Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis teigė, kad mes esame toje stadijoje, kai dar tik bandome susivokti, ką reiškia popiežiaus Pranciškaus vizitas.

„Pats įvykis, jis visas yra kaip malda, visas yra pranešimas. Mes mėginame suprasti, ir dar toli gražu nesuprantame, kas vyksta, kas įvyko. Pas mus atvyko paties Kristaus vietininkas, įgaliotas pabūti su mumis, ir tai, ką jis apskritai sako, ką jis reiškia, ir tai, kad jis atvyko į Lietuvą, ką Lietuvoje lanko?“, – klausė V. Landsbergis.

Ir atsakė, kad popiežius lanko pačias jautriausias, skaudžiausias mūsų tautos ir visuomenės išgyventas vietas.

„Jis nori jose būti. Čia nėra protokolo dalykas, jis tai pasirinko. Jis nori pažinti, iš pirmo šaltinio pamatyti, (…) jis yra pasiskaitęs, bet jis dabar pažino. Aš manau, kad tai yra labai gilus dalykas ir Lietuvai labai svarbus. Mes turėjome ir turime visuotinį ganytoją, bet aš tikiu, kad nuo dabar mes dar turime ir draugą, kuris susipažino su šitais žmonėmis, su šita šalimi ir paėmė į širdį“, – sakė V. Landsbergis.

Baigėsi oficialus vizitas

DELFI primena, kad sekmadienį baigiasi antroji oficialaus popiežiaus Pranciškaus vizito Lietuvoje diena.

Kreipdamasis į tūkstantinę minią, kur buvo pakviesti politiniai kaliniai ir tremtiniai, Šventasis Tėvas meldė, kad Lietuva „skatintų kūrybinius siekius apginti visų žmonių, ypač bejėgių ir pažeidžiamųjų teises, ir kad būtų sutaikinimo ir skirtingumų harmonijos mokytoja“.

Jis prašė išlaisvinimo iš „dvasinės ligos ... užmiršti savo tėvus, ir tai kiek jie yra išgyvenę ir kentėję“.

Popiežius nacių aukas pagerbė tylia malda buvusiame Vilniaus gete, o sovietų aukų atminimui nusilenkė buvusiame KGB kalėjime įrengtame muziejuje.

Pontifiko teigimu, istorija ir protėvių šauksmas turi tapti „paskata neprisitaikyti prie supaprastintų šio laiko mados šūkių ir bet kokių bandymų sumenkinti ir atimti iš bet kurio asmens orumą“.