Mokslo bendruomenė pasigenda skaidrumo ir neatmeta, kad UPC skuba įsisavinti Europos Sąjungos lėšas neapgalvotai. Tam skiriama beveik 8 mln. eurų.

UPC bei Švietimo ir mokslo ministerijos pradėtas ugdymo programų remontas kelia aistras. Patyliukais ir paskubomis už beveik 8 mln. eurų užsimota atnaujinti pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas. Tačiau paskelbtas viešasis konkursas atkreipė ne tik švietimu susirūpinusių žmonių, bet VPT dėmesį – konkursas netinkamas dėl galimo konkurencijos ribojimo. Neatmetama, kad konkursą ir švietimo pertvarką gali tekti stabdyti.

„Mes turėsim stabdyti patį pirkimą ir jį pertvarkius skelbti iš naujo. Aišku, dėl to nusikels darbų atlikimo terminai“, – LRT TELEVIZIJAI sako švietimo ir mokslo viceministras Gražvydas Kazakevičius.

Tačiau tai gali būti naudinga visam švietimui. Pagal LRT turimą informaciją, Jungtinių Tautų švietimo ekspertė Laima Galkutė pastebėjo, kad beveik 3 ketvirtadaliai viešųjų pirkimų konkurso sąlygų yra nurašytos iš Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) dokumentų, o Lietuvoje galiojančios sąlygos nustumtos nuošalė. Lietuvos švietimo tarybos pirmininkė sako, kad reikia stabtelėti ir naują konkursą skelbti tik po pasitarimų su švietimo ekspertais.

„Aš puikiai suprantu, kad tai yra Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšos ir jas reikia laiku įsisavinti. Suprantu, kad jos gali būti prarastos, bet be metodologinio pagrindo mes neturime teisės judėti. Negali nei vienas žmogus, nei grupelė žmonių spręsti už visą Lietuvą“, – mano Lietuvos švietimo tarybos pirmininkė Vilija Targamadzė.

Paskubomis vykdoma švietimo reforma bado akis dar labiau – aiškėja, kad ugdymo gairių kūrimą ketina prižiūrėti mažiausiai 84 specialistai. Profesoriai, edukologai, praktikai. Kas jie – neaišku. Būgštaujama, kad tą darys patys UPC darbuotojai.

„Labai dažnai nutinka, kad tie patys žmonės ir kuria programas, ir tuo pačiu metu rašo dar ir vadovėlius, ir dar dirba įvairiose valstybinėse institucijose, tarp jų ir UPC“, – pastebi žurnalo „Reitingai“ žurnalistė Jonė Kučinskaitė.

UPC vadovas Giedrius Vaidelis teigia, kad jo darbuotojus gali kviestis leidyklos. Jei taip nutiktų – kliūčių nedarytų. „Nei mes, nei ministerija nefinansuoja vadovėlių rengimo, pačios leidyklos rengia vadovėlius. Tai, ką leidyklos pakviečia būti autoriais, negaliu kontroliuoti – negaliu uždrausti arba leisti“, – teisinosi UPC direktorius G. Vaidelis.

Numatoma, kad pagal naujas ugdymo programas mokyklose jau būtų dirbama po 4 metų. Tačiau viešųjų pirkimų konkursą skelbiantys švietimo valdininkai net nėra nubrėžę oficialių gairių, pagal kurias būtų kuriamos programos.

„Tai yra chaosas iš esmės. Bet tą chaosą reikia tvarkyti ne chaotiškai, o labai racionaliai – padarius rimtas analizes, pasirengus rimtą strategiją, viešinant. Dabar mes sužinome, kad yra kažkokia anoniminė grupė, kuri viską žino, bet apie ją mes nežinome nieko. O ta anoniminė grupė lemia mūsų tautos likimą“, – sako buvęs švietimo ir kultūros ministras Darius Kuolys.

Trečiadienį UPC vadovui G. Vaideliui bus ne ką lengvesnė diena – teks aiškintis Viešųjų pirkimų tarnybai.