Pirmiausia, pažymėjo E. Gentvilas, iniciatyvą šiuo klausimu turėtų rodyti skaitlingiausia opozicijoje esanti Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija. Tačiau kartu pabrėžė, kad kiekybinė TS-LKD frakcijos persvara gali lemti tai, kad bus parinktas toks žmogus, kurio liberalai nelaiko lyderiu.

„Tie, kurie turi daugiau, gali parinkti opozicijos lyderį, kurio mes nelabai laikome lyderiu. Aš nežinau, ką jie parinktų, bet jie gali tokį sprendimą priimti“, - penktadienį „Žinių radijui“ aiškino E. Gentvilas. Jis atsisakė įvardinti, ar Gabrielius Landsbergis yra tarp tokių politikų, kurio lyderystės liberalai nenorėtų pripažinti.

Antroji priežastis, dėl ko kalbėdamas apie opozicijos lyderį E. Gentvilas buvo atsargus, yra labai ryškūs ideologiniai valdantiesiems oponuojančių partijų skirtumai.

Politikas pabrėžė, kad opoziciją šiuo metu sudaro trys tradicinės europinės partijos - socialdemokratai, konservatoriai, liberalai. Pasak jo, suderinti trijų tradicinių, kelis šimtmečius egzistuojančių pasaulėžiūrų bendrą vardiklį ir eiti kalbėti jų visų vardu yra labai sunku. Tad, akcentavo E. Gentvilas, tokie egzistuojantys skirtumai gali labai lengvai suskaldyti.

„Aš bijau, kad dažnu atveju nepavyktų susitarti. Jeigu opozicijos lyderis elgiasi neatsargiai ir neatsakingai savo partnerių atžvilgiu, tai gali tapti nesantaikos obuoliu“, - teigė politikas.

E. Gentvilas klausė, ką, pavyzdžiui, opozicijos lyderis turėtų kalbėti progresinių mokesčių klausimu, kuriems oponuoja liberalai, bet pritaria socialdemokratai.

„Ką šiuo klausimu galėtų sakyti opozicijos lyderis? Tylėti, vienas variantas. Kalbėti, ką pats galvoja, ir sukiršinti opoziciją. Kažkodėl visi galvoja apie tai: išrinkite opozicijos lyderį ir turėsite dar vieną žmogų valdyboje“, - kalbėjo E. Gentvilas.

Siūlymą susitarti dėl opozicijos lyderio iškėlė liberalams priklausanti parlamentarė Aušrinė Armonaitė. Konservatorių lyderis G. Landsbergis sako, kad palaikytų tokią idėją.