Todėl prašoma sudaryti galimybę gydytojui pediatrui dirbti atskirai ne šeimos gydytojo komandoje. Kaip dabar, pavyzdžiui, mažesniuose miesteliuose gali dirbti šeimos gydytojai.

Kaip po susitikimo paaiškino Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė iš „valstiečių“ frakcijos Asta Kubilienė, šiuo metu pirminiame lygyje yra formuojama šeimos gydytojo komanda. Joje yra gydytojas ginekologas, chirurgas ir pediatras.

Lietuvos pediatrų draugijos valdybos narys Vaidotas Urbonas pridūrė, kad gydytojas pediatras atskirai be šios komandos dirbti negali, nes su juo nesudaro sutarčių ligonių kasos, nors toje vietovėje ir yra vaikų.

„Tai yra sena problema, ši Vyriausybė ją paveldėjo. Bet, kadangi ši Vyriausybė yra veikti, mes sakome – padarykime šaršalą, ir gal ši Vyriausybė ryšis ją spręsti“, – sakė V. Urbonas.

Lietuvos pediatrų draugijos valdybos narys teigė pasisakąs už tai, kad žmonės turėtų turėti daugiau galimybių rinktis, ar vaiką vesti pas šeimos gydytoją, ar pas gydytoją pediatrą.

Medikas pabrėžė, kad informacijos, kurią turi įsisavinti medikai kiekis yra milžiniškas, todėl yra į naudą, kai gydytojas gali specializuotis.

„Vaikai neserga Alzhaimeriu, retai serga onkologiniais susirgimais, bet jiems yra aktualu skiepai, raida, pirmieji autizmo požymiai, maitinimas. (…) Neįmanoma aprėpti visos informacijos. Dabar būna tokių keistų situacijų, kad atėjo vaikas konsultuotis, ir tu jau žinai, kad atėjo iš šeimos daktaro, nes paskirti vaistai , kurie skiriami dažniausiai suaugusiems“, – pasakojo V. Urbonas.

Gydytojas norėtų, kad būtų numatyta politikos kryptis į priekį. Nes dabar, pasak jo, ir studentai vengia rinktis pediatrijos specializaciją, ir įstaigų vadovai vengia priimti šiuos specialistus į darbą.

Plės šeimos gydytojų kompetencijas

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė patikino, kad, kaip ir dabar, tėvai galės rinktis, ar vaiką vesti pas šeimos, ar pas vaikų gydytoją.

„Noriu priminti Estijos pavyzdį, (…) mažuose miesteliuose, kur yra nedaug žmonių, dirba šeimos gydytojai, ir tai yra tikriausiai visiškai adekvatu. Tuo tarpu, didesniuose miestuose, kur yra didelis gyventojų (taip pat ir vaikų) skaičius yra formuojamos šeimos gydytojų komandos. Jos yra stiprinamos, praplečiant kitomis specialybėmis. Manau, kad tas pas mus ir išliks“, – sakė A. Kubilienė.

Pasak jos, šiuo metu formuojama politika, kad reikėtų stiprinti pirminę sveikatos grandį (poliklinikas), plėsti šeimos gydytojų kompetencijas, pašalinant tokias pareigybes, kurias gali atlikti vidurinis medicinos personalas, taip pat ir socialinių klausimų sprendimą.

„Kiek žinau, ministerija dirba šituo klausimu, ir tikrai gydytojai dirbs gydytojo darbą, o ne turės kažkokius papildomus rašymus“, – sakė A. Kubilienė.