Pasak jo, R. Karbauskis iki šiol pyksta dėl nepalankių sprendimų eksparlamentarės Gretos Kildišienės atžvilgiu.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas trečiadienį pagrasino apkalta P. Urbšiui dėl to, kad šis esą darė neteisėtą spaudimą atleisti buvusį VTEK Prevencijos skyriaus vedėją Mindaugą Siaurį.

„Matosi, kad žmogus vadovaujasi emocijomis ir bet kokią progą bando išnaudoti, kad suvestų sąskaitas. Ko gero, jis negali pamiršti kartėlio, kurį patyrė tada, kai Romo Valentukevičiaus vadovaujama VTEK, padedant M. Siauriui, sukurpė raštą pasisakant dėl Kildišienės, kad jos ir „Agrokoncerno“ džipo istorijoje yra viskas tvarkoj“, – BNS sakė P. Urbšys.

„Tiek Seimo pirmininkas, tiek aš į tai reagavome kritiškai. (...) paskui paaiškėjo, kad ta komisija veikia ne kaip kolegiali institucija, o vieno asmens institucija, kuri priima labai abejotinus, politiškai angažuotus sprendimus“, – pridūrė jis.

M. Siaurys iš darbo VTEK atleistas pernai gruodį už tarnybinių įgaliojimų viršijimą. Anot VTEK, jo vadovautame skyriuje rengti ir VTEK kompetencijai priskirti dokumentai nebūdavo teikiami kolegialiam komisijai svarstyti posėdžiuose.

Pasak P. Urbšio, kiti VTEK nariai kreipėsi į jį ir Seimo pirmininką bei papasakojo apie šią situaciją bei M. Siaurio vaidmenį joje.

Vis dėlto jis tvirtino, kad spaudimo komisijos nariams atleisti VTEK pareigūną nedarė.

„Komisijos nariai informavo apie susidariusią situaciją, apie tai, kad Valentukevičius ignoruoja komisiją, vienasmeniškai priima sprendimus, o Siaurys formuluoja pozicijas. (...) Kai tokius dalykus pasakė, aišku, pasakiau, kad tai yra netvarka, bet jokių nurodymų nedaviau“, – kalbėjo parlamentaras.

Tuo metu P. Urbšys vadovavo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui, atsakingam už VTEK veiklą.

Trečiadienį naujienų portalas delfi.lt, spalio pradžioje dienraštis „Lietuvos rytas“ pranešė, kad Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nagrinėjo M. Siaurio skundą ir panaikino įsakymą dėl jo atleidimo iš VTEK, konstatavęs, kad laikinojo pirmininko pareigas tuomet ėjo ne vyriausias pagal amžių komisijos narys, kaip reikalauja įstatymas.

VTEK tyrimo komisija pernai rudenį nustatė, kad komisijos Prevencijos skyriaus vadovas M. Siaurys sumenkino dalykinę įstaigos reputaciją ir viršijo tarnybinius įgaliojimus, rengdamas išaiškinimą buvusiai Seimo narei „valstietei“ Gretai Kildišienei dėl privačių interesų deklaravimo, (ji nedeklaravo, kad jos motina iš R. Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno“ nuomoja automobilį), dienraščiui „Klaipėda“ pateikdamas išankstinę nuomonę dėl buvusios Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narės elgesio, neteisėtai rinkdamas duomenis apie VTEK narius ir darbuotojus.

Pernai rugsėjį „Lietuvos rytas“ pranešė, kad VTEK nariai Virginijus Kanapinskas ir Saulius Katuoka iškėlė ultimatumą M. Siauriui – arba jis išeina iš darbo savo noru ir gauna išeitines kompensaciją, arba bus pradėtas tarnybinis tyrimas, skirta nuobauda ir atleistas iš pareigų.

Trečiadienį šį pokalbį aprašė ir delfi.lt. Portalo teigimu, atleisti M. Siaurį VTEK nariams galėjo duoti tuometinis Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas P. Urbšys bei Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

R. Karbauskis trečiadienį taip pat paragino VTEK narius atsistatydinti bei teigė, kad „valstiečiai“ svarstys ir Seimo pirmininko atsakomybę.

VTEK savo komentarą žada pateikti vėliau trečiadienį.