Trečiadienį turėjusiame vykti Neįgaliųjų teisių komisijos posėdyje, pagal darbotvarkę, turėjo būti patvirtintas naujas komisijos pirmininkas ir jo pavaduotojas. Seimo puslapyje nurodyta, jog už posėdį yra atsakinga vyriausia pagal amžių komisijos narė – Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos narė Rimantė Šalaševičiūtė. Tą patį DELFI teigė ir pats J. Džiugelis.

Tačiau aiškėja, kad posėdis visgi buvo sušauktas LVŽS frakcijos nario Gedimino Vasiliausko iniciatyva. DELFI žiniomis, būtent jis yra siūlomas pakeisti J. Džiugelį komisijos pirmininko poste.

„Posėdį sušaukė komisijų patarėja. Mano pavardė ten įvardinta, bet ne aš sušaukiau. Man buvo pasakyta, kad esu vyriausia pagal amžių Neįgaliųjų teisių komisijoje, buvo atnešta medžiaga dėl pasirengimo, dėl pirmininko, dėl pirmininko pavaduotojo teikimo, ir dėl pasirengimo svarstyti pristatomus projektus, nes jie yra labai skubūs. (…) Aš manau, kad ji (patarėja – DELFI) buvo informuota „valstiečių“ frakcijos, kadangi „valstiečių“ frakcija priėmė tokį sprendimą. Šita pozicija (komisijos pirmininko – DELFI) yra pozicijos, ne opozicijos, o Mišrioje frakcijoje nėra pozicijos narių“, – sakė socdarbietė R. Šalaševičiūtė.

Anot jos, net ji pati galiausiai nenuėjo į minėtą posėdį, mat elektroniniame pašte pamatė Seimo narių Aušros Maldeikienės ir Ingridos Šimonytės klausimą, ar posėdis sušauktas teisėtai. Tuomet vis dar šios komisijos pirmininkas J. Džiugelis posėdį atšaukė.

„Džiugelis pats atšaukė, nors iš tikrųjų pagal esamą tvarką Seime tai kaip ir viskas aišku – kad išeini iš pozicijos, o pozicijos postas yra šitos komisijos pirmininko, tai automatiškai žinai, kad jau nebetenki. Čia ne darbo sutartis, kad priimtų į darbą, atleistų iš darbo, čia yra kita tvarka, tam yra statutas“, – sakė R. Šalaševičiūtė.

Rimantė Šalaševičiūtė

Ji taip pat teigė, kad pagal posėdžio darbotvarkę, „valstietis“ G. Vasiliauskas turėjo būti siūlomas komisijos pirmininku, o J. Džiugelis – jo pavaduotoju.

DELFI kalbinta Neįgaliųjų teisių komisijos patarėja Monika Urmonienė, kuri, anot R. Šalaševičiūtės ir kreipėsi į ją dėl posėdžio sušaukimo, teigė, kad posėdis buvo sušauktas LVŽS frakcijos iniciatyva.

„Šiuo atveju gavome iš LVŽS frakcijos Seime teikimą dėl komisijos pirmininko, konkrečiai iš Seimo nario Gedimino Vasiliausko. Ir todėl vyriausia komisijos narė pasirašė darbotvarkę, sudarytą iš dviejų klausimų, ir buvo sušauktas posėdis. (...)

Kuomet komisijos sekretoriatas gauna iš vienos ar kitos frakcijos teikimą, nesvarbu iš kokios, tada komisijos sekretoriato vadovė paveda mums, vienam ar kitam patarėjui, kuruojančiam vieną ar kitą komisiją, nepriklausomai kokia tai yra komisija, kreiptis į vyriausią pagal amžių komisijos narį, ir sušaukti komisijos posėdį, jeigu komisijoje nėra pavaduotojo. O kadangi teikimas buvo dėl pirmininko, tai kreiptasi į vyriausią komisijos narį, buvo suderinta darbotvarkė“, – DELFI sakė M. Urmonienė.

Džiugelis: primena Naisių kolūkį

Tuo metu DELFI kalbintas J. Džiugelis paaiškino, kad komisijos posėdis buvo sušauktas neteisėtai, o visi panašūs metodai jam yra nepriimtini.

„Kadangi formaliai pirmininkas esu aš, ir jeigu valdančioji dauguma nori, kad kažkoks klausimas būtų svarstomas dėl pirmininko pasikeitimo ar panašiai, tai tokiu atveju turi būti kreipimasis Seimo valdybos į Neįgaliųjų teisių komisiją, būtent kad būtų organizuojamas neeilinis posėdis, ir klausiama dėl pirmininko pakeitimo. Arba turėtų būti surinkta 1/3 Neįgaliųjų teisių komisijos narių parašų, kad būtų surengtas neeilinis posėdis, kad tas klausimas būtų svarstomas dėl pirmininkų, dėl pavaduotojų“, – sakė J. Džiugelis.

Anot jo, pagal taisykles, „valstiečių“ frakcija turi informuoti Seimo pirmininką, ir jeigu Seimo pirmininkas priima sprendimą sušaukti neeilinį posėdį, tai tokiu atveju jis turi visus instrumentus, kad tą posėdį surengtų.

„Seimo pirmininko kreipimosi mes negavome (…) Tai yra Naisių kolūkio valdymo metodai, kai Ramūnas Karbauskis nusprendžia, kad reikia kažką pakeisti parlamente, tai čia pat viskas pradeda vykti. Bet iš tiesų parlamentas yra demokratinė įstaiga, kurioje turi būti ir demokratija, ir turi būti laikomasi tam tikrų taisyklių. Tai aš tikrai nesu įsikibęs į Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininko postą, ir tikrai artimiausiu metu ketinu sušaukti tokį posėdį, bet tai padaryti pagal taisykles“, – sakė J. Džiugelis.

Anot jo, Neįgaliųjų teisių komisija prieš kelias dienas pasipildė dviem naujais nariais – G. Vasiliausku ir Juozu Rimkumi.

„Labai tikiuosi, kad šitie kolegos, kurie dabar yra paskirti iš valstiečių frakcijos, jie tikrai domisi neįgaliųjų problemomis ir tikrai nuosekliai dirbs šituo klausimu. Man būnant frakcijos nariu, negirdėjau, kad kolegos būtų kalbėję apie neįgaliųjų problemas, bet jie tikrai puikią progą pasirūpinti neįgaliais žmonėmis“, – DELFI sakė J. Džiugelis.