Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) trečiadienį pranešė, kad pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo Registrų centre.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus šios valstybės įmonės pranešimą apie sudarytas išskirtines sąlygas privačioms bendrovėms gauti gyventojų registro duomenis.

Įtariama, kad pagal pasirašytas sutartis sudarytos galimybės privačioms bendrovėms gauti duomenis už kelis kartus mažesnę kainą negu kitiems duomenų gavėjams.

„Tokiu būdu galimai buvo padaryta didelė žala valstybei, nes nebuvo gautos numatytos pajamos“, – rašoma STT pranešime spaudai.

Registrų centrui nuo birželio vadovauja buvęs STT direktorius Saulius Urbanavičius. Jis kartu su susisiekimo ministru Roku Masiuliu prieš porą savaičių pranešė, kad kelios neįvardijamos bendrovės duomenis iš Registrų centro gaudavo išskirtinėmis sąlygomis.

S. Urbanavičius teigė, kad kai įmonėms Registrų centro duomenys buvo parduodami po 6 centus, o ne po 27 centus, kaip yra nurodžiusi Vyriausybė.

Tuomet pateikti skaičiavimai, kad centras per trejus metus kai kurioms įmonėms galėjo suteikti duomenų už 200 mln. eurų, tuo metu realiai jų gavo tik apie 300 tūkst. eurų.