviesą R. Šimašiui mero rinkimuose dalyvauti pasitelkus visuomeninį komitetą, atsiribojus nuo partijos.

„Aš esu tikras, kad trečiadienį sprendimas bus nepritarti Vilniaus skyriaus sprendimui. Kitas galimas žingsnis – naikinti skyriaus sprendimą. O toliau jau pereina į personalijų klausimą – šito aš tikrai nenorėčiau, nes tai reikštų, kad mes visiškai sugadiname santykius kalbant apie tolimesnę perspektyvą“, – apie valdybos posėdžio planus laidoje „DELFI Dėmesio centre“ kalbėjo E. Gentvilas.

Laidoje E. Gentvilas taip pat teigė, kad A. Armonaitė esą Liberalų sąjūdį pavadino „grandinėmis Šimašiui“, nors pati A. Armonaitė po šio pareiškimo pateikė savo versiją. „Grandinės Remigijui Šimašiui būtų du tarpusavyje konkuruojantys liberalų sąrašai Vilniaus mieste“, – savo ištartą frazę feisbuke patikslino A. Armonaitė.

LRLS pirmininkas, kalbėdamas apie dabartinę situaciją, įvardijo, kad sąjunga jau buvo „sudraskyta vėliava ir nulaužtu kotu“.

Kilus sąmyšiui imta kalbėti apie Liberalų sąjūdžio skilimą, nors būtent tokiu būdu 2006 metais ir susikūrė dabartinis Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis (LRLS), kuris skilo prasidėjus nesutarimams su tuometiniu Vilniaus miesto metu Artūru Zuoku. Iki tol liberalai vieningai dirbo po Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) vėliava. Skilus partijai tolimesnis kelias buvo sėkmingesnis LRLS, o ne LiCS.