„Tradicinės partijos yra spaudžiamos iš abiejų pusių – iš vienos pusės radikalaus populizmo, iš kitos pusės skaldymosi. Labai svarbu, kaip Europos konservatoriai bus pasirengę rinkimams, kaip tuose rinkimuose pasirodys. Mano supratimu, konservatoriai turi nešti labai aiškią, labai stiprią vieningos Europos žinią. Tik tokia Europa gali atremti iššūkius, kurie kyla“, – sakė G. Landsbergis.

Jis taip pat paskelbė, kad su TS-LKD į EP rinkimus eis VDU profesorius Liudas Mažylis, kuris turėtų būti tarp sąrašo lyderių. Pirmąjį kartą sąrašą reitinguos visi partijos nariai.

„Galiu prisidėti, galiu įnešti ir naujumo, ir šviežumo. Tai, kas istorijoje yra mūsų šimtmetis, ką mūsų signatarų buvo nutiesta į priekį, yra puikus pagrindas eiti toliau. Daug kas yra sukurta, mes įsijungę į Europą, pamirštame, kad jau seniai. Prisimename, gal dar išgyvenome tą laiką, kol buvome mažutėliai, kuriuos reikėjo guosti (...) gal kai kada kai kurie iš mūsų linkę likti toje praeityje. Popiežius Pranciškus pasakė: taip, jūs turite patirtis, turite skausmingas patirtis, ir pozityvias patirtis ir nebesate jau tie mažutėliai, kuriuos reikėtų toliau globoti, o būkite švyturiu, būkite tiltu ir eikite pas kitus, pas tuos, kurie šiandien jaučiasi mažutėliai, šiandien jaučiasi atskirtyje“, – sakė L. Mažylis.

Anot jo, susitinkant nesaugioje Rytų erdvėje su tais žmonėmis, matoma daug panašumų su tuo, kokie buvome mes daugelį 20 metų. Jis mano, kad tą patirtį dera persvarstyti.

„Mano pirma programinė nuostata - Europos kaimynystė, buvimas tiltu, mūsų tos Lietuvos patirties, kurią sugebėjome įgyti per pastaruosius 20-25 metus perteikimas tiems, kurie dar toje vakarykštėje dienoje galbūt yra įstrigę. Mūsų pašaukimas, mūsų pareiga yra per tą laiką sukauptą patirtį perteikinėti“, – mano L. Mažylis.

Profesoriaus manymu tai, ką matome dabar, yra prasidėjusi Europos dezintegracija. Tačiau būtina būti solidariems su visa Europa, nors kai kurios problemos mums atrodo per tolimos.

L. Mažylis plačiau visuomenei tapo žinomas po to, kai Berlyne atrado Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalą lietuvių kalba.

L. Mažylis yra Lietuvos mokslininkas, politikos ir visuomenės veikėjas. DELFI įtakingiausiųjų rinkimuose šiemet elito sąraše jis užėmė 2 vietą. L. Mažylis TS-LKD narys nuo 1995 sausio 18 dienos.

Rinkimai į Europos Parlamentą vyks kitų metų gegužės mėnesį. 2014-2019 metų Europos Parlamento kadencijoje dirba 11 europarlamentarų, išrinktų Lietuvoje.

G. Landsbergis spaudos konferencijoje sakė, kad ne ką menkesnę atsakomybė teks visiems renkant EP.