V. Ušackas, griežtai sukritikavęs valdžios įvestus apribojimus gauti Registrų centro duomenis ir komentuodamas ankstesnius valdančiųjų sprendimus žiniasklaidos atžvilgiu, pabrėžia, kad panašių veiksmų yra matęs Rusijoje.

„Kai Seime gimė idėja skirstyti naujienas žiniasklaidoje į „geras“ ir „blogas“ bei nustatyti privalomas jų proporcijas, galėjo atrodyti, jog tai tik keista valstybės gyvenimo naujokų iniciatyva. Bet po to išgirdome naujų minčių - Vadovybės apsaugos departamentui imtis cenzūros ginant savo saugomus asmenis nuo straipsnių, bausti žiniasklaidą už teisingą, bet kieno reputaciją žeidžiančią informaciją“, - ketvirtadienį feisbuke rašė prezidento rinkimuose dalyvauti pasiskelbęs politikas.

V. Ušackas teigia, kad visos, pasak jo, keistos valdančiųjų idėjos ilgainiui įgavo formą.

„Kaip įrankiu jie naudojasi LRT tyrimo komisija, apie kurios sukūrimo grėsmę įspėjau nuo pat pradžių - deja, keturiems mano partiečiams konservatoriams pristigo politinės išminties ir jie parėmė jos sukūrimą savo balsais.

Komisijos pagalba valdantieji užsimojo pakeisti visuomeninio transliuotojo valdymą taip, kad, jei tik bus noro (o jo, neabejoju bus), galėtų turėti įtakos tam, ką rodys LRT ar apie ką kalbės Lietuvos radijas. Tuo pat metu iš žiniasklaidos faktiškai atimta galimybė atlikti žurnalistinius tyrimus, panaikinant jai nemokamą prieigą prie Registrų centro duomenų“, - savo įraše pažymėjo diplomatas.

„Panašius veiksmus - valstybės kišimąsi į žiniasklaidos valdymą, nepaklusniųjų tramdymą finansinėmis priemonėmis - mačiau Rusijoje. Ir mačiau, kokį poveikį tai turi demokratijai ir valstybei“, - neslėpdamas pasipiktinimo feisbuke rašė V. Ušackas.

Savo įrašą diplomatas užbaigė kreipimusi į Premjerą.

„Todėl kreipiuosi į skaidrios politikos poreikį ne kartą deklaravusį Saulių Skvernelį. Kiek valstybė per metus planuoja uždirbti iš žiniasklaidos užklausų Registrų centrui? Ir kiek, Jūsų manymu, kainuoja žodžio laisvė?“, - klausė V. Ušackas.

ELTA primena, kad žurnalistų ir visuomenės pasipiktinimą sukėlė trečiadienį Vyriausybės atmesti Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimai, kurie turėjo grąžinti žiniasklaidai nemokamą prieigą prie Registrų centro duomenų. Vyriausybės atstovai tikino, kad pakeitimai buvo atmesti siekiant iki kitos savaitės pataisyti teisinį duomenų teikimo reguliavimą, tuo tarpu žurnalistai ir visuomenės atstovai įžvelgia valdančiųjų siekį riboti žurnalistų galimybes atlikti didelio informacijos kiekio reikalaujančius tyrimus.

Tuo tarpu tyrimas dėl Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) buvo pradėtas 2017 m. pabaigoje, „valstiečių“ iniciatyva. Komisijos iniciatoriai tuomet teigė, kad pagrindinis tyrimo komisijos sudarymo tikslas - išsiaiškinti, ar nacionalinis transliuotojas tinkamai leidžia lėšas. Opozicijai ir kai kuriems žurnalistams kilo klausimų, ar sudarant komisiją nėra norima nutildyti LRT valdantiesiems oponuojančius balsus.