„Bus demokratijos renginys mūsų partijoje ir tuo džiaugiuosi ir sveikinu. Džiaugiuosi, kad abu kandidatai apsisprendė ir dabar prasidės naujas etapas, kuris truks visą spalio mėnesį ir lapkričio mėnesį įvyks rinkimai“, – DELFI komentavo TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

V. Ušackas visuomenei savo apsisprendimą pranešė anksčiau nei oficialiai - partijos pirmininkui.

„Kadangi buvo klausimų dėl mano kandidatavimo, tai noriu pasakyti, kad, kaip ir sakiau, aš dalyvausiu TS-LKD partijos organizuojamuose pirminiuose rinkimuose. Apie tai raštu pranešiu G. Landsbergiui rytoj“, – sakė V. Ušackas.

Kandidatas apgailestavo, kad yra tiek mažai kandidatų, kurie patvirtino savo norą dalyvauti išankstiniuose rinkimuose.

„Norėjosi jų daugiau, kad būtų išsamesnė diskusija. Dabar būsime tik du. Vienas – partijos narys, ir kita – ne. Aš tikiuosi garbingų, orių ir sąžiningų debatų“, – sakė V. Ušackas, kuris rytoj rengiasi viešai pristatyti savo „Lietuvos proveržio ekonomikos planą“.

V. Ušackas nesileidžia į kalbas apie tai, kas būtų, jeigu jis pralaimėtų išankstinius rinkimus dėl paramos iš TS-LKD.

„Mano 28 metų diplomatinė patirtis, patirtis politikoje liudija, kad esu sukaupęs tą kompetenciją ir lyderystės savybes. Aš buvau vyriausiasis derybininkas stojant į ES, buvau tas, kuris atstovavau Lietuvą, užsitikrinant saugumo garantijas Lietuvas, ir sutelkęs 28 ES valstybes dirbau Afganistane, ir atrėmiau V. Putino agresyvią politiką. Turiu šią kompetenciją ir lyderystę, ir tikiu, kad žmonės tai įvertins“, – kalbėjo V. Ušackas.

Važinėja po Lietuvą

Jis deda pastangas pasiekti savo tikslo. „Aš pats važinėju po Lietuvą. Šiandien būsiu Kėdainiuose. Poryt – Marijampolėje, vėliau – Klaipėdoje, Kretingoje ir kituose rajonuose. Kviečiu žmones, kad jie dalyvautų šioje demokratijos šventėje“, – sakė V. Ušackas.

I. Šimonytę jos konkurentas pavadino „gera finansiste“, kurią jis gerbia, tačiau jaučiasi stipresnis už ją.

„Aš vertinu ją kaip gerą finansistę, asmenį, turintį charizmą – atvira. Man buvo su ja labai malonu dirbti, kai buvome ministrais. Bet mano kompetencijos pranašumas, lyderystės savybės yra stipresnės“, – sakė V. Ušackas.

Veikla sukėlė įtampų

V. Ušackas rugsėjo pradžioje Kaune, prie Laisvės kario skulptūros, oficialiai paskelbė dalyvausiąs prezidento rinkimuose.

Konservatorių gretose buvo pasklidę nepasitenkinimo dėl jo rinkiminės kampanijos išankstiniuose rinkimuose. Mažeikių skyriaus pirmininkė Lina Rimkienė piktinosi dėl rajonuose kuriamų Vyčio kuopelių. Tai yra buriamos paramos iš už partijos ribų. Tačiau partijos vadovybė – prezidiumas tuomet jokių sprendimų prieš V. Ušacką nepriėmė.

V. Ušacko visuomeniniam štabui vadovauja atlikėjas, architektas Algirdas Kaušpėdas.

54 metų V. Ušackas gimė Skuode, ten pat baigė ir vidurinę mokyklą. Persikėlęs į sostinę, mokėsi ir Vilniaus universiteto Teisės fakultete, baigęs universitetą, stažavosi Norvegijos ir Danijos universitetuose. Rengė straipsnius „Atgimimo“ laikraščiui, buvo vienas iš Lietuvos studentų sąjungos atkūrėjų.

1991 m. V. Ušackas dirbo Užsienio reikalų ministerijoje, diplomatinėje tarnyboje, buvo pirmuoju šalies vyriausiuoju derybininku dėl narystės Europos Sąjungoje, užsienio reikalų ministru.

2001 m. ėjo Lietuvos nepaprastojo ir įgaliotojo ambasadoriaus JAV, ES specialiojo įgaliotinio ir Bendrijos misijos vadovo Afganistane, ES ambasadoriaus Rusijos federacijoje pareigas. 2003 m. už darbą Lietuvai buvau apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžiumi,
2017 m. baigęs diplomatinę tarnybą ES grįžo į Lietuvą, kur tapo Kauno technologijos universiteto Europos instituto direktoriumi.

„Šeima: žmona Loreta, su kuria „Atgimimo“ redakcijoje susipažinome prieš 28 metus. Sūnus – Raimundas, baigęs mokslus Didžiojoje Britanijoje ir grįžęs į Lietuvą tapo Lietuvos kariuomenės savanoriu. Dukra – Paula, baigė biologijos ir mitybos specialistės mokslus Didžiojoje Britanijoje“, – apie šeimos narius rašo V. Ušackas.