„Palaikau JAV ir Didžiosios Britanijos lietuvių iniciatyvą ir pritariu jų siūlymui atidėti TS-LKD atvirus pirminius rinkimus iki gruodžio mėnesio, o per tą laiką rasti ne tik tinkamą sprendimą leisiantį užsienyje gyvenantiems Lietuvos piliečiams dalyvauti demokratijos šventėje, bet ir surengti, pavyzdžiui, Londone ir Čikagoje, TS-LKD atvirų pirminių rinkimų debatus“, – viešame pareiškime rašo V. Ušackas.

„Priešingu atveju, demokratijos šventė rizikuoja virsti uždaru draugų ir artimųjų vakarėliu, į kurį patenkama tik su asmeniniais kvietimais“, – teigė jis.

Pasak V. Ušacko, užsienio lietuviams nesuprantama, kaip šiame technologijų amžiuje galima nerasti tinkamų būdų užtikrinti balsavimo procedūrą JAV, Didžiojoje Britanijoje, Airijoje, Norvegijoje, Vokietijoje – šalyse, kur gyvena šimtai tūkstančių Lietuvos piliečių.

„Tokia situacija nesuprantama ir man. Per pastaruosius 5 mėnesius ne kartą kreipiausi į partijos vadovus klausdamas, ar bus ir kaip bus suteikta galimybė užsienio lietuviams balsuoti atviruose pirminiuose TS-LKD rinkimuose. Kiekvieną kartą būdavau patikinamas, kad sprendimo ieškoma ir jis bus rastas, tačiau dabar paaiškėjo, kad tai tebuvo pažadai“, – teigė V. Ušackas.

Konservatorių partijos atstovai teigia, kad pirminiai rinkimai užsienyje nerengiami atsižvelgus į dalies užsienio skyrių perspėjimus, kad šie neturės išteklių tinkamai organizuoti rinkimus.

Pirminiai rinkimai planuojami lapkričio 3-4 dienomis. Juose V. Ušackas turėtų varžytis su Seimo nare Ingrida Šimonyte.