Seimas antradienį planuoja balsuoti dėl naujos partijų finansavimo tvarkos, leidžiančios valstybės dotaciją skirti valdančiajai Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP).

Ankstesnius Partijų finansavimo įstatymo pakeitimų projektus, numatančius, kad valstybės dotacija būtų skirstoma pagal mandatų skaičių bei nebekreipiant dėmesio į Europos Parlamento rinkimus kritikavo tiek prezidentė, tiek opozicijoje esanti Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP). LSDP teigimu, toks valdantiesiems patogus įstatymo projektas ne tik iš jų atimtų dalį valstybės finansavimo, bet ir prieštarautų Konstitucijai.

„Matome, kad yra įregistruotas ir Teisės ir teisėtvarkos komitetas yra apsvarstęs naujus pasiūlymus, kurie iš esmės keičia projekto turinį. Pirmiausia keičia ta prasme, kad mes nebematome tų antikonstitucinių nuostatų, kurios buvo labai ryškios pirminiuose variantose. Dabar nebesiekiama pažeisti teisėto lūkesčių principo, nebesiekiama atimti iš kažko, kas gavo pagrįstai rinkėjų pasitikėjimą“, - „Žinių radijui“ sakė M. Lingė.

Jis teigiamai įvertino ir tai, kad naujame projekte nebėra eliminuojami, pasak jo, valdantiesiems nepatogūs Europos Parlamento rinkimai.

„Kitas svarbus momentas - nebėra eliminuojami kažkam nepatogūs rinkimai. Jeigu, pavyzdžiui, neturi europarlamentarų, o valdantieji jų turi mažiau ir pasiūlė visai eliminuoti Europos Parlamento rinkimus. Dabar matome, kad jie grįžta į dotacijos skaičiavimo tvarką“, - pabrėžė M. Lingė.

Prezidentės patarėjas teigiamai įvertino ir tai, kad naujajame projekte atsisakyta naikinti rinkėjų palaikymo barjerą, kurį partijos turi pasiekti norėdamos gauti valstybės dotaciją.

Pagal naująjį siūlymą, valstybės dotacija būtų skiriama partijoms, kurios yra gavusios ne mažiau kaip 2 proc. visų rinkėjų balsų per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus. Šiuo metu dotacijos skiriamos partijoms, kurios yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. balsų.

Pasak M. Lingės,“ barjero sumažinimas iki 2 proc. atsivers kelią finansavimą gauti dar kelioms mažesnėms partijoms.

„Tenka pažymėti, kad valdantieji išgirdo prezidentės išsakytą kritiką ir pastabas. Ir projektai, jei jie bus priimti tokie, kaip pataisyti variantai, yra visai kitokios kokybės“, - apibendrino prezidentės patarėjas.

Pagal naujausią LSDDP narių Andriaus Palionio ir Juozo Bernatonio siūlymą, po Seimo rinkimų registruotai naujai parlamentinei politinei partijai lėšų iš biudžeto skirtų Vyriausybė.