Nacionaliniam saugumui pavojingas precedentas – toks buvo politologų vertinimas. Kodėl opozicija nedalyvavo balsuojant dėl šių iniciatyvų ir kodėl jos gimė. LRT TELEVIZIJOS laidoje „Dienos tema“ apie tai diskutavo Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narys Algirdas Sysas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Mindaugas Puidokas, ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Mykolas Majauskas.

– Pone M. Majauskai, tai kas nutiko, kad opozicija nusprendė nebalsuoti? Kas jus taip papiktino tose iniciatyvose?

M. Majauskas: Yra kelios geros žinios, kelios ne tokios geros. Viena gera žinia – kad finansavimas gynybai auga. Taip pat auga ir bendrasis vidaus produktas, ir jis auga sparčiau, negu buvo tikėtasi, todėl santykinai išlaidos gynybai, kai procentas sumažėjo, todėl visos partijos, susėdo ir susitarė, kad finansavimas gynybai turi augti, turime keisti dar šių metų biudžetą ir užtikrinti įsipareigojimus partneriams. Tačiau kas įvyko antradienį, vakare? Labai netikėtai Agnė Širinskienė, prieš išeidama iš darbo, užregistravo siūlymą ne tik numatyti galimybę pasiskolinti nenumatytiems NATO įsipareigojimams, bet ir nenumatytoms partijų finansavimo išlaidoms.

Vyriausybė dar trečiadienio rytą susirinko skubos tvarka ir bendru sutarimu priėmė tokį siūlymą, jam pritarėte, dėl jo nebuvo balsavimo Seime, ir ketvirtadienį, šį rytą, jau buvo priėmimas ir galutinė balsavimo stadija Seime. Tai dabar kokios problemos? Pirma, tai partijos gauna visą reikalingą finansavimą – daugiau kaip 5 mln. eurų per metus, ir nėra jokio teisinio faktinio finansinių argumentų pagrįsti, ko reikia papildomai. Antras dalykas: jeigu būtų skiriama partijoms, finansavimas turėtų būti atskira eilutė skaidri, aiškiai visi žinotų, kiek, kam ir kodėl yra skiriama, bet valdančioji dauguma nusispjovė į visą šitą nihilizmą, atidėjo į šoną, neišsigando jo. Kodėl? Dėl elementarios priežasties, nes tokiu būdu yra perkami balsai, tai yra politinė korupcija. Už paramą ateinančių metų biudžetui, ir baisiausia, kad visa tai yra pakišama po nacionalinio saugumo interesais, taip diskredituojant visą finansavimą Lietuvos gynybai.

– Pone A. Sysai, jūsų partijos, beje, nepasirašė to partijų susitarimo dėl krašto apsaugos ir gynybos finansavimo. Nepaisant to, šiandien jūs kalbėjote vienu balsu su konservatoriais, kas, beje, irgi nėra labai įprastas dalykas, kalbėjote apie atvirą politinę korupciją.

A. Sysas: O kitaip ir negali pavadinti, nes jeigu žiūrėtume visą istoriją, šitų partijų finansavimo pirma buvo siūlomas vienas variantas, bet kokiais būdais netgi dar pakenks kitoms partijoms – atimti iš jų dalį, atiduoti ir gauti palaikymo balsus. Šiandien sugalvotas toks labai slaptas, nes net internetiniame puslapyje to nebuvo.

– Tai jums irgi buvo siurprizas?

A. Sysas: Seniūnas apie tai nešnekėjo. Išėjo ir žodinę pataisą pasakė komitetas, buvo net nepaskirtas, po trijų valandų iškart buvo balsavimas. Na, tai akivaizdu, net jeigu jų pats tikriausias Seimo narys Vytautas Bakas, kuris kovoja su korupcija Lietuvoje, padarė drąsiausią tyrimą, nebalsuoja už tokį sprendimą, tai, matyt, yra akivaizdi korupcija, nes yra perkami balsai. Bet kokiu atveju mokesčių mokėtojų pinigai atiduodami partijai, kuri susikūrė išėjus iš kitos partijos nariams, daliai frakcijos ir sukūrus naują partiją. Taip paprasčiausiai nedaroma.

Algirdas Sysas

– Pone M. Puidokai, čia ne jūsų pataisa, reikia pripažinti, ponios A. Širinskienės pataisa. Ponia A. Širinskienė buvo kviečiama į laidą, deja, negalėjo atvykti, nes sakė turinti reikalų. Bet gal Jūs galite paaiškinti, kaip Jūsų partijos kolegai kilo toks sumanymas prirašyti partijų pinigus prie leidimo Vyriausybei skolintis pinigų krašto apsaugai, gynybos finansavimui?

M. Puidokas: Pirmiausia pakalbėkime, kas tai yra. Aš manau, kad visos šitos pataisos yra reikalingos tam, kad būtų mūsų šalyje daugiau demokratijos ir mažiau korupcijos su „Masiulio dėžutėmis“. Kodėl taip sakau? Visų pirma tos pataisos leidžia partijoms būti skaidriai finansuojamoms, ir mes kalbame tiktai apie vieną partiją. Štai kolega A. Sysas kalba apie G. Kirkilo naują atsiradusią „socialdarbiečių“ partiją, bet ne tik jinai atsiranda tarp tų, kurios būtų finansuojamos, bet ir mažosios partijos, tokios kaip Naglio Puteikio Lietuvos centro partija, Artūro Zuoko Lietuvos laisvės sąjunga. Aš manau, kad tai išplečia demokratijos lauką.

Kita vertus, jeigu „socialdarbiečių“ partija, kuri turi 11 Seimo narių šiuo metu ir šių yra net trys vienmandatėse, negautų jokio finansavimo, tai tada kiltų pagrįstas klausimas: kokiu būdu tokia politinė jėga galėtų skaidriai dalyvauti mūsų politiniuose procesuose? Paprasčiausiai kolegos bijo konkurencijos, nes iš vienos pusės konkuruoja dvi artimos politinės jėgos, savo pavadinimuose turinčios žodį „socialdemokratija“. Iš kitos pusės, aišku, konservatoriai, kadangi pas juos taip pat yra daug vidinių nesutarimų ir sparnas aiškiai yra nepatenkintas būtent liberalia jų lyderio Gabrieliaus Landsbergio politika, tiesiog baiminasi galimo skilimo.

– Gerai, pone M. Puidokai, jei būtų kas pasako Jums, turbūt paprieštaraudamas, kad parlamentinę partiją paprastai tampama tada, kai už ją balsuojama rinkimuose, ir ji yra išrenkama į rinkimus. Čia turime atvejį, kai bandoma parlamentinę partiją vadinti tokia partija, kuri rinkimuose nedalyvavo. Bet aš jūsų klausiu apie tą ponios A. Širinskienės pataisą, kuri partijų finansavimą ima sieti su išlaidomis gynybai.

M. Puidokas: Vėlgi šita pataisa buvo derinama su vyriausybe. Akivaizdu, kad yra kalbama apie 15-ą straipsnį, apie nenumatytas išlaidas, tai tiek nenumatytų išlaidų padidinimas gaunasi kalbant apie gynybą dėl BVP augimo, nes Europos bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos vertinimas turi atkeliauti tiktai lapkričio mėnesį. Tai mes, kaip ir minėjo kolega M. Majauskas, privalome įnešti korekcijas tam, kad išpildytume įsipareigojimus NATO 2 proc. remti mūsų gynybą.

Natūralu, kad analogiškas yra siūlymas būtent dėl nenumatytų išlaidų dėl partijų, todėl šitoje vietoje atsitiko situacija, kai buvę bendražygiai, suskilę į dvi politines jėgas, nesugebėjo draugiškai susitarti, kad nereikėtų papildomų lėšų skirti iš biudžeto ir tiesiog padalyti tas lėšas proporcingai nuo to, kiek buvo gauta balsų per rinkimus, įvairius šiuo atveju Seimo rinkimus. Natūralu, kad ši partija ir frakcija, jeigu kalbant apie gerbiamo G. Palucko politinę jėgą, turėjo tiesiog remtis legionieriais, tokiais kaip Dovilė Šakalienė, kaip Linas Balsys, kad net sudarytų frakciją.

– Manau, M. Majauskui tikrai mažiausiai rūpi socialdemokratų pinigai, bet, nepaisant to, vieningai konservatoriai nebalsavo. Jums, dabar matau, nelimpa tie du dalykai?

M. Majauskas: Biudžeto ir finansų komitete, kol net buvo pristatinėjamas šitas projektas, niekas niekada nekalbėjo apie jokį politinių partijų finansavimą. Nacionalinio saugumo komitete tuomet buvo pristatinėjamas – irgi niekas nekalbėjo. Šis įstatymas ėjo skubos tvarka, ir tik antradienį, vakare, atsirado nauja formuluotė, kuri niekaip nesusijusi su nacionalinio saugumo klausimais. Jūs savo politinius nešvarius partinius interesus bandote prakišti pro nacionalinio saugumo strateginius klausimus, ir, mano supratimu, tai diskredituoja visą idėją, tai gėda, tai niekšinga, ir taip daryti paprasčiausiai negalima. Tai, ką jūs darote, yra elementari korupcija.

M. Puidokas: Kolega Mykolai, nežinau, ir tai yra labai skambūs žodžiai. Buvo kreiptasi į mane, tai norėčiau atsakyti. Iš tikrųjų manau, kad jūs tokiu būdu bandote uždangstyti savo problemą. Savo lyderio G. Landsbergio lankymąsi pas „MG Balticą“.

Mindaugas Puidokas

– Pone M. Puidokai, viena citata: „Niekšingas būdas išspręsti savo vidines menkas problemas.“ Tai ne opozicijos atstovo žodžiai, tai buvo jūsų frakcijos nario V. Bako žodžiai.

M. Puidokas: Pas mus yra pati demokratiškiausia frakcija, yra labai skirtingos nuomonės, ir kiekvienas turi teisę tą nuomonę reikšti laisvai. Tai jo yra tokia nuomonė ir mano kaip politologo, kuris dabar Seimo narys, nuomonė. Tai išplečia demokratijos lauką. Nuo 2020 m. atsirastų tas pakeitimas, kad savivaldos rinkimuose ir Europos Parlamento rinkimuose politinės jėgos būtų finansuojamos nuo surinktų balsų. Natūralu, kad tai dar labiau išplėstų politinių partijų, kurios gautų paramą, lauką

– Kaip jums, pone A. Sysai, tokio politinio lauko išplėtimas?

A. Sysas: Kaip politologas politologui noriu pasakyti: per 22 metus Seime biudžeto pakeitimai yra labai retas dalykas, kai metų bėgyje keičiama. Čia yra išskirtinis dalykas. Dabar, kad būtų toks atvejis, kad dar nepriimtas įstatymas, dar nėra lėšų poreikio, nes gal dar toks įstatymas ir nebus priimtas. Kaip kad gerbiamas M. Puidokas teigė, o kam reikalingi pinigai iš anksto? Čia todėl ir yra korupcija, kad spaudžia ponas J. Bernatonis jus, kuris pasakė: „Turbūt nebalsuosime už vieną ar kitą dalyką.“ Jūs per galvą verčiatės. Ponia A. Širinskienė, kuri yra Teisės komiteto pirmininkė, kuri turėtų pirmoji kryžium ne prie bažnyčios, o Teisės komitete kristi ir sakyti, kad tai yra korupciniai, antikonstituciniai įstatymai, kad tai buvo pirmoji versija. Vietoj to ji teikia šias pataisas, mes viską išverčiam visiškai kitaip.

– Kadangi nepasidalijate trise eterio, jums pacituosiu dar vieną citatą, ir tada kaip politologas politologui galėsite atsakyti. Tomas Janeliūnas, profesorius iš TSPMI, sako: „Ši siūlyta pataisa ne tik yra absoliučiai nedovanotina klaida, bet ir labai pavojingas precedentas bent jau tuo atžvilgiu, kad Seimo nariai, ypač valdančiosios daugumos atstovai, tiesiog nebesuvokia skirtumo tarp nacionalinės reikšmės, nacionalinio saugumo klausimų ir elementarių politinių žaidimų.“ Tai politologas, jūsų kolega, sako, kad tai yra nedovanotina klaida ir neatsakingi politiniai žaidimai.

M. Puidokas: Gerbiu kolegos T. Janeliūno nuomonę, bet vis dėlto išlieku prie savosios, kad šiuo atveju labai retas reiškinys, kada tokia galinga politinė jėga, kokia buvo Lietuvos socialdemokratų partija, dėl, vadinkime, užkulisinių pirmininko G. Palucko žaidimų skyla į dvi dalis. Ir atsitinka taip, kad didžioji dalis partijos atstovų, būtent Seimo narių, kurie surinko didžiulį skaičių balsų, liko be finansavimo.

– Pone M. Majauskai, šiandien balsavimas neįvyko jums pasitraukus, bet, matyt, bus siekiama ir toliau priimti pataisas. Ką jūs darysite, jeigu valdantieji sutelks visas savo jėgas ir surinks tą 71 Seimo narį, kad galėtų priimti šią pataisą?

M. Majauskas: Tikiu, kad valdančioji dauguma tikrai atsikvošės ir supras, kad negalima paminti nacionalinio saugumo interesų, negalima diskredituoti išlaidų gynybai, atsitrauks, atsiims šitą siūlymą. Jeigu A. Širinskienė to nepadarys, aš labai tikiuosi, kad bus balsuota prieš ir bus pateiktas naujas siūlymas. Atskirai mes kalbėsime apie išlaidas gynybai, apie nacionalinio saugumo interesus, apie įsipareigojimus NATO ir atskirai kalbėsime apie partijų finansavimą, labai aiškiai skaidrų – kaip, ką ir kodėl.

– Ačiū už jūsų nuomones ir pozicijas.