TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis kvietimus dalyvauti TS-LKD pirminiuose rinkimuose išsiuntė trims politikams – Ingridai Šimonytei, Vygaudui Ušackui ir Gitanui Nausėdai. Pastarasis atsisakė dalyvauti TS-LKD rinkimuose, tad juose liko du konkurentai – I. Šimonytė ir V. Ušackas.

Anot A. Kubiliaus, G. Nausėda vertinamas yra gana gerai ir rinkimuose turėtų gerai pasirodyti ir be partijos paramos. Jam pritaria ir L. Kasčiūnas, pasak kurio, nepriklausomumo idėja visuomenei gali pasirodyti išties patraukli.

„Tačiau favoritė mūsų pirminių rinkimų yra aiški. Tai yra Ingrida Šimonytė. Vien jau pažvelgus, kaip buvo keliami kandidatai, tai ji iš esmės pastaruosius kelis mėnesius turbūt nerodė jokio ženklo, kad pati nori kažkur eiti, bet žmonės ją vis tiek labai aktyviai kėlė. Ji pati nesiprašė, ji pati už save neagitavo, tai gavosi labai natūraliai. Aš manau, kad tai buvo vienas iš motyvų, kodėl ji apsisprendė ir, turbūt, motyvas, kodėl kiti žmonės apsisprendė nedalyvauti pirminiuose rinkimuose“, – sakė L. Kasčiūnas.

A. Kubilius, žiūrėdamas į bendrą paveikslą, koks susiklosto, mato, kad kairė pusė kol kas gali pasiūlyti tik dabartinį ministrą pirmininką Saulių Skvernelį. Be to, A. Kubiliaus manymu, S. Skvernelis šiuo metu nėra geriausioje savo formoje.

„Apklausos rodo, kad yra galimas teorinis variantas, kad ponas Skvernelis ir nepaklius į antrą turą, jeigu dalyvaus prezidento rinkimuose. Antrame ture gali rungtis du pakankamai stiprūs, turintys savo specifinį turinį ir pozicijas centro dešinės kandidatai“, – sakė A. Kubilius.

L. Kasčiūnas teigė apsisprendęs palaikyti I. Šimonytės kandidatūrą. Anot jo, didžiausias argumentas sprendžiant, ką paremti, buvo požiūris į užsienio politiką.

„Ingrida Šimonytė yra profesionali politikė. Ji yra pavyzdys, koks turi būti politikas dalykinio profesionalumo prasme. Man patinka, kad ji drąsiai gina savo principus, turi autentiškumą. Ji neveidmainiauja, ko esu labai pasiilgęs mūsų politikoje. Mane jos autentiškumas labai žavi. Nepaisant to, kad turinys ne visada man yra artimas“, – sakė L. Kasčiūnas.

V. Ušackas, anot jo, yra savo srities profesionalas, tačiau tam tikri geopolitiniai aspektai jo programoje L. Kasčiūnui kelia klausimų.

„Ypač kai mes dabar daug diskutuojame apie ES ir JAV santykius, man ne kartą su juo teko diskutuoti, mūsų požiūriai išsiskiria. Mano požiūriu, jis dabar pernelyg linkęs eiti europocentristiniu keliu. Be to, žinau kai kuriuos dalykus, ką jis buvo siūlęs būdamas skirtingose pozicijose. Tarkime, būdamas užsienio reikalų ministru jis siūlė supaprastinti bevizį režimą su Kaliningrado sritimi, kas iš principo kėlė tam tikrų nacionalinio saugumo dilemų, tuo metu jis pradėjo kalbėti, kad reikia stiprinti ryšius su Aleksandro Lukašenkos Baltarusijoje, kalbėdamas apie Ukrainą jis mėgsta naudoti terminą „konfliktas Ukrainoje“, – vardino L. Kasčiūnas.

Tačiau A. Kubiliui nekyla didesnių abejonių dėl V. Ušacko geopolitinių nuostatų. Jam atrodo, kad kai kas dirbtinai bando šią liniją tęsti.

„Jis (V. Ušackas – DELFI) buvo mano ministras, kaip ir Ingrida Šimonytė. Negali atimti iš jo tos diplomatinės profesionalios patirties ir faktas, kad jis yra stiprus profesionalas. Abudu jie yra skirtingo stiliaus ir tam tikra prasme skirtingo turinio žmonės“, – sakė A. Kubilius.

Jo manymu, stiprioji I. Šimonytės pusė yra jos organiškumas – ji neapsimetinėja, ji yra natūrali, nuoširdi, organiška, išmintinga ir tai yra tai, ko daugelis žmonių yra pasiilgę.

„Daugelis politikos dalyvių labai dažnai politiką įsivaizduoja kaip tam tikrą teatrą, kad ten turi vaidinti kažkokį vaidmenį. Ingrida įneša daugeliui tos vilties, kad gali būti kitokia politika, kad galima grįžti vėl prie tokios išminties, sąžiningumo, padorumo toje politikoje. Vygaudas įnešė amerikietiško stiliaus į rinkimų kampaniją, kas turi savo privalumų. Ar jis, grįžęs iš visų savo pareigų, gerai suprantą tą Lietuvos realybę – tai irgi čia kartais kyla tam tikrų klaustukų.“, – sakė A. Kubilius.

Anot jo, TS-LKD pirminiai rinkimai parodys, kuris stilius rinkėjams arčiau širdies. A. Kubilius pripažino, kad visgi ir pats yra nusprendęs remti I. Šimonytę.

Kalbėdamas apie kandidatų silpnybes, A. Kubilius teigė, kad kiekvienas turi savo teigiamų ir silpnesnių vietų. Vieni kandidatai turi per daug artistiškumo, kiti galbūt per mažai.

„Amerikietiškas stilius, viskas tvarkoje, kai lieka tiktai stilius ir nebėra to organiškumo, manau, kad tai gali tapti labai rizikinga strategija. Iš kitos pusės, kai žmogus yra tiek organiškas, tiek yra savimi, kad jam nebetinka joks papildomas vaidmuo, tą organiškumą galima labai lengvai sugriauti. Tai klausimas, kaip pasiekti tą rinkėjų dalį, kuriai reikia to artistiškumo. Čia yra konservatoriams dilema, kaip išrenkant stiprų kandidatą, nesudaryti galimybių kitai daliai visuomenės galvoti, kad tas kandidatas yra konservatorių įkaitas. Faktas, kad būsimas prezidentas bus tikrai nepriklausomas“, – sakė A. Kubilius.

Anot L. Kasčiūno, visi trys – tiek I. Šimonytė, tiek V. Ušackas, tiek G. Nausėda yra savo sričių profesionalai. Jis kelia tik vieną klausimą – kas tų privalumų turi daugiau.

„Ingrida Šimonytė jums paminėjo šiandien interviu, kad jai patinka labai krikščioniškosios demokratijos labai gerai vertinamas vokiškasis socialios rinkos modelis. Būtent tas modelis, jeigu jis būtų adaptuotas Lietuvoje, galėtų stiprinti mūsų vidurinį sluoksnį, ko mums ypatingai reikia dabar, kai ta socialinė atskirtis mūsų visuomenėje labiau primena Lotynų Ameriką, negu Europą. Šia prasme, čia yra jos privalumai“, – teigė L. Kasčiūnas.

Anot jo, G. Nausėdos privalumas – jis yra ekonominio profilio žmogus, žinantis, kaip spręsti Lietuvos problemas.

„Šita pradžia rinkimų padėjo išryškinti šitos pusės (dešinės – DELFI) lyderius, o jų yra net trys. Bet kairė pusė šiuo aspektu stipriai atsilieka. Yra įvardijamas vienas Skvernelis, kuriam dalyvavimas prezidento rinkimuose yra didelė rizika. Net ir pakliuvęs į antrą turą, kaip rodo apklausos, jis bet kuriam mūsų nepriklausomam ar centro dešinės kandidatui pralaimi. Aišku, dar yra daug laiko, dar pusė metų, bet premjerui pralaimėjus prezidento rinkimus grįžti atgal į tą patį postą? Klausimas, ar tai pačiai valdančiajai partijai reikalingas premjeras, kuris pralaimėjo prezidento rinkimus?“, – sakė A. Kubilius.

Paklaustas, ar I. Šimonytė nebus siejama su krize, mat tuo laikotarpiu buvo finansų ministre, A. Kubilius pajuokavo, kad prie jos šie kaltinimai nelimpa.