„Netoleruosime šmeižto skleidimo ir melagingos informacijos apie vieną mūsų didvyrių ir žmogų, kuris yra mūsų laisvės kovų simbolis ir kuriam šeštadienį buvo surengtos valstybinės laidotuvės“, - Eltai sakė L. Linkevičius.

Ministro teigimu, prieš A. Ramanauską-Vanagą nukreipto šmeižto lavina nesiliauja net ir į ministeriją pasiaiškinti pasikvietus A. Udalcovą, kuriam teko paaiškinti, kodėl Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai oficialiais kanalais partizanų vado laidotuvių išvakarėse skleidė apie jį melagingą informaciją.

Tačiau, panašu, L. Linkevičiaus argumentai Rusijos ambasadoriaus neįtikino - jau kitą dieną po A. Udalcovo ir Lietuvos užsienio reikalų ministerijos (URM) vadovo susitikimo Rusijos ambasados „Facebook“ paskyroje pasirodė įrašai, teigiantys, kad A. Ramanauskas-Vanagas neva „prisidėjęs prie civilių, moterų ir vaikų, taip pat žydų žūties“, o tai neva „patvirtina daugybė įrodymų“.

Ši informacija Lietuvos istorikų buvo ne kartą paneigta.

„Tai, žinoma, kvietinėti kiekvieną kartą prasmės nėra, todėl pasakiau ir galiu pakartoti, kad sunkiai įsivaizduoju, kaip ambasadorius galės dirbti tokioje situacijoje ir kaip jis galės bendrauti su institucijomis, kai yra toks (mūsų pozicijos. - ELTA) ignoravimas ir sąmoningas ėjimas į konfrontaciją“, - Eltai sakė L. Linkevičius.

ELTA primena, kad penktadienį, A. Ramanausko-Vanago laidotuvių išvakarėse, Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova skelbė žinutes, esą partizanų „rankos suteptos nekaltų žmonių krauju“. Tai ne pirmas kartas, kuomet Rusija bando diskredituoti pokario metais vykusį Lietuvos pasipriešinimo judėjimą.

Lietuva negali atšaukti užsienio šalių diplomatų, nes tai galėtų reikšti diplomatinių santykių nutraukimą. Tačiau negalėdamas bendrauti su vietinėmis institucijomis, užsienio šalių atstovas de facto netenka savo galių.