NSGK pirmininkas Vytautas Bakas nemato priežasčių, kodėl reikėtų neviešinti atsakymų į M. Puidoko klausimus, nes ten „nieko naujo nėra“.

Įdomi aplinkybė, DELFI žiniomis, NSGK balsuojant dėl siūlymo išviešinti medžiagą būtent valdantieji, išskyrus V. Baką, kuris balsavo už, to nepalaikė.

„Valstietis“ Dainius Gaižauskas balsavo prieš išslaptinimą, jo kolega frakcijoje Audrys Šimas susilaikė. Prieš balsavo ir opozicinės socialdemokratų partijos narys Juozas Olekas. Visi kiti balsavo už.

Neįžvelgė nieko naujo

NSGK pirmininkas gautuose VSD atsakymuose nerado jokios naujos informacijos, kuri nebūtų atskleista anksčiau.

„Iš tų atsakymų, kuriuos mums pateikė VSD, nieko naujo juose nėra, apie ką mes neinformuotume visuomenės atlikę tyrimus. Ir apie ką mums nebūtų anksčiau pateikta informacija.

Mes atlikome tyrimą dėl energetikos įmonių, susijusių su Rusijos politiniu režimu įtakų energetiniams procesams, taip pat žmonių, kurie aptarnauja tuos interesus. Aš ten nieko naujo nematai, visa tai buvo pateikta, išviešinta“, – sakė V. Bakas.

Pasak jo, Seimo nariai, pagal Statutą, turi teisę užduoti klausimus įvairiais gyvenimo atvejais.

„Galima paskaityti tyrimo išvadas, kurios yra viešos, 33 priedus. Tam žinoma reikia skirti laiko, keletą valandų, bet gal galima ir dar šiek tiek paklausti. Turbūt, tai yra toks atvejis“, – sakė V. Bakas.

Pasak jo, dalis to, ką skaitė atsakymuose, yra tiesiog NSGK atlikto politinės korupcijos tyrimo išvadų konspektas.

„Dalis yra tokie klausimai, kuriuos aš girdėjau iš „Rossatom“ interesais suinteresuotų asmenų darydamas tyrimą“, – sakė V. Bakas.

Pasak jo, siekiant, kad nebūtų metamas šešėlis NSGK, specialiosioms tarnyboms, prezidentei, kuri klausimuose yra paminėta, siūloma viską išviešinti.

„Tiesiog, aš ten nieko nematau tokio, kodėl jie turėtų būti įslaptinti. Mes, kaip komitetas, tą rekomendavome. VSD apsispręs“, – sakė V. Bakas.

Pats iniciatorius atsakymų paskaityti negali

10 „valstiečių“ frakcijos narių po NSGK tyrimo pateikė papildomus klausimus VSD vadovui. Tai buvo „valstiečio“ M. Puidoko iniciatyva.

Plačiau su klausimų turiniu galima susipažinti čia.

Pats iniciatorius dėl uždėtų saugumo grifų su atsakymais į klausimus susipažinti negali. Jis teigė turįs teisę dirbti su slapta informacija, tačiau atsakymai yra adresuoti būtent NSGK, todėl jis su jais susipažinti negali.

„Aš atsakymų negalėjau perskaityti. Kai atsakymai yra adresuojami NSGK, tik to komiteto nariai gali su šitais atsakymais susipažinti“, – sakė M. Puidokas.

Savo nepasitenkinimo tuo, kaip buvo pateikti klausimai neslėpė „valstietis“ D. Gaižauskas.

„Šiuo klausimu šiandien posėdžiaujant buvo nesutarimų. Nes pirmas ir labai keistas atvejis, kai Seimo nariai klausia, bet ne jiems atsakoma, o NSGK“, – sakė D. Gaižauskas.

Kritikavo dėl chaoso kėlimo

Komitetui priklausanti konservatorė Rasa Juknevičienė balsuojant, ar išviešinti medžiagą nenusišalino, nors viename klausimų paliestas jos brolis.

Ji teigė nesuprantanti, kodėl turėjo nedalyvauti balsavime.

„Aišku, kad turiu interesą – kad nebūtų šmeižiama, ir kad būtų išaiškinta tiesa“, – sakė R. Juknevičienė.

Konservatorė yra įsitikinusi, kad uždavinėjant tokius klausimus yra keliamas chaosas valstybėje, ir VSD bandoma įtraukti į politinį procesą.

„Tai yra labai blogai. Komiteto pirmininkas ne kartą siūlė to nedaryti, aš nežinau, kiek jis turi galios R. Karbauskiui, bet kol kas tai vyksta“, – sakė R. Juknevičienė.