Prie perėjos stabtelėjusią porelę išplūdęs lietuvis vyras vienam jų smogė į veidą. Nukentėjęs asmuo – Rusijos pilietis Maksas Klapas.

Maksas: Lietuvoje neegzistuoja nei lygybė, nei tolerancija

Vaikinas teigė, kad smūgis buvo visiškai netikėtas. „Homofobiškas lietuvis užpuolė mane tik dėl to, kad laikėmės rankomis su kitu vyru, – teigė Maksas ir apibūdino užpuolimo detales. – Pamačiau, kaip nepažįstamas vyras pradėjo lietuviškai rėkti žodžius, kurių negalėjau suprasti. Rėkė ir rusiškus keiksmažodžius, todėl supratau, kad jis kupinas neapykantos. Po visko man išvertė jo žodžius: „Ką jūs čia darote? Čia nėra vietos gėjams“. Šūksniai buvo kupini grasinimų ir keiksmažodžių, o šitas pažeminimas baigėsi smūgiu man į veidą.“

20-metis Maksas apibūdino ir užpuoliko išvaizdą. „Tas vyras buvo daug didesnis už mane, todėl kai trenkė, pastūmė mane visu savo kūnu. Tikiuosi, galite įsivaizduoti skausmą“, – pasakojo vaikinas.

„Akyse mačiau pyktį, kurį jis reiškė ir prieš mane nukreiptais keiksmažodžiais, – toliau pasakojo vaikinas. – Ir tik todėl, kad žmonės atsisuko ir iškvietė policiją, aš nebuvau dar stipriau sužalotas. Aš tikrai išsigandau.“

Po užpuolimo jau praėjo kelios dienos, tačiau Maksas teigia, kad iki šiol yra sukrėstas. „Ta baimė nepalieka manęs iki dabar. Dabar tikrai įsitikinau – Lietuvoje neegzistuoja nei lygybė, nei tolerancija. Čia yra daug homofobijos ir agresijos.“

Iš karto po incidento buvo iškviesti policijos pareigūnai, tačiau M. Klapas teigia, kad jie į įvykio vietą vyko per ilgai. „Policijos reakcija – visai kita istorija. Policija atvyko maždaug po 15 minučių, nors visai komisariatas yra visai šalia. Pareigūnai pradėjo manęs visko klausinėti ir pamiršo žmogų, kuris mane užpuolė“, – teigė Maksas.

Policijos komisariate Maksas sulaukė pareigūnų klausimo: „Kaip manote, kodėl jus užpuolė?“ Maksas teigia, kad šį išpuolį įvardijo kaip homofobišką, tačiau priduria, kad pareigūnai nenorėjo to pažymėti.

„Aš pasakiau, kad priežastis – netolerancijos LGBT bendruomenei išraiška. Net kelis kartus paprašiau, kad užrašytų šį faktą, bet jie to nepadarė“, – tvirtina vaikinas.

Feisbuke šiuo įvykiu pasidalijusi LGBT bendruomenė piktinosi, kad ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dėl viešosios tvarkos pažeidimo, tačiau, LRT duomenimis, trečiadienį Policija persigalvojo ir pirmadienį sostinės Naugarduko gatvėje įvykdytą gėjų poros užpuolimą tirs kaip neapykantos nusikaltimą.

Įvykio liudininkė: tai visiškai neadekvačios agresijos priepuolis

Įvykio liudininkės Deivės Rymovaitės teigimu, smūgis kliuvo vienam vaikinui, kitas stovėjo kiek atokiau. Smūgis į veidą buvo paleistas delnu, todėl, merginos teigimu, akivaizdžių sužalojimų po incidento nebuvo matyti. „Nors aišku, jei būtų trenkęs kiek aukščiau, į akį, kas žino. Tuo labiau, kad viskas vyko šalia gatvės, vaikinas galėjo nukristi“, – teigė mergina.

Mergina incidentą stebėjo iš kitos pusės gatvės. „Aš tai įvardinčiau kaip visiškai neadekvačios agresijos priepuolį prieš vaikinus, kurie ėjo gatve susikabinę“, – teigė viską mačiusi D. Rymovaitė.

D. Rymovaitės teigimu, vidutinio amžiaus vyrų pyktis greičiausiai kilo dėl to, kad gėjų pora viešai ėjo susikibusi už rankų. „Iš šono viskas atrodė labai paprastai: ėjo pora, buvo susikibusi rankomis. Vaikinai sustojo prie perėjos, laukti žalio šviesoforo signalo. Kartu sustojo vyras, sakyčiau vidutinio amžiaus, gal apie keturiasdešimties. Vyras buvo su draugu, – įvykį apibūdino mergina. – Viskas vyko taip: vieną akimirką vaikinai ėjo perėjos link, kitą vyras trenkė vaikinui į veidą ir pradėjo kažką rėkauti, bet buvau kitoje pusėje, todėl negirdėjau.“