Socialiniai darbuotojai pražydo. Saulėgrąža – jų simbolis. Esą gėlė gręžiasi į saulę, o socialiniai darbuotojai – į žmones. Tenka susidurti su įvairiais – nuo rūpinimosi neįgaliaisiais iki socialinės rizikos šeimų, vienišų senolių, vaikų.

Iš Kalvarijos atvykusi Oksana Vasiliauskienė sako, kad jos kasdienybė – žmonės, patiriantys nepriteklių, neturintys socialinių įgūdžių, alkoholikai. Alga už tai – vos daugiau nei minimumas.

Socialinio darbuotojo algos vidurkis iki mokesčių – apie 650 eurų. Tačiau ir taip nedidelį vidurkį kelia miestų socialinių darbuotojų algos. Regionuose jos kur kas mažesnės.

„Algos skirtingos – jei Vilniuje ir per 1000 eurų, tai tam tikrose savivaldybėse negauna ir 500 eurų. Ministrui pasakėme, kad būtina imtis priemonių, jog tas darbo užmokestis būtų sulygintas, kad nebūtų įtampų tarp socialinių darbuotojų“, – sakė Socialinių darbuotojų asociacijos vadovė Jūratė Tamašauskienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio pašto dėžutė ketvirtadienio rytą buvo pilnutėlė atvirlaiškių, kuriuos jam atsiuntė socialiniai darbuotojai. Žinutėse ministrui – sveikinimai socialinių darbuotojų dienos proga ir prašymai jų nepamiršti. Ministras sako, kad algos jau keliamos.

„Jau 2018 m. padidinom 15 procentų, o 2020 m. aplenksime vidutinį darbo užmokestį. Dirbantiems su šeimomis natūraliai turi kelti darbo užmokesčius“, – kalbėjo L. Kukuraitis.

Ministras tikina, kad didelė dalis socialinių darbuotojų atlyginimų priklauso nuo savivaldos, tačiau atvirlaiškius siuntę socialiniai darbuotojai atsakymo laukia iš paties ministro.