Klausimus A. Verygai ir S. Urbanavičiui inicijavusi Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų narė Agnė Bilotaitė teigia, kad kol kas liko neatsakyta į daug klausimų, be to, pabrėžė politikė, nėra aišku, kas dėl sutrikimų e. sveikatos sistemoje prisiims atsakomybę.

„Manau, kad yra dar daug neatsakytų klausimų, nes man iki šiol tebėra nesuprantama, kaip pilietiškas, apie spragas e. sistemoje pranešęs žmogus yra vis dar persekiojamas. Todėl klausimus, kodėl visgi buvo pasirinktas kelias persekioti (Darių Povilaitį. - ELTA), mes tiesiogiai ir užduosime abiem vadovams“,- Eltai aiškino A. Bilotaitė.

Ji taip pat pabrėžė, kad A. Verygos bei S. Urbanavičiaus teirausis dėl to, kas konkrečiai buvo padaryta, taisant identifikuotas saugumo spragas.

Politikė suabejojo pirmadienį S. Urbanavičiaus deklaruotu patikinimu, kad šiuo metu e. sistemos duomenys yra saugūs.

„Mes buvome gavę ir anksčiau oficialią informaciją, kad problemos buvo išspręstos, tačiau, kaip paaiškėjo, asmeniniai duomenys toliau buvo nesunkiai prieinami. Tad nežinau, ar galima pasirodžiusia informacija tikėti“, - aiškino konservatorė.

Ji pridūrė, kad vadovų taip pat teirausis kodėl už e. sveikatos sistemą atsakingos institucijos nebandė pasikviesti klaidas atskleidusio eksperto pasikalbėti ir gauti daugiau naudingos informacijos. Pasak A. Bilotaitės, panašu, kad kibernetinio saugumo ekspertas buvo tiesiog užpultas ir persekiojamas.

„Mūsų politinė jėga to netoleruoja ir nusprendė šio klausimo tiesiog nepalikti“, - apibendrino politikė.

ELTA primena, kad nepasitenkinimas kilo, kai kibernetinio saugumo ekspertas D. Povilaitis, atskleidęs spragą e. sveikatos sistemoje, gavo pranešimą, kuriame deklaruoti įtarimai dėl neteisėto neviešų elektroninių duomenų stebėjimo, fiksavimo, perėmimo, įgijimo, pasisavinimo ir paskleidimo.

Tačiau Laisvės TV žurnalistė Rita Miliūtė, atlikusi tyrimą, teigia, kad nereikia būti specialistu, kad galėtum e. sveikatos sistemoje pasiekti asmeninius duomenis. Žurnalistė atskleidė, kad 40 mln. eurų kainavusi sistema neveikia tinkamai. Jos tvirtinimu, sužinoti A. Verygos asmens kodą užtruko vos kelias minutes.

Viešumoje pasklidus informacijai, kad e. sveikatos projektas įgyvendinamas galimai neskaidriai, Seimo narė A. Bilotaitė inicijavo parlamentinį tyrimą, kuris patvirtino, kad visi trys E. sveikatos projekto etapai buvo įgyvendinti netinkamai - sistema nepasiekė tikslų ir neteikia kokybiškų paslaugų.