„Reaguodamas į Vygaudo Ušacko kreipimąsi į Prezidiumą bei atsižvelgdamas į politiškai jautrų laikotarpį bei aplinkybes, informuoju, kad kreipiuosi į Priežiūros komitetą, kviesdamas pačiu artimiausiu metu išnagrinėti Vygaudo Ušacko kreipimąsi bei įvertinti kreipimęsi minimas aplinkybes“, – rašoma laiške TS-LKD prezidiumo nariams.

V. Ušackas antradienį pranešė kreipęsis į partijos prezidiumą su prašymu įvertinti Seimo nario Žygimanto Pavilionio pasisakymus.

„Vakar apogėjų pasiekė jau kurį laiką besitęsianti prieš mane nukreipta atviro šmeižto ir puse lūpų išsakomų insinuacijų kampanija, kai rinkimuose nedalyvauti nutaręs Prezidiumo narys Ž. Pavilionis pavadino mane „prorusišku kandidatu“ bei „grėsme partijai ir Lietuvai“, – rašoma trečiadienį partijos pirmininkui, Prezidiumui ir Priežiūros komitetui adresuotame V. Ušacko kreipimęsi.

„Kreipiuosi į TS-LKD Prezidiumą prašydamas skubiai išsakyti savo poziciją šiuo klausimu“, – rašė V. Ušackas.

Pavilionis: kiekvieną žodį galiu pagrįsti

Ž. Pavilionis, pranešęs, kad traukiasi iš prezidentės kovos, teigė, kad tai padarė vardan susitelkimo, kad nelaimėtų Kremliui palankūs kandidatai. Anot Ž. Pavilionio, tai yra kandidatai, kurie nuolat kalba apie dialogą su Kremliumi, tarp jų, pasak politiko, yra ir V. Ušackas.

„Ši partija visą laiką garsėjo bent jau bandymais būti skaidri, objektyvi visiems savo partijos nariams ir kiekvienas narys gali kreiptis į priežiūros komitetą, kiekvienas žmogus gali bandyti apginti savo nuomonę. Tai aš džiaugiuosi dar viena galimybe tuos argumentus išsakyti, nes kiekvienas mano žodis, kurį aš pasakiau, yra pagrįstas mano patirtimi ir net darbu kartu su Vygaudu Ušacku diplomatinėje tarnyboje“, – DELFI trečiadienį sakė Ž. Pavilionis.

Jis teigė dabar nenorintis vardinti konkrečius dalykus, nes ruošia atsakymą priežiūros komitetui ir palauks jo nuomonės.

„Tai yra puiki galimybė išsiaiškinti, kokia kryptimi mūsų partija eina, kokioms vertybėms pritaria ir kokią politiką ruošiasi vystyti. Aš tvirtai laikausi tos tradicinės, galima sakyti, landsberginės krypties, kuri Vygaudui visą laiką sukeldavo tam tikrų abejonių. Tai pasiaiškinsime, ar iš tikrųjų partija yra pasiruošusi keisti tą politiką, ar vis dėlto laikysimės savo pačių programos nuostatų ir vertybių“, – sakė Ž. Pavilionis.

Ušackas: tikiuosi principingos pozicijos

Savo ruožtu V. Ušackas DELFI sakė, kad tikisi principingos partijos vadovybės pozicijos, kad rinkimai vyktų oriai, garbingai ir sąžiningai.

„Kad būtų vis dėlto išsakyta aiški pozicija dėl jo (Pavilionio - DELFI) šmeižto, melagingos informacijos, prasimanymų sklaidos. Tai negarbinga, neoru ir nesąžininga. Ir tikiuosi, kad vadovybė padarys savo vertinimą (...) Aš tikiu partijos vadovybe, kad jie supranta ir mato, kokiais nesąžiningais, negarbingais metodais elgiasi vienas iš mūsų bendruomenės narių“, – komentavo V. Ušackas.

Tuo metu TS-LKD priežiūros komiteto pirmininkas Valdas Benkunskas DELFI sakė, kad kol kas nėra nuspręsta, kada vyks komiteto posėdis, tačiau tai žadama padaryti kuo greičiau – dar prieš rugsėjo 26 d. prezidiumo posėdį, kuriame bus patvirtintas galutinis TS-LKD galimų kandidatų į prezidentus sąrašas.

Išsiuntė oficialius kvietimus

Trečiadienį TS-LKD pirmininkas G. Landsbergis išsiuntė oficialius kvietimus Gitanui Nausėdai, Vygaudui Ušackui ir Ingridai Šimonytei dalyvauti TS-LKD atviruose rinkimuose. Sprendimą jie turi priimti iki rugsėjo 25 dienos 17 val.

„TS-LKD skyriai pasiūlė jūsų kandidatūrą dalyvauti mūsų partijos rinkimuose, kurių metu suteiksime savo paramą kandidatui Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose (...) TS-LKD Prezidiumo vardu kreipiuosi į jus klausdamas: ar sutinkate dalyvauti TS-LKD rinkimuose, kurių metu suteiksime savo paramą kandidatui Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose?“, – rašoma G. Landsbergio laiške.

Kandidatų sutikimas, jeigu būtų duotas, anot G. Landsbergio, bus traktuojamas kaip galutinis ir nebeatšaukiamas apsisprendimas dalyvauti narių ir partijos rėmėjų balsavime lapkričio 3-4 dienomis.

„Jeigu atsakymo iki nurodyto laiko negausiu, manysime, jog TS-LKD paramos prezidento rinkimuose atsisakote“, – rašoma minėtame laiške.

V. Ušackas DELFI sakė, kad jau yra nusprendęs dalyvauti TS-LKD rinkimuose, o formalų atsakymą pateiks iki galutinio termino. Paklaustas, ar jo atsakymas galėtų priklausyti nuo to, kaip TS-LKD prezidiumas sureaguos į jo kreipimąsi dėl pasitraukusio iš rinkiminės kovos Ž. Pavilionio pasisakymų, V. Ušackas teigė tikintis partijos prezidiumu ir besitikintis, jog situacija bus tinkamai įvertinta.