Politikas taip pat ragina valdančiuosius nedelsiant suteikti žiniasklaidai prieigą prie reikiamų duomenų. „Raginu Vyriausybę skubos tvarka priimti sprendimą atverti žurnalistams duomenis ir pradėti informaciją teikti nedelsiant, taip pat visus sprendimus, kurie darytų įtaką žiniasklaidos darbui, priimti ne vienašališkai, o diskutuojant ir įtraukiant žurnalistų bendruomenę. Kai paskutinį kartą tikrinau, gyvenome laisvoje Lietuvoje, o staiga atsiradome šalyje, kurioje žiniasklaidos laisvė suvaržyta“, - ironizavo E. Gentvilas.

Politikui tokia situacija primena grubų Konstitucijos pažeidimą, nes įstatymai žiniasklaidai garantuoja laisvę laisvai ir nevaržomai rinkti, gauti ir skleisti informaciją. „Vyriausybė pažeidžia visuomenės teisę būti informuotai viešojo intereso klausimais. Tragikomiška ir tai, kad vienas iš premjero patarėjų - buvęs vienos didžiausių žiniasklaidos priemonių žurnalistas, dabar atsakingas už kovą su korupcija“, - teigia E. Gentvilas.

Liberalo neįtikina Vyriausybės pažadai grąžinti žurnalistams prieigą prie informacijos, kuomet Visuomenės informavimo įstatymo pataisos bus suderintos su teisininkų pastabomis. Jo manymu, toks Vyriausybės sprendimas tik papildo keistų, prieš žiniasklaidą nukreiptų, iniciatyvų sąrašą. Valdantieji esą jau bandė nustatyti, kad kas antra naujiena žiniasklaidoje būtų teigiama, bandė uždrausti tikrovę atitinkančias, bet kokio nors koncerno ar partijos reputaciją žeidžiančias žinias.

Tuo tarpu buvęs žurnalistas Seimo narys Gintaras Vaičekauskas įsitikinęs, kad žurnalistus privalu ginti. „Atėjo laikas, kuomet turime ginti profesionalius žurnalistus, kurie atkakliai ieško tiesos ir sergi viešąjį interesą. Paradoksas, kad valstybei švenčiant 100 metų tenka ginti profesiją, kuri skleidžia laisvą žodį ir gina demokratiją šalyje“, - tvirtino G. Vaičekauskas.

Politikų įsitikinimu, reikalavimas žurnalistams už duomenis mokėti tokia pat tvarka kaip visiems ūkio subjektams prievartauja demokratiją ir žodžio laisvę. Šie prieigos prie informacijos ribojime įžvelgia naudą valdantiesiems, mat be žurnalistinių tyrimų nebūtų paviešinta informacija apie Ramūno Karbauskio žemių ir trąšų verslo mastą, nebūtų tyrimų dėl Artūro Skardžiaus interesų.

ELTA primena, kad žurnalistų ir visuomenės pasipiktinimą trečiadienį taip pat sukėlė Vyriausybės atmesti Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimai, kurie turėjo grąžinti žiniasklaidai nemokamą prieigą prie Registrų centro duomenų. Vyriausybės atstovai tikino, kad pakeitimai buvo atmesti siekiant iki kitos savaitės pataisyti teisinį duomenų teikimo reguliavimą, tuo tarpu žurnalistai ir visuomenės atstovai įžvelgia valdančiųjų siekį riboti žurnalistų galimybes atlikti didelio informacijos kiekio reikalaujančius tyrimus.