Psichologas Erikas Siudikas teigia, kad susirašinėjant socialiniuose tinkluose neįmanoma pažinti žmogaus: „Žmogaus pažinimas – kelerių metų procesas. Abejoju, ar įmanoma pažinti žmogų tik susirašinėjant žinutėmis. Bet ar įmanoma pažinti tiek, kad galėtum pasitikėti? Reikia atsižvelgti į kelias detales.“

Psichologas E. Siudikas teigė, kad reiktų suklusti, jei internete užsimezgusi pažintis jau vos kelių žinučių tampa kupina didžiulio susižavėjimo ir kone meilės prisipažinimų: „Kai po dviejų ar trijų žinučių pradeda rodyti didelį susižavėjimą, pradeda vos ne meile dalintis, išgyvenimais ir jausmais, tai iš karto kyla baimė. Arba tas žmogus bando kažką apgauti, arba siekti kažkokių tikslų, arba tiesiog tai yra žmogus, kuris galbūt prieš tai nėra išsprendęs kažkokių santykių sunkumų ir tokiu būdu bando bėgti nuo vienatvės. Galima interpretuoti, bet toks skubėjimas kelia klausimų“.

Įtarimų, anot psichologo, turėtų kelti ir jau pirmose žinutėse prasidėjusios kalbos apie seksualinius santykius.

E. Siudikas pataria vos kilus abejonėms ar pastebėjus į kraštutinumus linkstantį bendravimą tiesiog nutraukti. Nors yra ir kita išeitis. „Jei kyla klausimų, visada galima jų klausti. Jei rodo iš karto didelį dėmesį, galima paklausti: tu manęs nesi matęs, nepažįsti, o tiek daug jausmų reiški ir rodai tokią didelę simpatiją, nesuprantu, domiuosi, kas už to slypi. Dažnai toks savijautos ir požiūrio pasidalijimas padeda kurti santykius internete“, – kalbėjo psichologas.

Tiesa, E. Siudikas nėra linkęs vien neigiamai žvelgti į tuos asmenis, kurie internete neviešina svao nuotraukų, tačiau įvardija, ką tai galėtų reikšti. „Internete žmonės dažnai būname kitokie. Pavyzdžiui, tie, kurie yra nedrąsūs ir kuklūs, yra drąsesni ir labiau reiškiantys nuomonę, – kalbėjo specialistas. – O tie žmonės, kurie slepia savo nuotraukas... Gal kai kurie taip bando išlaikyti konfidencialumą ir viskas yra gerai. Galbūt tai žmogaus noras pabėgti ir pasislėpti.“

Tačiau kodėl žmonės nori pasislėpti po gamtos ar gyvūnų nuotraukomis? „Tai gali kelti įtarimų, tačiau nerekomenduoju konstatuoti, rekomenduoju pasiklausti, atkreipti dėmesį ir komunikuoti apie tai, kas vyksta“, – kalbėjo psichologas.

E. Siudiko teigimu, grėsmių gali būti ir kasdienėse situacijose, ne tik internete. „Nemanau, kad grėsmės gali kažkuo skirtis, – teigia E. Siudikas. – Manau, kad labiausiai internete reiktų bijoti žmogaus sukurtų didelių ir iliuzijų ir lūkesčių. Internete save bandome parodyti kuo nuostabiau, romantiškiau, gražiau. Moterys, įsivaizduoju, nori parodyti, kaip jos gerai atrodo, vyrai demonstruoja savo humoro jausmą, asmenines savybes. Dažnai būna, kad pradedame idealizuoti tą žmogų, o visiems žinoma, kad nuo idealizacijos iki nusivylimo – vienas žingsnis.“

Psichologas tiems, kurie pažinčių ieško internete, patarė susilaikyti nuo idealizacijos ir stengtis pamatyti tikrąją realybę. „Tada mažiau nusivylimų būtų tiesiog susitikus“, – įsitikinęs psichologas.

Patarimų specialistas pateikė ir daugiau: atkreipti dėmesį į pernelyg demonstruojamą susižavėjimą, pirmam pasimatymui pasirinkti viešą, saugią erdvę ir kuo ankstyvesnį metą.

Ar socialiniuose tinkluose apskritai asmenys gali atsipalaiduoti? „Tai ta vieta, kurioje silpnų vietų ieško įvairūs sukčiai. Gali ieškoti gailesčio, jei pamato, kad žmogus gailestingas ir jautrus, gali pradėti tuo manipuliuoti. Jei siunčia nuotraukas iš kelionių, gali gauti informaciją, kad galima apvogti. Visuomet reikia būti atsargiems. Nereikia pasakoti apie save kažkokių intymių dalykų ar faktų, kuriuos vėliau būtų galima panaudoti. Reikia daugiau kalbėti apie tai, kas vyksta tarp judviejų – pasipasakoti apie save, ieškoti bendrumų, o ne dalintis, kur gyvenu, kur dirbu, koks mano adresas. Saugikliai yra būtini“, – kalbėjo psichologas E. Siudikas.