Trišaliame susitikime aptartas gynybinis bendradarbiavimas su JAV ir Norvegija, iš Rytų kylančios grėsmės ir transatlantinio saugumo klausimai. Daug dėmesio skirta poreikiui užtikrinti regioninę Baltijos valstybių oro gynybą. Būtent iš Norvegijos Lietuva perka vidutinio nuotolio priešlėktuvines sistemas „NASAMS“, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Susitikime taip pat kalbėta energetinio saugumo stiprinimo klausimais, pabrėžta Lietuvos ir Norvegijos lyderystė įtvirtinant viso regiono energetinį savarankiškumą. Pasistačiusi suskystintų gamtinių dujų terminalą ir nusitiesusi elektros jungtis su Lenkija bei Švedija, Lietuva sėkmingai išsivadavo iš energetinės priklausomybės nuo Rusijos. Mūsų valstybės patirtis galėtų būti naudinga kitoms šalims siekiant diversifikuoti energijos tiekimo šaltinius ir užsitikrinti energetinį savarankiškumą.

Šalies vadovė pabrėžė, kad išgrynintą politiką energetinio saugumo atžvilgiu būtina turėti ir NATO formatu. Tai ypač svarbu dabar, kai konvencines grėsmes keičia hibridinis karas, o priklausomybė nuo vienintelio energijos šaltinio tampa politinių manipuliacijų ir šantažo įrankiu.

Būtina užtikrinti ne tik energetikos šaltinių diversifikavimą, bet ir fizinę energetikos tinklų apsaugą nuo galimų diversijų ar teroristinių išpuolių ir atremti smarkiai dažnėjančias kibernetines atakas, bandymus pažeisti kritinę energetikos infrastruktūrą, vykdyti hibridinių scenarijų prevenciją.