VLKK pirmininkas atkreipė dėmesį į tai, kad yra paplitę daug mitų susijusių su kalba. Pasak jo, tokių terminų kaip „vaizduoklis“, „minkyklė“ nėra.

„Jie neprilipo. O svarstyti galima viską, bet nereikia mitų. Kaip yra mitas, kad negalima sakyti žodžio „cepelinai“, sakykite taip, arba, kad negalima vartoti „feisbukas“, o reikia „veidaknygė“, sakykite „feisbukas“. „Laikinti“? Man labiau patinka variantas „patinka“, bet „guglinti“ galite“, – sakė A. Antanaitis.

Kalbėdamas apie Lietuvoje vykstančius renginius, jis pažymėjo, kad tarptautiniuose renginiuose vertimas į lietuvių kalbą nebūtinas, bet pageidautinas.

Prekių ženklai, pasak VLKK pirmininko, gali būti bet kokia kalba, o užrašus komisija tvirtina tik lietuviškus.

„Bet patentų biure, per notarą galite įregistruoti nelietuvišką pavadinimą, ir čia nėra jokios problemos. O jeigu kalbame apie valstybines arba savivaldybės įstaigas, tai, man atrodo, čia yra garbės reikalas, kad savo valstybėje, valstybinės institucijos pirmiausia vartotų valstybinę kalbą“, – sakė A. Antanaitis.
Dėl „qwx“ vartojimo VLKK pirmininkas irgi didelės problemos nemato.

„Sprendimo neturime, nes seimas kol kas šito klausimo neiškėlė. Kai mūsų oficialiai paklaus, tada atsakysime. Mano nuomone, galbūt, tos trys raidės galimos, bet įrodykite, kodėl jų būtinai reikia.

Komisija yra pasiūliusi, kad užsieniečiai, turėję užsienietišką dokumentą, ir gavę Lietuvos pilietybę, gali su tomis trimis raidėmis būti, ištekėjusios, vedę ir jų vaikai irgi gali, kam dar kyla problema? Man nekyla“, – sakė A. Antanaitis.

Laikosi pozicijos dėl kreipimosi į VSD

A. Antanaitis toliau laikosi savo pozicijos, kad reikėjo kreiptis į policiją ir Valstybės saugumo departamentą (VSD) dėl ironiško puslapio feisbuke tokiu pačiu trumpiniu kaip ir jo vadovaujama komisija – VLKK. Feisbuko profilis pristatomas kaip Visuotinė lietuvių kalbos komisija, visuomenės įstaiga, sprendžianti kalbos politikos klausimus.

Tikrosios, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkui tai atrodo visai ne juokinga. Jis sako, kad feisbuko autoriai „šaiposi ne iš komisijos, o iš lietuvių kalbos“, siekia suklaidinti visuomenę.

„Ironijos čia negali būti, nes mes nesityčiojame iš neįgaliųjų, socialinės, sveikatos sistemų. O iš lietuviškai kalbančių tyčiotis valia?“, – piktinosi A. Antanaitis.

Pasak jo, demokratija leidžia reikšti savo nuomonę, bet tą reikia daryti savo vardu. Dėl to VLKK pirmininkas teigė ir kreipęsis į policiją ir VSD, kad išsiaiškintų autorius. Policija, pasak A. Antanaičio, atsakė, kad „ji nepajėgi su tuo susidoroti. VSD kol kas neatsakė nieko.

Ir pati Valstybinė lietuvių kalbos komisija žada įkurti savo feisbuko profilį, bet dar ieško žmogaus, kuris būtų atsakingas už ryšius su visuomene.