„Matyt, mes turėtume nesutapatinti to finansavimo, kaip šiuo atveju išėjo toks sublokuotas skirtingų tikslų finansavimas. Už partijų finansavimą aš aiškiai pasisakau, kad jos turi būti finansuojamos skaidriai“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė parlamento pirmininkas.

Jis teigė kalbėsiąs su pataisos iniciatoriais, kad jie atsiimtų savo pasiūlymą.

„Valstiečių“ atstovė Agnė Širinskienė pasiūlė papildyti įstatymo projektą, kuriuo buvo numatyta leisti Vyriausybei skolintis, siekiant padidinti krašto apsaugos finansavimą iki NATO standarto gynybai skirti 2 proc. bendrojo vidaus produkto.

Pagal jos pasiūlymą, tuo pačiu įstatymu būtų numatytas toks pat mechanizmas po Seimo rinkimų susikūrusios politinės partijos veiklai finansuoti.

A. Širinskienė ketvirtadienį BNS teigė neketinanti atsiimti savo pataisos.

„Nematau kito kelio finansavimui užtikrinti ir neplanuoju pasiūlymo atsiimti“, – teigė ji.

Nors dauguma pritarė jos pasiūlymui, priimti visą pataisą ketvirtadienį balsų pritrūko. Opozicijos atstovai nesiregistravo balsavimui, todėl jis atidėtas.

Finansų ministras Vilius Šapoka Seimo posėdyje pranešė, kad Vyriausybė A. Širinskienės pasiūlymui pritaria.

Tačiau konservatorė Rasa Juknevičienė ir socialdemokratas Algirdas Sysas šį atvejį pavadino atvira politine korupcija, siekiant nusipirkti partnerių paramą.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas pareiškė, kad tai „niekšingas būdas išspręsti savo vidines menkas problemas“.

„Panašu, tampame vienos iš partijų, čia esančių įkaitais“, – sakė parlamentaras. Tačiau jis ragino balsuoti už pataisą, nes gynybos biudžetas, jo teigimu, yra svarbiausias prioritetas.

Socialdarbiečiai Gediminas Kirkilas ir Juozas Bernatonis Seimo posėdyje aiškino, kad pataisa būtina dėl įsipareigojimų NATO, tačiau nekalbėjo apie tai, kad ji atvertų kelia jų partijai gauti lėšų iš biudžeto.