Už Politinių partijų įstatymo pataisas balsavo 63 Seimo nariai iš valdančiųjų frakcijų, o iš viso balsavimui registravosi 68 įstatymų leidėjai. Įstatymui priimti reikia, kad balsavime dalyvautų ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Balsuoti nesiregistravo opoziciniai konservatoriai, liberalai, Lietuvos lenkų rinkimų sąjungos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai.

Pinigų skyrimą jų dabar negaunančiai valdžios partijai opozicijos atstovai vadino politine korupcija.

„Tai yra vieša politinė korupcija, paimant pinigus iš Vyriausybės kišenės, mokesčių mokėtojų pinigų, ir aš stebiuosi, negi padorūs valstiečiai žalieji balsuos už šį projektą. Jei balsuojate už šį projektą, yra įprastas pasakymas, demokratijos erozija, aš vadinčiau medicininiais terminais – demokratijos cirozė, vėžys, alzheimeris ir mirtis“, – sakė liberalas Eugenijus Gentvilas.

Pataisas inicijavusių socialdarbiečių atstovas Juozas Bernatonis tikino, kad pataisos „ištaiso tas klaidas, kurios buvo galiojančiame įstatyme, nes yra prieštaravimas tarp atskirų įstatymo dalių, kur buvo numatytas finansavimas už rezultatus, o buvo skaičiuojamas pagal procesą, ne pagal rezultatus“.

Įstatymo pataisomis taip pat siūlyta keisti pačią dotacijų skaičiavimo sistemą, dalį lėšų paskirstant pagal gautus mandatus, o ne rinkėjų balsus.

Šiuo metu biudžeto dotacijos dalybose dalyvauja rinkimuose dalyvavusios partijos, o pagal siūlomą pertvarką dotaciją būtų gavusi ir po rinkimų įkurta parlamentinę frakciją turinti partija.

Dotacijos dydis būtų buvęs lygus mažiausiems parlamentinei partijai tuo metu skirtiems valstybės biudžeto asignavimams, padaugintiems iš naujos partijos ir mažiausiai finansuojamos partijos frakcijų narių skaičiaus santykio.

Lėšų naujai įsikūrusiai partijai būtų turėjusi skirti Vyriausybė. Premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad pagal tokią formulę Gedimino Kirkilo socialdarbiečiams tektų per 200 tūkst. eurų.

Anksčiau Seime svarstytas socialdarbiečių parengtas variantas, kad suskilus parlamentinei frakcijai, jei įregistruojama nauja partija, dotacija paskirstoma pagal mandatų skaičių.

Tokiais siūlymais pasipiktino opozicinė Socialdemokratų partija – nuo jos atskilę politikai, sukūrę Socialdemokratų darbo partiją, būtų pasiėmę dalį socdemų gaunamos dotacijos.

Socialdemokratai sakė pataisas prašysiantys vetuoti prezidentės Dalios Grybauskaitės, ketino kreiptis į Konstitucinį Teismą.

Iki šiol valstybės dotacijos skiriamos partijoms, kurios yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. balsų per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus. Pinigai paskirstomi proporcingai visų surinktų balsų skaičiui.

Nuo Socialdemokratų partijos atskilusių politikų įsteigta Socialdemokratų darbo partija šiuo metu kaip nedalyvavusi rinkimuose iš viso negauna dotacijos. Metinė socialdemokratų dotacija šiuo metu siekia apie milijoną eurų.

Per metus partijoms paskirstoma apie 5,5 mln. eurų.