Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai antradienį į frakcijos posėdį kvietėsi reformai nuo pat pradžių nepritarusios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininką Andrių Navicką ir Vilniaus licėjaus direktorių Saulių Jurkevičių.

Tačiau svečių sulaukė daugiau – su „valstiečių“ išrašytais leidimais į konservatorių frakcijos posėdį atėjo ir Lietuvos švietimo profesinės sąjungos vadovas Audrius Jurgelevičius su keliais pedagogais.

A. Navickas posėdyje teigė, kad mokytojų darbo užmokesčio skaičiavimo pertvarka tapo reforma dėl reformos, kurios tikslas nebeaiškus, ir ja iš esmės buvo siekiama supjudyti švietimo bendruomenę.

„Aš dabar tik galiu pabandyti daryti savo prielaidą, taip buvo bandoma sukiršinti visą švietimo bendruomenę, ką jie ir padarė. Dabar švietimo bendruomenei dėl kažko sutarti ir kažko vieningai reikalauti tapo neįmanoma, toks mano požiūris į ministerijos tikslus“, – sakė A. Navickas.

Vilniaus licėjaus direktorius S. Jurkevičius teigė, kad smulkmeniškas mokytojų darbo valandų skaičiavimas tapo absurdišku.

„Mes nuėjom smulkmeniško skaičiavimo keliu, kas veda į siauraprotiškumą ir nepagrįstas ambicijas. Buvo sukelti lūkesčiai dėl atlyginimų, bet šiandien Lietuvoje mokytojai taip ir nesupranta, ar atlyginimai buvo didinami, ar nedidinami, nes iš vienos pusės sakoma vienaip, iš kitos kitaip. Mes (Licėjus – BNS), kaip sakom, išėjome ant to paties“, – kalbėjo S. Jurkevičius.

A. Jurgelevičius oponavo teigdamas, kad „pagaliau mokyklose pradėta norminti mokytojų krūvius, iki tol viso to nebuvo ir mokykloje vyravo vieno žmogaus, vadovo diktatas be jokio reglamento skirstant krūvius“.

A. Jurgelevičiui ėmus ginti reformą, frakcijos seniūnas G. Landsbergis pasiūlė nedaryti debatų, priminęs, kad jie yra svečio teisėmis, ir dar pridūrė – „nekviesto svečio teisėmis“.

Nuo rugsėjo įsigaliojusi etatinio apmokėjimo tvarka kelia sąmyšį ir nuvilia dalį pedagogų.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė teigia, kad etatinio apmokėjimo tvarka „atvėrė mokyklų ydas“.