Pasak LLS seniūno Žilvino Šilgalio, Vilniaus miesto mero planuojamos išlaidos viešiesiems pirkimams, skirtiems informacijos viešinimui, pastaraisiais miesto vadovo kadencijos metais padidėjo net iki 260 tūkst. eurų, o tai reiškia, jog pastaruoju metu šoktelėjo net aštuonis kartus, nes dar rugsėjį buvo numatyta išleisti tik 29 900 eurų, vėliau suma padidinta iki 65 tūkst. eurų ir kilo toliau.

„R. Šimašius paskelbė, kad eis į rinkimus kaip nepriklausomas kandidatas, aišku, kad rinkimų be pinigų nepadarysi, tai buvo sukurtas planas, kad viešiesiems ryšiams pinigus paimti ciniškai iš savivaldybės lėšų“, - teigė Ž. Šilgalis.

Pasak Ž. Šilgalio, jie kreipsis į tarybą, ir jeigu meras neturės atitinkamų paaiškinimų, kels klausimą ir dėl pasitikėjimo R. Šimašiumi.

Pasak Antikorupcijos komisijos pirmininko Kęstučio Nėniaus, tiek Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), tiek Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pradėjo tyrimą dėl Olego Šurajevo kuriamų Vilniaus miesto mero viešinimo filmukų.

„Akivaizdu, kad Vilniaus mero filmukai, kuriuos gamino visuomenės nuomonės formuotojas Olegas Šurajevas už beveik 10 tūkst. eurų, kad išvengtų viešojo pirkimo konkurso, buvo tik ledkalnio viršūnėlė. Ir nors meras dar prieš kelias dienas savo spaudos konferencijoje pasiskelbdamas kandidatu antrai kadencijai tvirtino, kad savivaldybės resursų rinkimams nenaudos - sakė netiesą, kadangi viešųjų pirkimų planai komunikacijos viešinimui apie mero darbus jau buvo pakeisti ir sumos padidintos. Ar tai nereiškia, kad R. Šimašius už vilniečių pinigus finansuos savo rinkimų kampaniją?“, - klausė Ž. Šilgalis.

Pasak LLS, dar gerokai daugiau nei už pusę milijono eurų vertės sutarčių buvo sudaryta per įvairias Vilniaus miesto savivaldybės valdomas įmones, kurios taip pat skleidžia merui palankią ir įvaizdį gerinančią informaciją apie situaciją Vilniuje: „Vilniaus vandenys” sutarčių vertė viešinimui siekia 200 tūkst. eurų, VAATC - 133 tūkst. eurų, VASA - 103 tūkst. eurų, „Grinda“ - 43 tūkst. eurų, VŠT - 37 tūkst. eurų ir t.t.

Tuo tarpu dar 2015 metais, kaip pateikė duomenis pati Vilniaus miesto savivaldybė, - viešinimui iš miesto biudžeto buvo numatyti 29 tūkst. eurų.

Pasak LLS, keista, kad meras, kuris save vadina liberalu, už nepalankią informaciją, kuri yra viešai prieinama Tarybos nariams ir paskelbta Vilniaus miesto savivaldybės dokumentų valdymo sistemoje, bando gąsdinti prokuratūra. Tai rodo, kad toks informacijos, kurios mero komanda nesuvaldė, paviešinimas merui ir jo komandai - labai neparankus.

Pasak Ž Šilgalio, klausimų dėl skaidrumo kelia ir per kelias Vilniaus miesto savivaldybės valdomas įmones užsakytos apklausos, kaip, pavyzdžiui, tyrimas dėl vilniečių nuomonės apie mokamas stovėjimo vietas ir kitos, kurios neturi jokio praktinio pritaikymo.

LLS frakcijos duomenimis, didžiąją dalį savivaldybės ir jos valdomų įmonių viešinimo konkursų laimi viena ir ta pati komunikacijos agentūra „Idea Prima”, o nuomonės tyrimų užsakymus apklausos būdu laimi tyrimų bendrovė „Spinter”.

Vilniaus miesto savivaldybės taryba dar 2017 rugsėjo 25 d. buvo priėmusi sprendimą, kad miesto savivaldybės spaudoje skelbiama informacija turi būti pažymėta, tačiau šio sprendimo nesilaikoma, o Tarybos nariams ne kartą paprašius pateikti informaciją apie viešinimo sutartis, meras šių duomenų neatskleidė. Todėl trečiadienio Tarybos posėdyje bus svarstoma ir LLS parengta rezoliucija dėl Tarybos sprendimo sąmoningo ignoravimo.

Opozicijai įtarimų kelia ir tai, kad Vilniaus miesto savivaldybėje vyrauja mažos vertės pirkimai, kuriais perkama nuomonė ir viešųjų ryšių paslaugos bei kuriuos labai lengva nuslėpti. Vien savivaldybės įmonė „Go Vilnius” per beveik dvejus metus tokių pirkimų atliko net 479 už bendrą 544 015 eurų sumą.

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės Antikorupcijos komisijos pirmininko K. Nėniaus, paaiškėjus šiai informacijai, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalai) frakcija kreipsis į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą prašydama inicijuoti tyrimą dėl šių Vilniaus valdžios išlaidų bei jų pagrįstumo.

Šimašius neigia LLS kaltinimus: tai visiškas absurdas

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius neigia opozicinės Lietuvos laisvės sąjungos (liberalai) frakcijos Vilniaus miesto savivaldybės taryboje kaltinimus, kad jis savo rinkimų kampanijai naudoja savivaldybės biudžeto lėšas ir kad jos padidintos netgi iki 20 kartų. Pasak mero, tai visiškas absurdas.

,,Aš tai vertinu kaip džiugų faktą, kad nėra daugiau prie ko prikibti, tai belieka tokius dalykus fantazuoti. Nes, aišku, mes turime informuoti vilniečius ir tam išleidžiame mažiau nei mažesni Lietuvos miestai, ir tai daroma viskas griežtai pagal įstatymą“, - teigė žurnalistams R. Šimašius.

Pasak LLS seniūno Žilvino Šilgalio, Vilniaus miesto mero planuojamos išlaidos viešiesiems pirkimams, skirtiems informacijos viešinimui, per pastaruosius miesto vadovo kadencijos metus padidėjo net iki 260 tūkst. eurų, o tai reiškia, kad pastaruoju metu šoktelėjo net aštuonis kartus, nes dar rugsėjį buvo numatyta išleisti tik 29 900 eurų, vėliau suma padidinta iki 65 000 ir kilo toliau.

,,R. Šimašius paskelbė, kad eis į rinkimus kaip nepriklausomas kandidatas, tai aišku, kad rinkimų be pinigų nepadarysi, tai buvo sukurtas planas, kad viešiesiems ryšiams pinigus paimti ciniškai iš savivaldybės lėšų“, - teigė Ž. Šilgalis.

Pasak Ž. Šilgalio, jie kreipsis į tarybą, jeigu meras neturės atitinkamų paaiškinimo, kels klausimą ir dėl pasitikėjimo R.Šimašiumi.

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės Antikorupcijos komisijos pirmininko Kęstučio Nėniaus, paaiškėjus šiai informacijai, frakcija kreipsis į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą prašydama inicijuoti tyrimą dėl šių Vilniaus valdžios išlaidų bei jų pagrįstumo.