Tai vaikų lopšelis-darželis „Medynėlis“, kurį šiuo metu lanko maždaug 180 vaikų. Dar 100 vaikų irgi jį turi lankyti, tiesa, kai bus pastatytas modulinis priestatas.

Sostinės savivaldybė sako, kad tėvai, pasirašydami sutartis, buvo informuoti, kad vaikų ugdymas prasidės priestatą pastačius, tad nuo rugsėjo 1-osios galėjo rinktis kitą darželį, arba pasinaudoti 100 eurų kompensacija privačiame darželyje.

Kai kurie savivaldybės tarybos nariai sako, kad tėvų lūkesčiai nepasiteisino, todėl, kol darželiai nebus pastatyti, siūlo tėvams už pažeistus teisėtus lūkesčius kompensuoti.

„Mes kalbam apie 600 tėvų, kurie nenorėjo vesti vaikus į privačius darželius, bet rinkosi savivaldybės įstaigas. Šiuo atveju jie turi suktis iš padėties, kas vesti į privačius darželius, galbūt tai jiems nėra pagal kišenę, kiti turi samdyti aukles ir jie tapo situacijos įkaitais. Kol tie darželiai nebus pastatyti, aš ir siūlau kompensuoti tėvams už tuos pažeistus teisėtus lūkesčius 300 eurų kompensacija“, – siūlo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Valdas Benkunskas.

Savivaldybė šią vasarą nutarė kompensaciją už privačius darželius Vilniuje mokėti visus metus.

Vilniaus universiteto profesorius, ekonomistas Romas Lazutka tokį Vilniaus savivaldybės žingsnį vertina neigiamai.

„Jeigu tai yra ypatingai pelno siekiantis vaikų darželis – tai tiesiog verslas, nesvarbu, ar tai vaiko priežiūra, ar seno žmogaus priežiūra, ar duonos kepimas. Žinoma, tai yra reikalingi dalykai žmonėms, miestiečiams, bet niekada, matyt, savivaldybei neateitų į galvą mintis duoti subsidiją duonos kepyklai, kad duona miestiečiams būtų pigesnė. Mano nuomone, tai yra tiesiog elementarus neišprusimas ir valstybės institucijos turėtų skubiai sustabdyti šitokią praktiką todėl, kad tai yra tiesiog viešųjų pinigų švaistymas. Jis yra visiškai nepamatuotas, nepagrįstas socialiniais tikslais. Tai nenukreipiama patiems skurdžiausiems žmonėms ir šeimoms, ir, kita vertus, tai yra įsikišimas į laisvą rinką. Yra paslaugos, kurios teikiamos laisvoje rinkoje, dalyvauja netgi pelno siekiančios organizacijos ir valstybė joms pateikė subsidiją, tai yra skandalinga“, – sako jis.

Kaip teigia ekonomistas, jeigu tai būtų kurioje nors kitoje srityje, iš karto turėtų įsikišti Konkurencijos tarnyba, Valstybės kontrolė.