„Kabinete daug kilo diskusijų, kaip tiksliai apibrėžti ir kam būtų panaudoti tie duomenys, tai, kad sudėlioti visus saugiklius, dar paprašė padirbėti ties tuo klausimu“, – po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Susisiekimo ministerijos parengtos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos bus tikslinamos.

Anot ministerijos, pataisomis siekiama užtikrinti tinkamą informacijos laisvės principo įgyvendinimą ir sudaryti sąlygas rinkti, gauti bei skleisti informaciją. Iki šiol duomenų teikimo tvarka žurnalistams nebuvo oficialiai reglamentuota.

Registrų centro direktorius Saulius Urbanavičius anksčiau teigė, kad šis reglamentavimas yra labai svarbus, įmonė yra pasirengusi pasirašyti sutartis su žiniasklaida. Tik jas pasirašius, duomenų teikimą kompensuos valstybės biudžetas.

Jei pataisos bus priimtos, žurnalistai galės neatlygintinai gauti aktualius ar istorinius duomenis apie juridinius asmenis, jų finansinės atskaitomybės dokumentus, nekilnojamąjį turtą. Juos gaus tik tie žurnalistai, kurie per paskutinius 12 mėnesių nėra padarę rimtų profesinių pažeidimų.

Ministerija tikisi, kad nauja tvarka padės efektyviau kovoti su korupcija ir atskleisti valstybės interesų pažeidimus.