DELFI primena, kad galimi kandidatai TS-LKD pirminiuose rinkimuose apie savo apsisprendimą turi pranešti iki rugsėjo 25 d. 17 val. Partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis kvietimus yra išsiuntęs trims kandidatams – Ingridai Šimonytei, Vygaudui Ušackui ir Gitanui Nausėdai. Pirmadienį G. Nausėda pranešė nusprendęs siekti prezidento posto kaip nepriklausomas kandidatas. V. Ušackas pirmadienio popietę žada paskelbti savo komentarą.

I. Šimonytė teigė, kad dalyvauti prezidento rinkimuose ją paskatino labai didelis partijos palaikymas. Ji prisipažino, kad pati paskutiniu metu daug apie tai negalvojo ir nesiekė šitos nominacijos.

„Nuomonę mane privertė pakeisti visų pirma ta labai didelė parama, kurios aš susilaukiau tiek iš partijos bendruomenės, tiek ir žmonių, kurie niekaip nėra susiję su partija, bet rėmė, skatino, ragino ir manė, kad aš turėčiau sutikti dalyvauti pirminiuose partijos rinkimuose. Turbūt atmesti ar ignoruoti šitą palaikymą būtų puikybė, tai manau, kad tiesiog tie žmonės, matyt, su manimi sieja galbūt kitokios politikos, galbūt atviresnės, nuoširdesnės, pagerbesnės politikos lūkesčius“, – sakė I. Šimonytė.

Kalbėdama apie palyginimus su dabartine prezidente Dalia Grybauskaite, I. Šimonytė sakė, kad tai tėra tik klišė. Anot jos, D. Grybauskaitė buvo žmonių pasirinkta krizės laikotarpio iššūkiams atremti, dabar gi Lietuva turi kitų iššūkių.

„Didžiausi iššūkiai yra du – pirmas susijęs su Konstitucija ir tuo, ką mes dabar stebime. Matome pastangas Konstitucijas vertybes paminti ar per ciniškus galios žaidimus, ar per bandymą įsivaizduoti, kad demokratija yra daugumos diktatūra mažumai. Su tuo negaliu sutikti ir reikia siekti, kad tie reiškiniai neįsitvirtinti. Kitas susijęs su valstybe, kaip mes ją matome, koks mūsų socialinis kontaktas - kaip esame įsipareigoję spręsti kaip bendrą reikalą, o ką paliekame žmonėms“, – sakė I. Šimonytė.

Anot jos, ji galėtų dirbti kartu su visais, neišskiriant nė vienos politinės jėgos. I. Šimonytės štabo vadove dirbs TS-LKD narė Monika Navickienė.

„Stengiuosi kalbėti nuoširdžiai, atvirai ir tiesiai, kurie žmonėms rūpi ir jeigu tai jiems atrodys svarbu, tai jie galėtų mane paremti“, – teigė I. Šimonytė.

I. Šimonytė sulaukė didžiausio partijos skyrių palaikymo. Partijos skyriuose ji kandidate į prezidentus buvo iškelta 37 kartus. Antroje vietoje pagal skyrių apklausą atsidūrė Seimo narys, konservatorius Žygimantas Pavilionis, tačiau jis paskelbė pasitraukiantis iš rinkiminės kovos. Trečioje ir ketvirtoje vietoje, pagal TS-LKD skyrių balsavimus, atsidūrė atitinkamai SEB banką palikęs ekonomistas Gitanas Nausėda (skyriuose iškeltas 28 kartus) ir diplomatas Vygaudas Ušackas (skyriuose iškeltas 27 kartus).

Rugsėjo 26 d. TS-LKD prezidiumas paskelbs galutinį kandidatų pirminiuose rinkimuose sąrašą. Pirminius rinkimus laimėjęs kandidatas gaus TS-LKD paramą prezidento rinkimuose. Pirmas prezidento rinkimų turas vyks 2019 metų gegužės 12 dieną.