Paklaustas, ar planuoja imtis kokių nors veiksmų dėl to, kad R. Šimašius ir A. Armonaitė pasitrauktų iš vicepirmininkų pozicijų, E. Gentvilas teigė šį sprendimą paliekantis jiems patiems.

„Šituo klausimu aš nieko neplanuoju, išsakiau savo moralinę poziciją, kad jeigu žinote, kad pažeidinėjate partijos įstatus ir skaldote Vilniaus skyrių tokiu būdu, ir vis tiek tai darote, tai traktuoju, kad mes ariame skirtingas vagas. Manau, kad jais, kaip mano vicepirmininkais, negaliu pasitikėti ir palieku jiems sprendimo teisę“, – DELFI sakė E. Gentvilas.

Pasak jo, jis neturi teisės pats jų pašalinti iš savo pavaduotojų, mat jie buvo patvirtinti partijos suvažiavime.

„Čia moralinis klausimas, jų požiūris, jeigu jie mano, kad jie dirba kartu su partija, tai aš manau kitaip. Šiaip viskas tvarkoje su jais, bet šiuo klausimu jie pasielgė prieš partijos interesus ir prieš partijos įstatus bei valdybos sprendimus. Manau, kad situacija pakibs ore ir todėl jokių nekviečiu susirinkimų“, – teigė politikas.

Eugenijus Gentvilas

„Partijos valdybos liepos 18 d. sprendimas sako, kad partija kels partijos kandidatų sąrašus visose savivaldybėse. Tai yra tokia pozicija, kurią Vilniaus skyrius pažeidė. Ar Vilniaus skyriuje bus liberalų, kurie sudarinės partijų kandidatų sąrašus? Aš nesikišu, neinicijuoju, tai yra skyriaus teisė, partijos narių teisė. Vakar valdybos nariai gavome laišką, kad Vilniaus skyriaus liberalai formuos partijos kandidatų sąrašą, kaip yra nurodyta partijos įstatuose ir mano minėtame liepos 18 d. valdybos nutarime. Pagal tai žiūrint, valdyba negali blokuoti tokio sąrašo. Tai sukurs situaciją, kai Vilniuje bus Šimašiaus komitetas, ir Liberalų sąjūdžio sąrašas. Dalis liberalų laikysis partijos įstatų ir žada formuoti savo sąrašą, o politinėje kovoje aš sutinku, kad nieko gero, bet gal tai bus pagrindas Šimašiui apsigalvoti“, – DELFI sakė E. Gentvilas.

DELFI primena, kad R. Šimašius anksčiau yra teigęs nematantis pagrindo trauktis iš Liberalų sąjūdžio vicepirmininko posto.

„Manau, kad Eugenijaus lūpomis kalba įžeidumas, gimdantis biurokratinį klampumą. Nesuprantu, koks jo tikslas“, – sakė R. Šimašius.

Armonaitė: iš manęs reikalaujama pakeisti sprendimą

Savo ruožtu A. Armonaitė DELFI teigė iš E. Gentvilo gavusi reikalavimą per 2 dienas sušaukti Vilniaus skyriaus visuotinį susirinkimą ir priimti kitokį sprendimą dėl dalyvavimo rinkimuose.

„To padaryti aš negaliu ir nenoriu, nes nesu autoritarinė vadovė ir gerbiu daugumos skyraus narių valią. Sprendimas kelti Remigijaus Šimašiaus kandidatūrą ir palaikyti platesnį liberalų komitetą savivaldos rinkimuose yra Vilniaus liberalų visuotinio susirinkimo sprendimas. Jis kai kam nepatinka, bet jis buvo priimtas ir tokį visuotinio susirinkimo sprendimą reikia gerbti“, – DELFI sakė A. Armonaitė.

Aušrinė Armonaitė

Be to, jos žiniomis, šiuo metu apeinant centrines skyriaus institucijas yra sukurtas keleto žmonių sąrašas, jį renkantys žmonės kviečia prisijungti kitus sakydami, kad turi partijos pirmininko Eugenijaus Gentvilo palaikymą.

„Iš viešų pareiškimų matau, kad tai gali būti tiesa. Dėl to man yra labai gaila, nes dėmesys nukrypsta į ginčus ir procedūras, bet ne į tai, kaip liberalams įkvėpti naujo oro Vilniuje ir visoje Lietuvoje“, – apgailestavo politikė.

Nustebino staigus retorikos pasikeitimas

Tuo metu Mykolo Romerio universiteto politologė Rima Urbonaitė DELFI sakė, kad toks staigus E. Gentvilo retorikos pokytis stebina ir leidžia daryti prielaidą, kad įvyko kažkoks lūžis.

„Gali būti, kad vis labiau matomos rizikos ir partija gali pradėti byrėti, čia gali būti keitimas strategijos. Galbūt bijoma, kad tie komitetai ne tik nebegrįš į partiją, bet ir gali įkurti naujas. Jeigu taip įvyktų, labiausiai tikėtina, kad tai įvyks Vilniuje. Bet mano požiūriu, kažkas turėjo nutikti dar, kad Gentvilas pradėjo tikrai atvirą kovą prieš du asmenis, kurie yra vieni ryškiausių partijoje, ir tie du asmenys yra tie, kurie nesiejami yra su „MG Baltic“. Nors pačiam E. Gentvilui vis tenka aiškintis, netgi teisintis, kad jis nežinojo, nebuvo susijęs, kad jis tuo metu buvo Briuselyje, kas tikrai yra argumentas, bet jis tikrai daug laiko sugaišta parodyti, kad jis nėra susijęs su tuo įtariamu korumpuotu partijos branduoliu“, – sakė politologė.

Anot jos, visoje šioje situacijoje dabar yra daug nežinomųjų, kurie artimiausiu metu turėtų paaiškėti, bet visa situacija neatrodo gerai.

„Panašu, kad situacija yra kol kas sunkiai valdoma. Gentvilas bando viską suimti į savo rankas ir užduoti tam tikrą toną, kaip jis įsivaizduoja, kas čia turėtų būti. Bet toks staigus pasikeitimas yra stebėtinas, nes matėme Gentvilo retorikoje amerikietiškus kalnelius – vienu momentu jis jau buvo pasakęs gana skeptišką požiūrį, jeigu Šimašius eina su komitetu. Paskui išeina tarsi žinutė, kad lyg ir viskas gerai, ir dabar vėl yra nebegerai. A. Armonaitė gavo jau praktiškai reikalavimą daryti sprendimus, šaukti žmones ir keisti sprendimą, tai man atrodo, kad kažkas yra įvykę“, – mano R. Urbonaitė.

Ji įsitikinusi, kad tai dar kartą parodo, kad krizė partijoje ne tik nėra sprendžiama, bet dar ir gilėja.