Susirinskusiems jis paaiškino, ką reiškia kalbos, kad konservatoriai sieks taps žmonių partija. Anot jo, toks noras atsirado žvelgiant į dabartines politines aktualijas.

„Jeigu žiūrime į valstiečius, visą valdančiąją daugumą, valdančioji dauguma šiandien yra valdžios partija, tai yra žmonės, kurie nori likti valdžioje bet kokia kaina. Ne dėl darbų, ne dėl žmonių, ne dėl kažko kito, o dėl pačios valdžios kaip fakto. Geriausia iliustracija - partijų finansavimo įstatymo pakeitimas, kuris bandomas visais įmanomais būdais įgyvendinti“, - sakė TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Anot jo, pirmiausiai norėta atimti iš Palucko socialdemokratų gabalą pinigų ir atiduoti socdarbiečiams, vėliau socdarbiečius prilygino nacionaliniam saugumui. Anot jo, Seime buvo konstatuota, kad Lietuva gali skolintis dviems dalykams - gynybos išlaidų didėjimui ir socdarbiečiams.

„Bet jeigu mes pabandytume sau paaiškinti, kas čia vyksta, tai yra partija, kuri bet kokia kaina siekia išlikti valdžioje. Įvairiausi rinkimų įstatymo pakeitimai, visas šurmulys ir šaršalas, kas vyksta, netgi tos komisijos. Artėjantys rinkimai kelia valdantiems daug keblumų - jeigu jie nelaimi Europos Parlamento, jeigu nelaimi prezidento, na tai viskas, valdžia bėga iš rankų kaip tas smėlis tarp pirštų (...) Mes nesivelsime į visas komisijas, mes nedalyvausime jų veikloje. Neturiu ką ten pasakyti. Tai yra politinis susidorojimas“, - sakė G. Landsbergis.

Jis atkreipė dėmesį į piketuojančius kultūrininkus, medikus ir mano, kad valdantieji turėtų kalbėti taip, kaip yra - kad pinigų jiems nėra ir nebus.

„Kalbėti apie žmones yra kalbėti apie demokratiją. Jeigu kokie nors judėjimai ar partijos savo kandidatus į prezidentus slėps dar ilgai, premjeras galbūt tą darys, tai bus šiokia tokia apgavystė ir aš džiaugiuosi, kad mes esame kitokie“, - sakė TS-LKD lyderis.

Po Tarybos posėdžio su žiniasklaida kalbėjęs G. Landsbergis teigė, kad dabartinė politinė padėtis Lietuvoje įpareigoja pačią TS-LKD rimčiau pasižiūrėti į save.

„Problemas demokratijai aš matau. Jų yra visur - tiek judėjimų stiprinime, kas silpnina partijas, tiek finansavimo taisyklių pakeitimuose, kai socdarbiečiais visais būdais bando tuos pinigus susižvejoti. Tiek paties VRK patikimumo klausimai vis dar neatsakyti. Apskritai gyvename tokiu kebliu laikotarpiu, bet aš manau, kad pirmiausiai turime pradėti nuo savęs. Ar partija padarė viską, kad įtikintų visuomenę, kad esame ta struktūra, kuria galima pasitikėti?“, - sakė TS-LKD lyderis.

Pasak jo, konservatoriai turi aiškiai pasakyti, kad jie yra kitokie. Kur pasitikėjimas yra sušlubavęs, jį reikėtų atstatyti.

„Tai nelengvas lipimas į kalną, bet reikia ne tik kaltinti kitus, kad aplinka yra kažkokia netinkama mums, įstatymai nesikeičia, bet ar mes padarėme viską, kad tą pasitikėjimą susigrąžintume. Ir aš manau, kad tai yra labai didelis uždavinys tą daryti“, - sakė TS-LKD lyderis.

Ušackas: turime išlaisvinti žmogų

TS-LKD Taryboje kalbėjęs kandidatas pirminiuose rinkimuose į prezidentus Vygaudas Ušackas sakė, kad reikia kurti laimingą, saugią ir klestinčią Lietuvą.

„Linkiu, kad mūsų partija būtų laisvų žmonių partija. Mums dabar reikia patikėti Lietuvos žmogumi ir jį išlaisvinti. Kad Lietuva pagaliau pasivytų ES gyvenimo lygį. Mums reikalingas teisingumas, mums reikalinga ambicija ir proveržio planas, kuris padėtų mums pavyti Vokietiją. Tai yra įmanoma“, - sakė V. Ušackas.

Anot jo, pilietį reikėtų ugdyti nuo mažumės. Jis pasisakė už tvirtą šeimą - vyro ir moters santuoką.

„Esu už vertingą, principingą užsienio politiką. Lietuvos įtaka ir jėga ir galia mūsų draugų tinkle - ir Rytuose, ir Vakaruose. Kuo mes turėsime daugiau draugų, tuo mes turėsime daugiau saugumo garantą, daugiau investicijų. Mums reikalinga NATO, mums reikalingas čia JAV buvimas. Mes turime remti Lenkijos prezidento Dudos pastangas, kad JAV pajėgos būtų dislokuotos Lenkijoje ar net Lietuvoje. Mums reikalinga ES, tai yra 500 mln. rinka“, - sakė V. Ušackas.

Anot jo, yra kaimynė, su kuria mus sieja jautrūs santykiai, tragiški santykiai. Todėl Lietuva turi išlaikyti savo principinę poziciją, smerkiant Krymo aneksiją. Anot V. Ušacko, Lietuva turi remti Rusijos opoziciją.

„Nieko nėra amžina, Putinas irgi nėra amžinas“, - sakė V. Ušackas.

Šimonytė: turime strategijas paversti realybe

Savo ruožtu kita kandidatė gauti TS-LKD paramą prezidento rinkimuose, Ingrida Šimonytė teigia per pastaruosius dvejus metus išvydusi pastangas „nunorinti“ žmones nuo politikos. Todėl konservatorių idėja surengti pirminius rinkimus jai atrodo labai geras žingsnis.

„Mes galime nepastebėti, kaip galime prarasti savo laisvę, savo nepriklausomybę ir Konstituciją. Mes turime daug programų, daug vizijų, bet mes nerandame kažkokios vertės. Mes nerandame, kas realybe paverstų visas strategijas, visus norus. Mes turime atrasti svirtį, kurią turime pajudinti, kad viskas pajudėtų iš mirties taško“, - sakė I. Šimonytė.

Anot jos, pagrindinis tikslas partijai turėtų būti pastangos neužleisti nė vieno milimetro laisvės, pastangos įgalinti tą svirtį. Savo trumpą kalbą I. Šimonytė baigė palinkėjimu, kad pirminiai rinkimai būtų daugiau apie Tėvynę, o ne apie asmenis.

Politikė atsakė V. Ušackui, kad ne tik jis nori laiminčios Lietuvos.

Taryboje iš rinkimų į prezidentus pasitraukęs Žygimantas Pavilionis išreiškė paramą būtent I. Šimonytei.

Kubilius: ar tikrai esame europiečiai?

TS-LKD partijos narys Andrius Kubilius sakė matantis pavojingas tendencijas Lietuvoje, į kurias reikėtų reaguoti.

„Ar mes tikrai europiečiai, ar turime pakankamai demokratijos, ar jau slenkame kitame kryptimi? Matau visus klasikinius silpnos valdžios požymius. Ką daro silpna valdžia? Eina kariauti su visais. Pasižiūrėkime į Putino metodus - kadangi bijo opozicijos, eina kariauti su valdžia. Svarbiausia yra surasti priešą ir su juo kovoti, tada tu būsi populiarus. Mes matome aiškų procesą, matome puolimus prieš mus, nei jie mus gąsdina. Matome melo karuselę“, - sakė TS-LKD narys.

Jį labiausiai gąsdina valdžios karas su viskuo, kas yra privatu, daugiausiai su privačiu verslu. Anot jo, susidaro vaizdas, kad konservatoriams teks ginti privatų verslą.

„Tai yra labai pavojingas populistinis priešrinkiminis žaidimas, kurstant žmonių pyktį. Bet tai neturi jokios ateities ir šita valdžia neturi jokios ateities“, - sakė Andrius Kubilius.

A. Kubilius replikavo V. Ušackui dėl Rusijos, kad su Rusija nėra ko kalbėtis, kol joje yra Vladimiras Putinas. Jam atrodo, kad Lietuva turėtų padėti Ukrainai, Moldovai ir Gruzijai stiprėti.