A. Streikaus teigimu, Jono Pauliaus II vizitas 1993 m. ir Pranciškaus apsilankymas – du iš esmės labai skirtingi vizitai.

„1993 m. popiežius atvyko į ką tik išsilaisvinusią šalį, kai buvo labai neaiški tolesnė kryptis ir galimybė įsitvirtinti Europos žemėlapyje. Dabar, po ketvirčio amžiaus, geopolitinė situacija visai kitokia, Lietuva yra ir Europos Sąjungos, ir NATO narė“, – sako A. Streikus.

Jo teigimu, Lietuva, išsilaisvinusi iš sovietinės imperijos, atsidūrė ekonomiškai sunkioje situacijoje ir dėl neišsipildžiusių greitų lūkesčių socialinė įtampa visuomenėje buvo labai didelė – šiandien jos tokios nėra.

„Visuomenės būklė daug geresnė – ji sustiprėjusi ekonomiškai, ir nors daug šnekama apie didelę atskirtį tarp turtingiausiųjų ir skurdžiai gyvenančių, manyčiau, kad pačios visuomenės pasitikėjimas savimi ir viltis yra stipresnė nei tada“, – įsitikinęs A. Streikus.

Pasak istoriko, dalyvaujančių susitikimuose su popiežiumi motyvacija yra labai skirtinga – nemaža dalis ateina iš smalsumo, bet tai nėra blogai: „Viskas gimsta iš smalsumo. Matydami tą atmosferą ir dvasią žmonės nuoširdžiai susidomi, manyčiau, čia svarbesnis dalykas. Lietuvos visuomenė kultūriškai yra katalikiška visuomenė ir save tokia laiko, tai be abejo, kad popiežiaus vizitas – didelė šventė ir svarbus įvykis. Vizitas yra svarbus, nes palaiko visuomenės sveikatą.“

Kaip teigia A. Streikus, Pranciškus, kaip ir Jonas Paulius II, moka užmegzti išskirtinį ryšį su jaunimu ir tai jį padaro dar artimesnį žmonėms.

„Jam svarbus jaunimas. Tiems, kurie įsivaizduoja Bažnyčią kaip uždarą bendruomenę, svarbesnę senyvo amžiaus žmonėms, tokią sustingusią, nieko negalinčią pasakyti šių dienų žmogui, Pranciškus gali padėti pakeisti šią nuomonę“, – portalui LRT.lt sako istorikas.

Koks bus vizito išliekamasis poveikis? Pasak A. Streikaus, labai daug priklausys nuo popiežiaus kalbų turinio. „Kalbos yra orientuojamos į tos šalies situaciją, į kurią popiežius atvyksta. Be abejo, jis nurašo ir neruošia tų kalbų, didelis žmonių būrys dirba prie darbų, o popiežius tik žino ir pažįsta tą situaciją. Bet jose slypi svarbi žinutė“.