Laukiant popiežiaus Pranciškaus ir jo vadovaujamų šv. Mišių Kauno Santakoje, netoliese nuo jos miesto senamiestyje, Šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčioje nuo rugsėjo 21 d. vakaro iki rugsėjo 23 d. 4.30 val. ryto vyksta nenutrūkstama Švenčiausiojo Sakramento adoracija.

„Laukimas vyksta jau nuo penktadienio, kai per vakaro mišias buvo paskelbta, kad iki sekmadienio ši Kauno širdyje esanti bažnyčia bus atvira visiems norintiems laukti Šventojo Tėvo. Čia žmonės malda ir išpažintimi gali pasitikti popiežių Pranciškų. Visi čia gali likti iki 4 val. ryto, kuomet bus uždaromas Švenčiausiasis Sakramentas ir baigsis adoracija, o tada galės keliauti į Santaką, kur lauks popiežiaus mišių“, – pasakojo Šv. Pranciškaus Ksavero bažnyčios kunigas ir vicerektorius Eugenijus Markovas .

Kunigas mano, kad popiežiaus vizitas paskatino Lietuvos žmones sugrįžti į tikėjimą ir tai jis vadina tikrai Dievo malone.

„Labai džiaugiuosi, kad mes tas kelias dienas bažnyčią palikome atvirą, nes čia apsilanko labai daug žmonių ir ne tik Lietuvos gyventojų, tačiau ir keliaujančių turistų. Pavyzdžiui, iš Lenkijos čia žmonės atvyko su motociklais. Vakarais ateina daug tikinčiųjų atlikti išpažintį, ypatingai po ilgo laiko, o tai tai rodo, kad žmonės nori pasitikti popiežių ir jo laukti su švaria sąžine“, – sako E. Markovas.

Kaunas ruošiasi popiežiaus vizitui

Pasak jo, popiežiaus Pranciškaus atvykimas į Lietuvą yra istorinis įvykis mūsų šaliai, o pats pontifikas – neeilinė asmenybė.

„Visi laukiame vilties, o šis popiežius yra neeilinis. Pranciškus yra paprastas, tačiau kartu ir uždegantis. Jo atvykimas yra istorinis įvykis Lietuvai, o pačiai Bažnyčiai yra reikalingos permainos ir manau, kad šis popiežius yra tai, ko jai ir reikia“, – teigia kunigas.

Lauks iki ryto

Nepabijoję šalto rudeniško oro, vėlų šeštadienio vakarą, Santakoje pradėjo rinktis pirmieji piligrimai. Iš Telšių su šeima atvykęs Kleopas sako, kad jau užsiėmė geriausias vietas bei sekmadienį yra pasiryžę bent jau paliesti Šventąjį tėvą.

„Atvykome su visa šeimyna ir mano brangios tetos Adelės dėka gavome puikią vietą, pro kurią rytoj tikrai praeis popiežius, todėl norėtume bent jį paliesti. Dabar ruošiamės čia pernakvoti, nesušalti ir laimingai sulaukti rytojaus“, – apie nakvynę pasakojo vyras.

Pati Adelė dar prieš 25 metus dalyvavo tuometinio popiežiaus Jono Pauliaus II vizite Lietuvoje. Moteris tą kartą pamena su šypsena veide.

Kaunas ruošiasi popiežiaus vizitui

„Kaip ir šiandien, taip ir tada atvykome iš vakaro. Tada viskas buvo daug paprasčiau, ne taip ištaigingai, kaip dabar. Popiežių pasitikome Kryžių kalne ir buvau visai šalia jo. Tai buvo didžiausia laimė, kad galėjau jį pamatyti gyvai.

O dabar džiaugsmas dar didesnis, nes tokio amžiaus sulaukus galiu atvykti dar kartą pamatyti popiežių. Tai didžiausia šventė, esu labai laiminga ir turiu viltį, kad jis mums visiems atneš daug laimės ir džiaugsmo“,– ašarų akyse negalėjo sulaikyti senolė.

Pontifikas šv. Mišias Kaune aukos 10.00 val., tačiau dėl didelių žmonių srautų ir sustiprintos patikros visi norintys sudalyvauti apeigose raginami į savo vietas susirinkti iki 8.00 val., mat vėliau į pačią centrinę vietą žmonės nebus įleidžiami bei šv. Mišias turės stebėti iš šalies.

Popiežiaus vizito Kaune programa

8.00 val.

Santakos parke š. Mišių laukimo programa. Visi laukiantieji Santakos parke galės drauge melstis, giedoti, klausytis liudijimų. Šv. Mišių dalyviai, įeidami į sektorius, gaus Mišių knygeles. Popiežiaus aukojamos šv. Mišios – vizito Lietuvoje kulminacija. Po jų Šventasis Tėvas tradiciškai kalbės „Viešpaties angelo“ maldą.

10.00 val.

Popiežius šv. Mišių aukojimas. Numatytas Šventojo Tėvo pamokslas. „

12.00 val.

Viešpaties angelo“ malda. Nespėjusieji užsiregistruoti žmonės taip pat kviečiami dalyvauti šv. Mišiose, jiems bus paskirtos atskiros erdvės.

13.30 val.

Popiežius susitinka su dvasininkais, seminaristais ir pašvęstaisiais Popietę popiežius Pranciškus Kauno arkikatedroje bazilikoje susitiks su Baltijos šalių kunigais, pašvęstaisiais ir pašvęstosiomis bei seminaristais. Laukiant Šventojo Tėvo bus giedamas Akatistas. Visi norintys stebėti susitikimą kviečiami į Kauno Rotušės aikštę arba įsijungti LRT televiziją.

15.00 val.

Popiežius atvyksta. Numatyta Šventojo Tėvo kalba. Svarbu: įeinantiems į susitikimo vietą numatoma patikra, todėl svarbu atvykti laiku.

Kauno Rotušės aikštėje įrengtuose ekranuose bus galimybė stebėti tiesioginę susitikimo transliaciją.

14.20 val.

Sveikiname popiežių kelyje nuo Kauno arkivyskupijos kurijos iki Katedros Maršrutas: Popiežius papamobiliu vyks šiuo maršrutu: Rotušės a. – M. Valančiaus g.

16.00 val.

Išvykimas į Okupacijų ir Laisvės Kovų muziejų Vilniuje, trumpai sustojant pasimelsti prie paminklo geto aukoms atminti Genocido aukų aikštėje (Rūdninkų skvere), Vilniuje Šventojo Tėvo išvykimas iš Kauno į Vilnių numatytas 16.00 val