„Ugdymo plėtotės centro vykdomas viešasis pirkimas nebuvo tinkamai pristatytas švietimo bendruomenei, ne viskas atlikta dėl pirkimo organizavimo aiškumo. Tai sukėlė neigiamą atgarsį visuomenėje. Viešųjų pirkimų tarnyba atkreipė dėmesį, kad pirkimo dokumentai parengti su trūkumais. Ugdymo plėtotės centro vadovas pripažino savo klaidas ir prisiėmė asmeninę atsakomybę“, – sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

G. Vaidelis traukiasi šalių susitarimu, jis pareigose liks dar savaitę – iki spalio 19 dienos. Jis centrui vadovavo 9-erius metus.

Viešasis pirkimas bendrosioms ugdymo programoms parengti stabdomas po trečiadienio Ugdymo plėtotės centro atstovų susitikimo su Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) darbuotojais.

Kaip skelbia ministerija, VPT pateiktoje rekomendacijoje patariama tikslinti pirkimo kokybinio vertinimo kriterijus, aiškiau nurodyti, ką tiekėjai turi pateikti kartu su pasiūlymu.

Ministerija žada, kad ištaisius šiuos trūkumus, viešasis pirkimas bendrosioms ugdymo programoms parengti bus skelbiamas iš naujo.

Centro pirkimą išnagrinėjusi VPT rekomendavo šį pirkimą nutraukti ir, esant poreikiui, pakoregavus pirkimo dokumentus, pirkimą skelbti iš naujo.

G. Vaidelis BNS sakė besitraukiantis, nes jaučia asmeninę atsakomybę dėl susiklosčiusios situacijos.

„Matau, kad įvėlėme visuomenę į susiskaldymą, nes tikrai nepadarėme visko, kad būtų tvarkinga ir gražu ir po pokalbio su ministre aš prisiimu tą asmeninę atsakomybę ir traukiuosi iš pareigų“, – sakė G. Vaidelis.

Švietimo ir mokslo ministerija pirmadienį išplatino komentarą, kad būtent jos nurodymu Ugdymo plėtotės centras šiuo metu peržiūri ir atnaujina ugdymo turinį.

Pasak G. Vaidelio, rengiant viešąjį pirkimą su Švietimo ir mokslo ministerija buvo glaudžiai bendradarbiaujama.

„Kadangi esame pavaldi institucija, mes tikrai glaudžiai dirbome, bendravome ir derinome visus dokumentus. Gal dėl to, kad šis labai didelės apimties ir labai jautri tema, gal dėl to, kad viešojoje erdvėje tas ažiotažas pakilo... bet mes pakankamai derinome“, – kalbėjo atleidžiamas vadovas.

Vis dėlto jis taip pat pabrėžia, kad VPT išsakytos pastabos liečia jo atsakomybės sritį, todėl užtikrinti sklandų pirkimą buvo jo kaip vadovo atsakomybė.

„Ministerija pasitikėjo mūsų institucija, čia ir su ministre kalbėjome, kad šioje vietoje aš prisiimu didesnę dalį atsakomybės. Negaliu nuversti kažkam kitam, kad kažkas nesužiūrėjo: aš kaip vadovas privalėjau, nes mes perkančioji institucija ir mes privalėjome šitą sužiūrėti“, – kalbėjo G. Vaidelis.

Ministerija sulaukė kritikos dėl UPC vykdomo beveik 8 mln. eurų vertės projekto, skirto pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo bendrosioms programoms atnaujinti.

7,8 mln. eurų programoms rengti skirta ketveriems metams, pirmuoju 1,3 mln eurų pirkimu numatytas tik pasirengimas programoms, metodiniai aprašai.

Planuota, jog naujas programas rengs ne mažiau nei 84 ekspertai aštuoniose srityse, jų pagrindinis darbas per 22 mėnesius sukurti tris programas: pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo programą, numatyta, kad 2022-aisiais moksleiviai jau mokytųsi pagal atnaujintą mokymo turinį.

Programų kūrimo procesą kontroliuos ekspertų grupės, sudarytos iš pedagogus rengiančių centrų atstovų, savivaldybių tarnautojų, mokytojų.

Švietimo politikos atstovai sako, kad šiuo metu dar tik rengiamos gairės, kuriomis ekspertai turės vadovautis kurdami mokyklines programas.