„Sunku vertinti, kadangi reikia konkrečius įstatymų projektus pasižiūrėti, bet viskas, kas susiję su vartotojų teisių apsauga ir gynimu, yra sveikintinas dalykas“, – Vyriausybėje žurnalistams pirmadienį sakė S. Skvernelis.

Reaguodamas į prezidentės siūlymus griežtinti reglamentavimą ir baudas už reklamos pažeidimus, premjeras teigė, kad nors sankcijų „taikyti nesinori“, vis dėlto matyti, kad vis labiau pripažįstamas kainų problemos aktualumas.

„Vis daugiau atsiranda institucijų ir pareigūnų, kuriems tai yra akivaizdžiai matoma problema (...). Tai nebus siejama su rinkimais, nes prezidentė tikrai tuose rinkimuose nedalyvauja, tai ir mes galime patvirtinti, kad ir Vyriausybės sprendimai su rinkimais nieko bendro neturi“, – argumentavo premjeras.

Jo teigimu, Vyriausybė trečiadienį turėtų svarstyti priemones konkurencijai užtikrinti.

„Planas Vyriausybėje trečiadienį bus svarstomas ir tai bus atliepta Vyriausybės sprendimuose. Ir visi kiti siūlymai negalės prieštarauti Vyriausybės siūlymams. Manau, kad Seime yra tokia valia ir Vyriausybės siūlymai bus palaikyti“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras pridūrė, kad Vyriausybės priemonių planas jau parengtas.

„Jis turėtų būti įtrauktas į pasitarimo darbotvarkę. Šiam momentui jis bus, sakykime, galutinis. Ten yra atskiros siūlomos datos, stebėsena, kokia turi būti. Tai nėra baigtinis darbas (...) Pagrindinis tikslas, pabrėžiu, yra mūsų vartotojų apsauga (...) Trečiadienį, kai bus apsvarstytas, bus galima ir pristatyti“, – sakė S. Skvernelis.

Prezidentė pirmadienį pasiūlė geriau apsaugoti vartotojus nuo klaidinančių reklamų ir užtikrinti sąžiningą konkurenciją. Seimui ji teikia 4-ių įstatymų pataisas.

Dalia Grybauskaitė siūlo baudas susieti su įmonės pajamomis ir skirti baudas iki 3 proc. metinių pajamų, bet ne daugiau 100 tūkst. eurų. Už pakartotinį pažeidimą bauda siektų 6 proc. pajamų, bet ne daugiau 200 tūkst. eurų.

Šiuo metu maksimali bauda už klaidinančią reklamą siekia 8,7 tūkst. eurų.

Šalies vadovė siūlo didinti baudas už Reklamos bei Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymų pažeidimus. Be to, ji siūlo keisti Konkurencijos įstatymą, numatant, kad paskirtos baudos būtų mokamas iš karto arba pateikiama baudos dydį atitinkanti banko garantija. Prezidentė inicijuoja ir kitų pakeitimų.