Tai pirmas užsienyje jau 17 metų gyvenančio lietuvio S. Zagursko teistumas.

Kaip DELFi sakė Šiaulių miesto apylinkės teismo atstovė Nijolė Damulė, teisiamasis nuteistas už tyčinį Lietuvos valstybės apšmeižimą, kai „viešai, įžeidžiančiai ir užgauliai pasisakė prieš Lietuvos valstybę, apie 1991 m. Sausio įvykius“.

Teismas taip pat tenkino ir nukentėjusiuoju byloje pripažinto žinomo žurnalisto Vido Mačiulio ieškinį ir už žurnalisto apšmeižimą taip pat skyrė apkaltinamąjį teistumą S. Zagurskui.

Nuteistasis per 12 mėnesių privalės sumokėti teismo paskirtą 100 MGL (3636,20 Eur) baudą valstybės naudai bei 500 eurų sumokėti apšmeižtam žurnalistui V. Mačiuliui.

Iš šios sumos 14 MGL pripažinti sumokėtais, nes vykstant ikiteisminiam bylos nagrinėjimui septynias paras S. Zagurskas praleido suimtas.

Teismo nuosprendį paskelbęs Šiaulių miesto apylinkės teismo teisėjas Nerijus Masiulis pažymėjo, kad teisiamasis padarė tyčinius nusikaltimus, t.y. suvokė, kad skleidžia neteisingą informaciją.

Į Šiaulius palaikyti teisiamojo S. Zagursko buvo atvykę ir kiti prorusiškais išsišokimais garsėjantys lietuviai – Vaidas Lekstutis, Žilvinas Razminas.

Posėdžio metu jie nevengė įžeidžių replikų, komentarų, dėl ko teismo posėdžiui pirmininkavęs teisėjas N. Masiulis buvo priverstas viešai juos sudrausminti.