Tėvas: kandidatai mokyklomis naudosis kaip tribūnomis?

„Informuojame, jog š. m. rugsėjo 27 d. 18 val. Sietuvos progimnazijoje (Taikos g. 47) vyks susitikimas su Remigijumi Šimašiumi. Susitikimo metu galėsite gyvai užduoti rūpimą klausimą, sužinoti, kaip keičiasi Justiniškės ir kas jų laukia ateityje, išgirsti apie naujausius mero ir miesto tarybos inicijuojamus projektus Vilniui ateinantiems ketveriems metams. Maloniai kviečiame“, rašoma TAMO patalpintame informaciniame pranešime.

Kvietimas TAMO dienyne buvo išplatintas likus lygiai savaitei iki susitikimo dienos. Sistemoje matyti, kad pranešimą į TAMO patalpino progimnazijos direktorė Daina Valackienė.

Kvietimą TAMO dienyne radęs tėvas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – DELFI) teigė, kad tai jam pasirodė kaip tikras akibrokštas. „Ar ir kiti kandidatai galės naudotis mokyklomis kaip tribūnomis?“ – svarstė tėvas.

TAMO skelbimas

Mero patarėjas: agitacija prasidės tik lapkritį

DELFI susisiekus su mero Remigijaus Šimašiaus patarėju Aleksandru Zubriakovu, šis teigė, kad rinkiminė agitacija dar nėra prasidėjusi, o mero susitikimai su miestiečiais yra įprasta jo darbo dalis.

„Tai reguliarūs mero susitikimai su gyventojais. Šiandien yra suplanuotas susitikimas su Justiniškių gyventojais, – teigė mero patarėjas. – Nuo kadencijos pradžios tokių susitikimų buvo jau keliasdešimt.“

A. Zubriakovas skaičiuoja, kad R. Šimašius per savo kadenciją visas seniūnijas jau spėjo aplankyti kone po tris kartus.

Įdomu tai, kad informacija apie susitikimą skelbiama elektroniniame mokinių dienyne, kurį peržiūri jų tėvai. A. Zubriakovas teigė, kad tiksliai nežino, kur šie susitikimai būna reklamuojami, tačiau pridūrė, kad visa informacija apie susitikimus su meru yra skelbiama informacinėse savivaldybės platformose: socialinėje erdvėje, tinklapyje ir panašiai.

Feisbuke pavyko rasti renginį, pavadintą „Susitik su Vilniaus meru Justiniškėse!“ Renginio aprašyme pateikta ta pati informacija: kur ir kada vyks susitikimas. 24 socialinio tinklo vartotojai teigia dalyvausiantys susitikime, dar 75 išreiškė susidomėjimą.

Pranešime nurodoma, kad susitikimo metu bus galima „išgirsti apie naujausius mero ir miesto tarybos inicijuojamus projektus Vilniui ateinantiems ketveriems metams“. Tačiau A. Zubriakovas teigia, kad tokie susitikimai nėra priešrinkiminė agitacija ir pabrėžia, kad kampanijos laikas prasidės tik lapkritį.

Remigijus Šimašius

„Šiuo metu miesto meras yra Remigijus Šimašius, jis susitinka su miesto gyventojais ir gyventojai apie tai informuojami visais įmanomais kanalais: ir socialiniuose tinkluose, ir skelbimuose seniūnijoje. Ta komunikacijos schema yra tokia pati, kokia buvo ir prieš dvejus ar trejus metus. Galbūt prasidedant rinkiminei kampanijai į šiuos dalykus reikės pažiūrėti jautriau, bet šiuo metu yra kaip yra“, – teigė A. Zubriakovas.

Pasidomėjus, ar tokie susitikimai su gyventojais yra dažni, A. Zubriakovas teigė, kad jų dažnumas yra kintantis: „Priklauso nuo darbotvarkės. Jei ji nėra labai užimta, susitikimai būna ir kas dvi ar tris savaites. Būna visaip, bet mes tų susitikimų su rinkimais niekaip nesiejame, nes meras su gyventojais susitikinėjo ir prieš metus, ir prieš du metus“.

A. Zubriakovas teigė, kad anksčiau nebuvo tradicijų reguliariai susitikinėti su miesto gyventojais, tad tai buvo įdiegta tik mero R. Šimašiaus iniciatyva. „Tai patogus formatas susitikti“, – teigė A. Zubriakovas.

Dar kartą pakartojus klausimą, ar kvietime nurodyta informacija, kad susitikimo metu bus kalbama apie ateinančių ketverių metų planus, nėra rinkiminė agitacija, A. Zubriakovas teigė, kad puikiai supranta, kodėl taip vertinama, tačiau tai neigė. „Tai galima vertinti per rinkiminę prizmę nuo lapkričio mėnesio“, – teigė A. Zubriakovas.

Aleksandras Zubriakovas

Beje, jis pažymėjo, kad šiuo metu Artūras Zuokas taip pat aktyviau susitikinėja su miestiečiais ir, anot A. Zubriakovo, dalija skrajutes.

O ar būsima ketverių metų Vilniaus vizija nėra R. Šimašiaus rinkiminė programa? „Tai nėra būsima rinkiminė programa. Projektai juk planuojami ne kadencijos rėmuose, – teigė A. Zubriakovas. – O šiuo metu meras yra R. Šimašius, todėl jis ir pristatinėja darbus, kuriuos komanda suplanavo dvejiems, trejiems ar ketveriems metams į priekį.“

Progimnazijos direktorė: apie jokią politiką mes čia nekalbame

A. Zubriakovas pabrėžė, kad jo komanda šio skelbimo į TAMO netalpino. Jo žiniomis, netalpino ir Justiniškių seniūnija.

DELFI susisiekus su Sietuvos progimnazijos direktore Daina Valackiene, ši teigė, kad salės susitikimui paprašė seniūnija. Anot direktorės, tai bendruomenės susitikimas, o ne politika.

„Seniūnija paprašė salės ir mes tiesiog juos įsileidome, – DELFI teigė direktorė. – Apie jokią politiką mes čia nekalbame, čia tiesiog gyventojų susitikimas.“

O kodėl informacija buvo paviešinta TAMO? „Tai tiesiog bendruomenei skirta informacija. Kaip ir kiekviena informacija, skleidžiama bendruomenei, taip ir šita. Jokio primygtino reikalavimo ateiti ar dar kažko – nėra. Paskleista informacija, kad bus susitikimas ir tiek. Jokios politikos“, – teigė direktorė D. Valackienė.

DELFI primena, kad R. Šimašius jau paskelbė, kad dalyvaus savivaldos rinkimuose ir sieks antros Vilniaus miesto mero kadencijos. Tiesa, šį kartą R. Šimašius rinkimuose dalyvaus nebe su Liberalų sąjūdžiu.