Šį trečiadienį Vyriausybėje turėjo būti priimtas sprendimas suteikti žurnalistams nemokamą prieigą prie Registrų centro duomenų. Vis dėlto, kilus diskusijoms, sprendimas atidėtas. Toks sprendimas sukėlė didžiulį pasipiktinimą žurnalistų bendruomenėje, tad Vyriausybė pažadėjo klausimą išspręsti kitą savaitę.

„Mes, Lietuvos Respublikos Seimo opozicinių frakcijų atstovai, remdamiesi Seimo Statuto mums suteikiamomis teisėmis ir Lietuvos Respublikos teisės gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų įstatymo nuostatomis, ypač šio įstatymo 3 straipsniu, nurodančiu, kad dokumentas yra institucijos veikloje užfiksuota informacija ar jos dalis, nepaisant jos pateikimo būdo, formos ir laikmenos, įskaitant registro duomenis, registro informaciją, registrui pateiktus dokumentus ir (arba) jų kopijas, valstybės informacinės sistemos duomenis, prašome Jus pateikti Lietuvos Respublikos Vyriausybės pasitarimo, vykusio 2018 m. spalio 3 d., visą ir netaisytą garso įrašą“, – rašoma opozicijos kreipimęsi.

„Mus neramina tendencijos, rodančios, kad valdžia bando apriboti žiniasklaidos laisvę ir didinti politinę įtaką žiniasklaidai, – pažymi Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis. – Todėl raginame Jus nedelsiant paskelbti minėtą garso įrašą, jį pateikiant mums ir to prašantiems žiniasklaidos atstovams“.

Minėto Vyriausybės pasitarimo metu buvo diskutuojama dėl Visuomenės informavimo įstatymo Nr. I-1418 6, 46-1 ir 50 straipsnių pakeitimo įstatymo projekto (TAP-18-1591) (18-11457), jame dėl neaiškių priežasčių buvo atmestas Susisiekimo ministerijos pateiktas projektas, kuriuo buvo siūloma, kad žurnalistai galėtų gauti Registrų centro duomenis neatlygintinai.

Kreipimąsi pasirašė TS-LKD, Liberalų sąjūdžio, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijų ir mišrios Seimo grupės atstovai.

Naujasis Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius rugsėjo viduryje nutraukė daugelį metų galiojusią praktiką neatlygintinai teikti duomenis pagal žurnalistų užklausas. Centro atstovų teigimu, praktika buvo neteisėta, nes nėra numatyta įstatymuose.

Lietuvos žurnalistai ir opozicijos atstovai teigia, kad įvesti ribojimai gauti informaciją nepagrįstai varžo žiniasklaidos laisvę.

Žurnalistai ketvirtadienį kreipėsi į valdžios atstovus, ragindami atšaukti įvestus apribojimus gauti Registrų centro duomenis.

Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį patikino, kad registrų duomenys bus atverti žiniasklaidai, o sprendimus tikimasi priimti kitą savaitę.

Pasak jo, trečiadienio pasitarime Ministrų kabinetas sprendimo nepriėmė, nes Susisiekimo ministerijos siūlymai buvo netinkamai parengti.