„Žiogelio“ lopšelyje-darželyje ant pietų stalo – iš ekologiškų produktų pagaminti valgiai. Įtraukus į valgiaraščius daugiau ekologiškų produktų, darželio darbuotojos sako ir pačios nustebusios vaikų apetitu. Tačiau ne visi produktai ekologiški, jų – 80 proc.

„Tikrai nėra ekologiškos žuvies, o jeigu pradėti gaminti iš karpių, tai nepasitvirtina. Tai yra sudėtinga, kaulėta žuvis ir vaikai nėra įpratę to valgyti. Neekologiški kai kurie prieskoniai, bet mes prieskonius auginamės patys. Neekologiškas kefyras, nors pieno produktai visi ekologiški“, – pasakojo lopšelio-darželio „Žiogelis“ direktorė Birutė Jucevičienė.

400 Ukmergės darželinukų kasdien gaus ekologišką maistą. Savivaldybės vadovai tikėjosi galėsiantys daugiau pirkti ekologiškų produktų iš vietos ūkininkų, tačiau tam kelią užkirto viešųjų pirkimų įstatymas – konkurencija negali būti ribojama.

„Mūsų pirkimas buvo iš 9 dalių, pagal produktų grupes, kad galėtų daugiau tiekėjų dalyvauti, bet vėlgi gali ateiti tie patys ekologiški produktai iš įvairių Europos Sąjungos šalių. Numatyti prioriteto būtent lietuviškai produkcijai, juo labiau vietinei, Ukmergės gamintojų, įstatymai nelabai leidžia“, – pasakojo Ukmergės rajono savivaldybės vicemerė Klavdija Stepanova.

Aptarnaujantys darželius tiekėjai sako, kad vietinių ūkininkų produkcija sudaro tik 30 proc. Iškilo ir problemų.

„Didesnės problemos yra su daržovėm, kadangi yra sezoniškumas. Dabar jau baigiasi agurkai, baigiasi pomidorai. Bet kokiu atveju juos reikės gauti, jau reikia keisti valgiaraštį. Juos pakeis galbūt raugintomis daržovėmis“, – sakė Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvo direktorė Angelė Andrikonienė.

Žemės ūkio ministerija šiuo metu rengia finansavimo taisykles, nes ekologiški produktai dienos maitinimą pabrangino nuo 70 centų iki 1,40 euro. Ministerija žada skirtumą kompensuoti.

„Kai taisyklės bus patvirtintos ir, jei savivaldybės norės dalyvauti, norės maitintis sveikiau, ekologiškiau, tai galės kreiptis ir gauti tą finansavimą“, – teigė žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė.

Projektas truks metus, o jei pasiteisins, Žemės ūkio ministerija ketina ekologišką maitinimą siūlyti mokykloms, ligoninėms ar kareivinėms.